Glimt fra okkupasjonen (Innbundet)

Bind 3

Serie: Glimt fra okkupasjonen 3

Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 497
Forlag: Commentum
Språk: Bokmål
Serie: Glimt fra okkupasjonen
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788282334211
Kategori: Historie
Omtale Glimt fra okkupasjonen
"Vi må regne med en total overraskelse. Vi må regne med at ekspedisjonsskipene kan seile fra utgangshavnene uten at vi eller noen annen uvedkommende aner foretagendet. Det er ingen overdrivelse og ingen hemmelighet at en fremmed makt i natt, uten å løsne skudd kan sette seg fast i Oslofjordens ytre festninger og på Kristiansands og Bergens befestninger. Stavangerstrøket med Sola flyplass og Haugesundshalvøya har i dag ikke en soldat til forsvar. En tropp luftinfanteri er nok til å besette Sola flyplass, og en halv time senere kan de fiendtlige fly lande der."

Dette svært presise og forutsigende foredraget ble holdt av Kaptein Øivinn Øi i Oslo Militære Samfund den 6. mars 1939. Ett år senere var det strategiske overfall et faktum og Rogaland ble angrepet av overlegene tyske styrker, eller slik vil i det minste historiebøkene ha det.
Stemmer det? Var det en håpløs kamp, eller gikk man glipp av mulighetenes øyeblikk?

Vi går tilbake til originalkildene, tar et oppgjør med etablert historie, og presenterer kampene i Rogaland i april 1940 slik de aldri har vært beskrevet før.
Ydmykelsen er total når oberst Spørck føres bort av tyskerne den 23. april. Hans
nestkommanderende har blitt drept og over 1200 av hans soldater har nettopp overgitt seg etter å ha kjempet i to uker. Om kampen mot tyskerne var håpløs fra første time eller om det var kampen som ble håpløst ledet er sentrale tema som vektes og veies i denne illustrerte dagboken fra kampene i Rogaland i april 1940.

Tittel: Håpløs kamp. Glimt fra okkupasjonen
Forfatter: Atle Skarsten / Militærhistorisk forening
ISBN: 9788282334211
Format 17x24
Innbundet

Til toppen

Bøker i serien