Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet, og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen.
Mary Bowser vender tilbake til Richmond like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.
Mary - slaven som ble spion.
Frihetens vinder er en historisk roman med en kvinnelig helt. Mary Bowser ble født som slave, og endte som spion i den blodigste krigen USA noen gang har opplevd.
Kan et enkeltmenneskes liv kaste lys over nasjonale kriser? Med Frihetens vinder beviser Lois Leveen at det er mulig. Hun har valgt seg en hverdagshelt, som hele tiden velger det rette fremfor det enkle. Enten det gjelder krig eller kjærlighet. En kvinne som tror fullt og helt på det hun utretter, selv om hun til syvende og sist ikke kan vite utfallet. En utdannet, afroamerikansk klisterhjerne som velger å underkaste seg et liv som voksen slave, der de hvite omgivelsene ikke engang ser på henne som et menneske. Det hadde de gjort hvis de hadde kjent til hennes rolle i arbeidet med å avskaffe slaveriet.
Historisk bakteppe
Vi befinner oss i Richmond midt på 1800-tallet. Marys foreldre er slaver, moren hennes er tjenestejente hos den rike, hvite familien van Lew. Datteren i van Lew-familien, Bet, frigir moren og Mary, og sender Mary nordover for at hun skal få seg en utdanning. Mary ender opp som lærer på den skolen hun går på i Philadelphia, men når elleve konføderale sørstater i 1861 løsriver seg fra nordsatene i USA, og presidenten deres, Jefferson Davis, velger Richmond som hovedsete, flytter Mary tilbake til livet som slave. Og spion.
En grå mus i Det Grå Hus
Mary balanserer på en knivsegg når hun velger å underkaste seg livet som slave igjen. En urokkelig tro på at president Abraham Lincoln og den hvite Unionen vil stå for det de har lovet med Emancipation Declaration i 1862 - å frigi alle slaver - gjør at hun tar sjansen på å arbeide for Unionen mot Sørstatene. Via kontakter får hun jobb som slave og grå mus i Det Grå Hus i Richmond. Som tjenestejente blir hun oversett, presidenten og hans menn vet ikke at hun får med seg hvert eneste strategiske ord som blir uttalt. Og at hun sørger for å bringe alt hun hører videre til nordstatens frontlinje. Hun vet godt at hun blir hengt hvis hun blir tatt, og når Wilson, hennes kjære ektemann, blir sendt til den samme frontlinjen, er begge i livsfare.
I krig og kjærlighet
Frihetens vinder er krig og kjærlighet. Krigens bakteppe er nesten uvirkelig, ikke desto mindre en sannhet. 620 000 soldater døde i løpet av de fire årene som krigen raste, men den gjorde slutt på det uhyrlige slaveriet. Leveen skildrer krigens grusomhet med utrolig presisjon, og selvsagt får vi slaveriets nådeløse urettferdighet under huden. Familier rives i stykker, nedverdigelsen når de ikke kan gå på samme fortau eller gå på de samme skoler. Samtidig er Frihetens vinder en ufattelig tro på kjærligheten, enten det er Marys hengivne kjærlighet til sin mor og far eller hennes trofaste kjærlighet til Wilson, som etter hvert må reise ut til skyttergraven. Bak den urokkelige kjærligheten ligger troen på friheten og de nye vindene som skal blåse. Dette er en bok om å gi alt for det du tror på, en bok å lære av, en bok som gir begrepet frihet et nytt innhold. Noen bøker får oss til å tenke nytt. Frihetens vinder er en slik bok.
Av Bernt Roald Nilsen