Gestapos mest ettersøkte nordmenn (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 525
Forlag: Opera forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292845127
Kategori: Historie
Omtale Gestapos mest ettersøkte nordmenn
Ny avslørende og dramatisk motstandshistorie!

Gestapos hovedfiende i Norge var kommunistisk ledet.

Ukjent for de fleste og fortiet i norsk krigshistorie; det er hovedbudskapet i en nye boken Gestapos mest ettersøkte nordmenn som utkommer i disse dager.
Tusenvis av unge nordmenn deltok i det som var krigens største illegale avis-, flyktning og sabotasjeapparat. Gestapo jaktet intenst på dem, mange ble tatt, en rekke ble henrettet, men den kommunistiske ledelsen med Peder Furubotn i spissen fikk Gestapo aldri klørne i.

Når den dramatiske historien nå rulles opp i detalj, gir den innblikk i en nærmest ukjent del av norsk krigshistorie. Frykten for kommunismen og starten på den kalde krigen gjorde det ikke stuerent å løfte frem den kommunistisk ledede motstandsbevegelsen etter krigen. Men den var nesten like stor som Milorg og hadde det største illegale avisnettverket under krigen. Så her dukker det også frem ny norsk pressehistorie.

Sakprosaforfatter Ingeborg Solbrekken har i flere år arbeidet med å finne frem nye dokumenter fra krigsarkivene og i Det Kongelige Slotts arkiver. De fleste er tidligere upubliserte og gir dermed en ny unik innsikt i en ukjent og svært dramatisk del av norsk krigshistorie. Boken ble lansert samme med åpningen av utstillingen av illegale aviser i Valdres museum 12 september og med paneldebatt hos Fritt Ord 25 september 2018. Deltakere var prof. emeritus Hans Fredrik Dahl og prof. Terje Halvorsen. Utstillingen av illegale aviser fra krigen vil senere vises i Hjemmefrontmuseet, Akershus i Oslo.

Til toppen

Flere bøker av Ingeborg Solbrekken: