Grenser og grannelag i Nordens historie (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 459
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202248284
Omtale Grenser og grannelag i Nordens historie

Denne boka handler om historien til de nordiske landskapene som i tidens løp har skiftet statstilknytning, eller først ganske sent er blitt deler av den moderne nasjonalstaten.

Det vil si Skåne, Slesvig og Holsten, Orknøyene og Shetland, Jemtland og Göta älvområdet, Karelen og Tornedalen, og det store fellesområdet i nord, Finnmark og Kola.

I disse jubileumstider har det vært populært å trekke fram den fredelige oppløsningen av den norsk-svenske unionen i 1905. Vi skandinaver liker å hylle oss selv som fredens folk, og Norden som et fredens hjørne i en ellers militaristisk og krigersk verden. Men historien forteller noe annet. Norden er i det vesentligste blitt meislet ut gjennom statlig maktpolitikk og bruk av vold. Og det ble de historiske grenselandskapenes skjebne å finne veier for å overleve krig og skiftende maktkonstellasjoner. Grenselandskapenes historie handler derfor også om regionale samband på tvers av grensene. Det er denne historiske kompleksiteten i grenselandskapenes historie en gruppe framtredende nordiske historikere og språkfolk formidler her.

Boka har primært interesse for historikere, men også den historieinteresserte allmennhet vil ha glede av den.

Til toppen

Flere bøker av Lars Ivar Hansen og Steinar Imsen: