Grensemajor Peter Schnitler (1690-1751) (Innbundet)

og hans etterkommere med forbindelser til familiene Angell, Hammond, Hegge, Krag, Nobel, Trampe og Tønder

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 671
Forlag: Kolofon
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230014875
Kategori: Historie
Omtale Grensemajor Peter Schnitler (1690-1751)
Peter Schnitler ble født 1690 i Kjøbenhavn, han var utdannet som jurist og var regiment kvartermester i hæren. Han kom til Norge i juni 1716 under den store nordiske krigen og ankom Trondhjem i 1718, hvor han bosatte seg.
Kong Christian VI ga i brevs form i 1742 major Peter Schnitler ansvar for å befare grenseområdene fra Trøndelag til Øst-Finnmark. Schnitler og hans medhjelpere hadde i årene 1742-45 en lang rekke rettsmøter, der både bofaste og samer ga sine
vitneprov. Det ble innført grenseeksaminasjons-protokoller, syv stykker til sammen. Schnitler døde i januar 1751 i Trondhjem bare noen måneder før grensen mellom Norge-Sverige ble fastsatt i Strømstadtraktaten samme år.

Peter Schnitler giftet seg med Sophie Christine Meitzner og de fikk 16 barn sammen. Syv av barna giftet seg og stiftet familie, det er etterslekten til disse som er omtalt i denne boken.

Ved giftermål på kryss og tvers smeltet slektene Angell, Hammond, Hegge, Krag, Nobel, Trampe, Tønder og Schnitler sammen på 1700-tallet. Felles sosial opprinnelse og sosial status ble koplet med en bevisst giftermålstrategi, slik at nyttige forbindelser kunne skapes og dermed fremme slektenes økonomiske og politiske stilling.

Mette Marie Schnitler er født 1955 i Trondheim, hun er utdannet teknisk tegner og interiørarkitekt. Hun har jobbet ved flere ingeniør- og arkitektkontorer. Hun har bodd mange år i utlandet.

Mette er oppvokst i en historieinteressert familie, hennes besteforeldre Torberg Hegge Schnitler og Margit Richter Jenssen skrev ned Schnitler familiens slektshistorie på 1960-tallet basert på skrifter fra hans mor, Frederikke Trampe. Dette materialet og Charles Antonie Delgobe sin stamtavle over slekten ligger som underlag for manuset.

Til toppen