Glimt fra okkupasjonen (Innbundet)

Bind 6

Serie: Glimt fra okkupasjonen 6

Forfatter:

, , , og

Forfatter: , , , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 504
Forlag: Commentum
Språk: Bokmål
Serie: Glimt fra okkupasjonen
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788293641087
Kategori: Historie
Omtale Glimt fra okkupasjonen
Nazi-tyskland har kapitulert - hva vil skje i Norge?

Over hele lander rår det forvirring, både blant de tyske soldatene og sivilbefolkningen. Hjemmestyrkene kommer frem, men vil tyskerne respektere de paramilitære krigerne? Hvordan vil nordmenn som har tatt okkupantenes side under krigen reagere?

Hvor blir det av de allierte styrkene? Planleggingen av hvordan militære- og sivile myndigheter skulle opptre under frigjøringen av det tyskokkuperte Norge pågikk i en årrekke. Selv i de mørkeste timene, da tyskerne seiret på alle fronter, foregikk det planlegging av hva man skulle gjøre med tyskerne og tysk krigsmateriell når krigen var vunnet.

Til tross for omfattende planlegging visste man ikke på forhånd hvordan tyskerne i Norge kom til å opptre, og hvilke allierte styrker som kunne avsettes for å frigjøre landet.

Når tyskernes kapitulasjon var et faktum hadde mye endret seg. Planverket ble skrevet om på bare noen dager for å tilpasse situasjonen. Operasjon Doomsday var født, og snart satt britiske soldater fra 1st Airborne Division i amerikanske transport.y på vei mot Rogaland, et sted de knapt hadde hørt om. Flyplassene på Sola og Gardermoen var de to eneste innfallsportene for de første allierte styrkene som kom til Norge.

I boken Operasjon Doomsday fortelles historien om frigjøringen av Rogaland, om glede, eufori, flagg og spontane tog med lykkelige barn. Under overflaten var det derimot ikke bare glede. Politiets NS-medlemmer, frontkjempere og jenter med tysk kjæreste gikk en usikker tid i møte. Tyskerne ble satt til minerydding og politiet stod ovenfor en sivilbefolkning på randen av anarki.

Til toppen

Flere bøker av Erik Ettrup, Odin Leirvåg, Atle Skarsten, Hjalmar I. Sunde og Tor Ødemotland:

Bøker i serien