Harald Hardråde (Innbundet)

Serie: Sagakongene 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 205
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
Serie: Sagakongene
ISBN/EAN: 9788243005587
Kategori: Historie
Omtale Harald Hardråde

Harald Hardråde

Han kriget og erobret i Europa, plyndret gull i Afrika og reiste på pilgrimsferd til Jerusalem. Bare 15 år gammel kjempet Harald Hardråde ved Olav den helliges side på Stiklestad i 1030. Da han kom han tilbake til Norge i 1046 med store rikdommer i skipslasten, ble han Norges konge. De kalte ham Hardråde: Han prøvde å fjerne all truende opposisjon med brutale maktmidler, og lyktes. Han forsøkte både å erobre Danmark og England, men i det berømte slaget ved Stamford bridge i 1066 ble han drept.

Til toppen

Utdrag

Utdrag fra boken om Harald Hardråde:

Vi er kommet til et stykke ut på året 1042. Harald stevnet inn til Kiev, den russiske hovedstaden ved bredden av Dnjepr. Åtte, i høyden ni år, var gått siden han forlot byen i spissen for en gruppe på flere hundre væringer for å gå i tjeneste til den østromerske keiseren.  Den gang hadde han vært en ung mann på omkring atten år. Nå var han en fullvoksen mann på 27 år og var veteran fra et stort antall felttog i keiserens tjeneste. Den norske væringhøvdingen hadde sett hvordan en stor krigsmakt fungerte. Denne erfaringen tok han nå med seg til Gardarike.

Da den norske krigeren kom til Kiev, var byen sentrum i et rike som i løpet av to hundre år hadde gått fra å være nesten ingenting til å bli et av de ledende land i Europa. Storfyrst Jaroslav den vise haddenedkjempet alle sine brødre og styrte i 1042 riket uten konkurranse. Han var i gang med å bygge opp Kiev slik at byen skulle måle seg med de vakreste i Europa. Fordi Rus-riket hadde fått kristendommen fra Konstantinopel, var det naturlig at keiserbyen ved Bosporos dannet mønster for hvordan Jaroslav ønsket at hans egen hovedstad skulle se ut. Derfor fikk Kiev en stor gylden byport som fyrsten kunne ri gjennom etter seierrike felttog, akkurat slik Konstantinopel hadde. Denne byporten, riktignok i rekonstruert utgave, kan man se i dag i Kiev. 

Til toppen

Om forfatter Halvor Tjønn

Halvor Tjønn er cand. philol. i historie fra universitet i Oslo, og arbeidet som Aftenpostens korrespondent i den tidligere Sovjetunionen i flere perioder på 1990-tallet.

Til toppen

Bøker i serien