Goethe dauer (Innbundet)

fortellinger

Serie: XS 

Forfatter:

Sverre Dahl (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 106
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Goethe schtirbt
Oversatt av: Dahl, Sverre
Serie:
ISBN/EAN: 9788205416918
Kategori: Romaner
Omtale Goethe dauer
I sine siste leveår var Thomas Bernhard (1931?1989) opptatt av å samle i én bok noen av de fortellingene han hadde skrevet, men ikke gitt ut i bokform. Det rakk han ikke. Men i 2011 kom endelig boken på tysk, og nå foreligger de fem fortellingene på norsk.Boka har fått tittel etter den første fortellingen, «Goethe dauer», en hysterisk framstilling av den store Goethes (1749?1832) dødsleie, der det han er mest oppsatt på, er å få et besøk av Ludwig Wittgenstein (1889?1951).
Leseren møter den ironisk avklarte mesteren Thomas Bernhard, forfatteren som takler både de tragiske og de humoristiske situasjonene. Her er emner og motiver den interesserte Bernhard-leseren vil kjenne igjen: fra ensomhetskunnskapene i de tidligste bøkene til kjærlighetshatet mot Østerrike i de senere. En fantastisk anledning til å møte en myteomspunnet forfatter.
«Takket være oversetter Sverre Dahl er Thomas Bernhard blitt et forbilde for mange norske forfattere. Nå kommer Bernhards noveller ut i Gyldendals fornemme XS-serie.(...) Bernhards arsenal synes aldri å ta slutt. For ikke lenge siden kom den etterlatte boka Mine priser, og nå kommer en samling på fire noveller som opprinnelig ble publisert i 1982?1983. Disse historiene føyer seg uanstrengt inn i forfatterskapet, mettet som de er av glitrende satire, mørk humor og formidable overdrivelser.»Fredrik Wandrup, Dagbladet

Til toppen

Andre utgaver

Goethe dauer
Bokmål Ebok 2012
Bøker i serien