Fri som falken (Innbundet)

historien om Sverre Farstad og Falken-trioen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 272
Forlag: Giutbok.no
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230347942
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Fri som falken
Dette er historien om skøytemesteren Sverre Farstad og hans to kamerater fra Trondheim som utgjorde Falken-trioen - tidenes mestvinnende klubbtrio av skøyteløpere, uansett land.

Boka beskriver hvordan Farstad, Henry Wahl og Hjalmar Andersen («Hjallis») tok steget fra mellomkrigstidens arbeideridrett og oppvekst i den tøffe bydelen Lademoen til heltestatus i skøytegale Norge etter fem års okkupasjon. Sammen med den karismatiske lederen Karl Brechan la de grunnlaget for trøndersk dominans i en rekke idretter etter andre verdenskrig.

«Fri som falken», ført i pennen av sønnen Hasse, forteller om temperamentsfulle og individualistiske Sverre Farstad, som var og forble sin egen mann. Kompromissløs både i sport og yrke. Han sluttet på dagen som toppidrettsmann da han hadde nådd sine mål - OL-gull og sammenlagtseier på skøyter.

Sverre Farstads unge år var fylt av konkurranser i all slags idrett, og fra 14-årsalderen også med fabrikkarbeid, arbeidsløshet og sjømannsliv. Han markerte seg som journalist i Arbeiderbladet og leder i Leieboerforeningen. Som trener jobbet han før OL i 1956 for en skøyterevolusjon i Norge, men prosjektet endte i brudd med Norges Skøyteforbund.

Til toppen