Gud (Innbundet)

en historisk fremstilling

Forfatter:

Torbjørn Vike (Oversetter) Jan Erik Rekdal (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 400
Forlag: Andresen & Butenschøn
Språk: Bokmål
Originaltittel: God
Oversatt av: Vike, Torbjørn og Rekdal, Jan Erik
ISBN/EAN: 9788276941319
Kategori: Religion
Omtale Gud
Det har aldri eksistert et samfunn hvor ikke Gud . i en eller annen form . har spilt en viktig rolle. Selv ikke i erklært ateistiske stater har guddommen vært helt fraværende. Men forestillingene om det guddommelige har vært . og er . i stadig forandring. John Bowker mener at man kan betrakte utviklingen innen religionene på linje med utviklingen innen vitenskapen: Fordi om det man før har trodd blir tilbakevist av nye erfaringer og ny innsikt, betyr ikke det at verden . eller Gud . har forandret seg. Vi må bare være klar over at våre utsagn om Gud alltid vil være forsøksvise og feilbarlige.

I boken Gud . en historisk fremstilling tar John Bowker for seg historien om guder og gudinner i de store verdensreligionene med utgangspunkt i hellige skrifter, filosofi og litteratur. Han viser hvordan forestillingene om Gud har utviklet seg og endret vår oppfattelse av hvem og hva det guddommelige er. Selv om dogmene er ulike i de ulike religionene, er også mye felles, og dette er Bowkers utgangspunkt for å presentere de ulike religionenes tankegods side om side. Vestlige forestillinger er ikke så unike som vi ofte tror. På tide å fokusere på likhetene i stedet for forskjellene?

Boken forklarer:
- hvordan søken etter Gudinnen og Gud begynte og utviklet seg
- hvordan menneskets hjerne og kropp åpner veien til Gud
- hvordan Guds betydning uttrykkes i kunst, seksualitet, fortellinger, musikk og arkitektur
- hvordan vitenskap og Gud hører sammen i menneskets søken etter sannhet
- hvordan denne søken har ført til forbløffende oppdagelser

Den belyser:
- hvorfor onde gjerninger blir utført i Guds navn
- hvorfor Guds død forekommer så ofte, og Gud likevel består
- hvorfor bønn og lovprisning er en så viktig del av menneskenaturen
- hvorfor søken etter Gud peker mot åpenbaringen av Gud

John Bowkers innsiktsfulle tekst er illustrert med hundrevis av fotografier, tegninger, kart og diagrammer, samt utdrag fra hellige bøker, poesi og filosofiske verk. Alt dette gjør Gud . en historisk fremstilling til en enestående utforskning av menneskets søken etter evig sannhet til alle tider og i alle kulturer.

John Bowker har tidligere vært professor i religiøse studier ved Lancaster University og dekanus ved Trinity Coolege, Cambridge. Han foreleser ved Gresham College, London og er æreskannik ved Canterbury Cathedral. Han har også tittel som professor i religion ved University of Pennsylvania og North Carolina State University.

Blant John Bowkers mange bøker finner vi The Oxford Dictionary of World Religions, The Meanings of Death (vant i 1993 HarperCollins Religious Book Prize), What Muslims believe, The Problem of Suffering in the Religions of the World, An Introduction to Jewish Interpretations of Scripture, World Religions (Benjamin Franklin Award) og The Complete Bible Handbook (Den fullstendige Bibelhåndboken, utgitt på norsk av Andresen & Butenschøn og Det Norske Bibelselskap 2001.)

Til toppen