Goethe dauer (Innbundet)

fortellinger

Serie: XS 

Forfatter:

Sverre Dahl (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 106
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Goethe schtirbt
Oversatt av: Dahl, Sverre
Serie: XS
ISBN/EAN: 9788205416918
Kategori: Romaner
Omtale Goethe dauer
I sine siste leveår var Thomas Bernhard (1931-1989) opptatt av å samle i én bok noen av de fortellingene han hadde skrevet, men ikke gitt ut i bokform. Det rakk han ikke. Men i 2011 kom endelig boken på tysk, og nå foreligger de fem fortellingene på norsk. Boka har fått tittel etter den første fortellingen, «Goethe dauer», en hysterisk framstilling av den store Goethes (1749-1832) dødsleie, der det han er mest oppsatt på, er å få et besøk av Ludwig Wittgenstein (1889-1951).Leseren møter den ironisk avklarte mesteren Thomas Bernhard, forfatteren som takler både de tragiske og de humoristiske situasjonene. Her er emner og motiver den interesserte Bernhard-leseren vil kjenne igjen: fra ensomhetskunnskapene i de tidligste bøkene til kjærlighetshatet mot Østerrike i de senere. En fantastisk anledning til å møte en myteomspunnet forfatter. «Takket være oversetter Sverre Dahl er Thomas Bernhard blitt et forbilde for mange norske forfattere. Nå kommer Bernhards noveller ut i Gyldendals fornemme XS-serie.(...) Bernhards arsenal synes aldri å ta slutt. For ikke lenge siden kom den etterlatte boka Mine priser, og nå kommer en samling på fire noveller som opprinnelig ble publisert i 1982-1983. Disse historiene føyer seg uanstrengt inn i forfatterskapet, mettet som de er av glitrende satire, mørk humor og formidable overdrivelser.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

  «... denne vesle boka er vel eigna til å gi nye lesarar ein første representative kontakt med ein betydeleg forfattarskap.»

Atle Kittang, bokmagasinet@klassekampen.no

«Goethe dauer samler Thomas Bernhards fire posthume litterære raseriutbrudd.»
Christopher Schmidt, Süddeutsche Zeitung

«Enten du leser den østerrikske forfatteren for første gang eller om igjen, vil du komme til å glede deg over at historiene i Goethe dauer nå endelig er blitt utgitt. (...) Her blir et hvert tilløp til saklighet stilsikkert drevet over mot vanviddet.»
Paul Jandl, Die Welt

«... om ham tenkte du kanskje at du for alltid bare ville høre ham som en fjern klang fra de gamle bøkene. Men her er han: ny og gammel og samtidig kjent. En ekte, ny Bernhard.»
Volker Weidermann, Frankfurter Allgemeine SonntagszeitungThomas Bernhard (1931-1989) er en av de største østerrikske prosaforfatterne i etterkrigstiden. Produksjonen hans har et veldig omfang, mer enn 30 bøker i alt: romaner, noveller, dikt, erindringsbøker og ikke minst skuespill. Bernhard gikk bevisst inn for å provosere, og hans kvernende prosastil har øvd innflytelse på en hel rekke norske forfattere; mange prøver å skrive som ham - ingen klarer det. Blant hans mest leste romaner er: Betong (på norsk i 1985), Wittgensteins nevø (1989), Trær som faller (1990), Gamle mestere (1991), Utslettelse (1992) og Havaristen (1994).Barndommen og ungdommen gjorde han rede for i sine fem erindringsromaner: Et barn (på norsk i 1995), Årsaken (1996), Kjelleren (1996), Pusten (1997) og Kulden (1997). «... denne vesle boka er vel eigna til å gi nye lesarar ein første representative kontakt med ein betydeleg forfattarskap.»

Atle Kittang

bokmagasinet@klassekampen.no

«Takket være oversetter Sverre Dahl er Thomas Bernhard blitt et forbilde for mange norske forfattere. Nå kommer Bernhards noveller ut i Gyldendals fornemme XS-serie.(...) Bernhards arsenal synes aldri å ta slutt. For ikke lenge siden kom den etterlatte boka Mine priser, og nå kommer en samling på fire noveller som opprinnelig ble publisert i 1982-1983. Disse historiene føyer seg uanstrengt inn i forfatterskapet, mettet som de er av glitrende satire, mørk humor og formidable overdrivelser.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

 «Enten du leser den østerrikske forfatteren for første gang, eller om igjen, vil du komme til å glede deg over at historiene iGoethe dauernå endelig er blitt utgitt. (...) Her blir et hvert tilløp til saklighet stilsikkert drevet over mot vanviddet.»

Paul Jandl, Die Welt

  «... om ham tenkte du kanskje at du for alltid bare ville høre ham som en fjern klang fra de gamle bøkene. Men her er han: ny og gammel og samtidig kjent. En ekte, ny Bernhard.»

Volker Weidermann, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

  «Goethe dauer samler Thomas Bernhards fire posthume litterære raseriutbrudd.»

Christopher Schmidt, Süddeutsche Zeitung

Til toppen

Flere bøker av Thomas Bernhard:

Bøker i serien