Gleden er gratis. Pollestads beste (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 371
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202223106
Kategori: Romaner og Essays og antologier
Omtale Gleden er gratis. Pollestads beste

Høydepunkter fra pater Pollestads mangeslungne forfatterskap, både humoristiske perler, spenstige reiseskildringer og personlige dagboksnotater. En ypperlig gavebok.

"Gleden er tidløs. Det gjelder ikke bare selve gledesfølelsen, men også det som skaper glede. Det meste av det som gleder meg, gledet også Cicero. Ikke sjelden opplever vi at det vi hadde planlagt og gledet oss til, og kanskje betalt en masse for, allikevel ikke gav noen glede. Gleden kan verken planlegges eller kjøpes. Den kommer av seg selv, og den er gratis. Vi kjenner når den er der, men vi kan ikke mane den frem, og heller ikke holde den fast. Den kommer som en gave. Dessverre hender det ofte at den kommer forgjeves. Den finner oss ikke hjemme. Vi er forkavet av stress, jaget av ambisjoner, eller nedsunket i bekymringer. Da sløves de antenner som gleden fanges inn med.

Selv har jeg fått en stor gave i livet: Helt fra min tidligste barndom har jeg hatt antenner for gleden i tilværelsen, som dypest sett er gleden og takknemmeligheten over å være til. Den har holdt seg uforminsket gjennom alle livets prøvelser, gremmelser og frustrasjoner. Denne grunnleggende gleden har også avfødt en humoristisk sans som i min nåværende stand og stilling til tider nesten kan være en belastning. Jeg har ikke alltid hatt dyd nok til å gi avkall på vittigheter av hensyn til prestelig varsomhet. Jeg har ikke engang dyd nok til å beklage det. Det er ingen overdrivelse å si at jeg gjennom humoren har fått styrke til å holde ut en livsform som når sant skal sies er meget i mot min natur.

Dette skriver pater Kjell Arild Pollestad i sitt forord til Gleden er gratis. Her har han samlet høydepunkter (de er mange) fra sitt forfatterskap. Vi får også lese utdrag fra hans hittil upubliserte dagbok fra 1974.

Til toppen

Flere bøker av Kjell Arild Pollestad: