Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider (Innbundet)

Forfatter:

Egil Haraldsen (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 315
Illustratør: Haraldsen, Egil
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Originaltittel: Havboka, eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
ISBN/EAN: 9788249515691
Kategori: Politikk og samfunn
Omtale Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet for "Havboka". Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. Hav er opphav, og rommer de utroligste livsformer. For forfatteren blir havet en rik kilde til forundring, nye innsikter og salte eventyr.

BRAGEPRISEN 2015
KRITIKERPRISEN 2015

Til toppen

...eit meisterverk, ikkje noko mindre
Gudmund Skjeldal, Bergens tidende

Flere bøker av Morten Andreas Strøksnes:

Anmeldelser Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Brageprisen 2015

«Ut på fisketur – og hvilken fisketur! ... Morten Strøksnes har et isklart og fullstendig ujålete språk, han skriver i konkrete hovedsetninger og med stor fortellerglede. Nettopp fordi han økonomiserer slik med virkemidlene, evner han i enkelte partier også å svinge seg opp til nærmest poetiske språklige høyder ... Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare» 
Sindre Hovdenakk, VG

«Med Havboka har Morten Strøksnes skrive eit meisterverk, ikkje noko mindre»
Gudmund Skjeldal, Bergens tidende
  
«Havboka er norsk sakprosa og lokal historiefortelling i verdensklasse … Havboka [er] en julegave til alle som kan stave»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv
 
«Havboka er sensasjonelt god ... Jeg vet ikke om noen i Norge som skriver så god sakprosa som Strøksnes gjør det i Havboka. Boken er fullstendig uten lyte. Strøksnes’ visdom om livet i havet er uten ende, og pakket inn i det klareste bokmål. Boken er en oppvisning i essayistikk, og vil leses og huskes i lang tid»
Eskil Skjeldal, Vårt Land
 
«Strålende blanding av kunnskapsbok og fiskskrøne ... Strøksnes får oss på kroken og trekker oss gjennom 39 kapitler uten at vi ramler av»
Fredrik Wandrup, Dagbladet
 
«jeg anser Havboka som svært vellykket litteratur ... boka er full av lysende formuleringer» 
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«Havboka kan trygt karakteriseres som den til nå sterkeste boken fra vår fremste litterære journalist ... Historisk og samtidig litteratur om feltet formidles med en forbilledlig kombinasjon av letthet, vidd og saklig soliditet»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet 

"Denne uken ble forfatteren kronet med Brageprisen. Det er vel fortjent. Havboka tilfører genren saksprosa et nytt driv. Dette er mer enn en røverhistorie om to kamerater på fisketur. Fortellingen grenser til en fabel om alt havet rommer av mystikk, skjønnhet, dramatikk, død, men fremfor alt - liv"
Jonas Gahr Støre, Dagens Næringsliv

"Årets beste bok ... Himmelen er høy når Strøksnes skriver, havet desto dypere ... Fra de merkverdigste livsorganismer til vær og vind: Strøksnes beskriver dem med samme iver og poetiske innlevelse. Havboka er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok. Strøksnes skriver totalprosa"
Aslak Nore, A-Magasinet

"Prosjektet er veldig ambisiøst. Men takket være en god rammefortelling og stor skrivekunst, lykkes han veldig godt ... Han greier å flette sammen strømmen av kunnskap med egne refleksjoner og fortellinger om jakten på håkjerringen, uten at det virker unaturlig eller oppstykket. Det er rett og slett en fest å lese ... Dette er ikke en spenningsbok som Moby Dick eller tragisk som Den gamle mannen og havet. Men den er vanskelig å legge fra seg. Selvsagt er det spennende om de får opp fisken på siste side. Men uansett om det ender godt eller ikke, er det gleden over å lese en så spesiell bok som betyr noe til slutt."
Gunnar Kagge, Aftenposten

"en rik, energisk utgivelse som stimulerer både reise- og leselysten og demonstrerer at det nære kan være minst like fremmedartet som det fjerne ... en blanding av kunnskapsformidling og spenningsbok ... Underveis kan leseren også glede seg over et språk som merker seg ut i det norske sakprosalandskapet ... 'De største oppdagelsene venter i havet', skriver Strøksnes med en smittsom energi som er betegnende for boken.
Kåre Bulie, Prosa

«Strøksnes’ bok om livet i og ved havet langs lofotkysten strutter av livsmot, og kan fort risikere å få slengt etter seg en bragepris i sakprosaklassen i år … Enkelte setninger kommer like overraskende på meg som regndråper i nordavind»
Knut Hoem, NRK P2

"Det er nettopp tilliten – det at man ikke et sekund tviler på at Morten Strøksnes vet hva han driver med, som gjør Havboka eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, til en så god bok ... Jakten på håkjerringa – hvordan de to mennene i båten hele tiden er hakk i hæl, er like spennende som en krimfortelling. Men Havboka er i tillegg spekket med helt andre historier – og det er her sakprosaelementet kommer til sin rett. Nesten umerkelig forlater Strøksnes båten og driver inn i et essayistisk landskap av naturvitenskap og historie. På en saklig, men forførende måte, skriver han om gamle norske havforskere, muligheten for liv på andre planeter og lokale fiskertradisjoner. Det er en demonstrasjon – ikke bare i skrivekunst, men også i pedagogikk."
Vilde Imeland, Fædrelansvennen

”Havboka er en besettende og medrivende bok som holdt meg i fast grep fra første side … Sjangermessig er ikke Havboka så enkel å plassere. Uansett er den en stor glede å lese. Velskrevet, gjennomarbeidet, elegant. Det veksler mellom finstemt poesi og, hva skal vi si, populærvitenskapelig formidling av høy klasse … Strøksnes behandler en tematikk han behersker til fulle. Det finnes engasjement, og en dyp forståelse  og innsikt mellom disse linjene … Vi visste fra hans tidligere produksjon at Morten Strøksnes både er en uredd journalist og en forfatter med skarp observasjonsevne. Hans ry vil fortsette å vokse etter Havboka, som er en bragd.”
Skjalg Fjellheim, Nordlys

"Som helhet innbyr Havboka til bortimot uhemmet leseglede, og er en fest fra først til sist. Det innvendes jevnlig mot sakprosaforfattere at de skriver tamt og tørt, og bare sjelden gir seg selv lov til å utfolde seg som forfattere, og ikke bare fagfolk. Men Strøksnes gjør alt i ett, som en veldig bølge som velter inn over leseren og tar ham med både til de store dyp - og trygt tilbake."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Sjangermessig viser Strøknes hvordan man elegant forener fiksjonens narrative form med faglitterær sakprosa til en høyere enhet, til glede for en opplyst allmennhet. For meg blir ”Havboka” et forbilledlig verk som viser mulighetene denne type sjangerbruk beriker sakprosaen spesielt og litteraturen generelt"
Finn Stenstad, Nordnorsk Magasin

"Med Havboka har Morten A. Strøksnes skrevet en bok som kan leses på mange plan, og som bør leses av alle."
Arild Bjørnbakk, Saltenposten

Til toppen