Harald Hårfagre (Innbundet)

Serie: Sagakongene 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 160
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788243005570
Kategori: Historie
Omtale Harald Hårfagre

Harald Hårfagre

Harald Hårfagre (ca. 850–932) står som den fremste og mest sagnomsuste norske kongen fra Vikingtiden. Frihetstrangen var sterk i Norge – småkongene i de mange smårikene i landet ville ikke bli diktert av en enekonge. Men Harald seiret i slaget ved Hafrsfjord ca. 872 og fra da av dominerte han Norge.

Til toppen

Utdrag

Utdrag fra boken om Harald Hårfagre

Høsten 867 hadde altså Harald fått strukket riket sitt til og med Sunnmøre. Nå sto Fjordane for tur, dvs. det vi i dag kaller Nordfjord og Sunnfjord. Det ville være siste stopp før han kunne få fri adgang til arveriket som alt lå under hans kontroll, Sogn.
Haralds vellykte krigføring lenger nord hadde skremt fjordingene til ro, tappet for kraft og menn som de var blitt gjennom krigen forrige år – hvor kong Audbjørn hadde falt. Men Harald var ikke trygg på deres lojalitet, kom derfor selv til distriktet og innkalte hver eneste stormann i området til drøftinger. Allerede på forhånd hadde han dannet seg et bilde av hvor de enkelte sto i forhold til ham. Han hadde bestemt seg for å gjøre kort prosess med enhver som opponerte og truet med strenge straffer: Hender og føtter ville bli kappet av på de gjenstridige, hvis de ikke straks ble henrettet. Truslene skremte de fleste på plass, hvis de ikke flyktet umiddelbart.

Til toppen

Om forfatter Torgrim Titlestad

Torgrim Titlestad er professor, dr. philos. ved Universitetet i Stavanger. Han har skrevet flere bøker om vikingtiden og om motstandskampen i Norge under andre verdenskrig.

Til toppen

Bøker i serien