Hekle ovenfra og ned (Innbundet)

gensere og jakker

Forfatter:

May Britt Bjella Zamori (Oversetter)

Her får du oppskrifter på nydelige heklede topper, gensere og jakker som er heklet fra toppen og ned.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 168
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Top-down crochet sweaters
Oversatt av: Zamori, May Britt Bjella
ISBN/EAN: 9788202550554
Omtale Hekle ovenfra og ned

Heklede antrekk som passer perfekt til deg :)

Her får du oppskrifter på nydelige heklede topper, gensere og jakker som er heklet fra toppen og ned. Metoden gjør at du lettere kan lage et plagg som passer perfekt til deg, fordi du lett kan prøve det på underveis.

Hvorfor hekle ovenfra og ned? Alle ønsker vi at et plagg skal sitte godt og tilpasset sin kropp. Boka gir deg grundig innføring i metoden og hvordan du kan hekle ovenfra og ned og få et perfekt resultat.

Modellene er laget i både enkle og mer avanserte hekleteknikker, slik at det er noe for alle nivåer. Plaggene er fotografert på flere kroppsfasonger, sånn at du får et godt inntrykk av hvordan plaggene vil sitte. Vakre bilder og utførlige beskrivelser og diagrammer gjør det lett å lage plaggene selv. Dette er boka for deg som liker å hekle og har lyst til å prøve noe nytt.

Boka viser deg teknikken ovenfra og ned gjennom fjorten originale genseroppskrifter som er basert på syv ulike konsepter. Da kan det bli mange måter du kan hekle yndlingsplagget ditt på i sommer.

Garnkvaliteten er nøye valgt for å fremheve mønsteret og fallet i plaggene. Vi anbefaler alpakka og silke, myk akryl og bomull, lin og merinoull. Alle oppskriftene gir deg forslag på garn. Prøv deg litt frem og finn dine favoritter!

Du vil ikke finne noen modeller laget med tykt ullgarn i denne boka .

PÅ BEGYNNELSEN AV HVER OPPSKRIFT vil du finne gode råd om garnvalg, hvordan du får best mulig passform, forklaring av teknikker, og mye mer.

Fra innholdet:

  • Hvorfor hekle ovenfra og ned
  • Hvordan hekle ovenfra og ned
  • Teknikker
  • Tilpass plagget
  • Oppskrifter
  • Forkortelse og register

Alle oppskrifter er oppgitt i størrelsene: Liten, Medium, Stor, X-stor og XX-stor.

"Det beste av alt er at du kan prøve plagget på etter hvert som du lager det og justere maskeantallet og radene underveis for å sikre god passform." - Dora Ohrenstein (forfatter)

Til toppen

Utdrag

Hvorfor hekle ovenfra og ned?

På mine reiser som lærer og designer har jeg hørt mange heklere uttrykke et brennende ønske om å lage vakre plagg som sitter godt.
Denne boken tar sikte på å gi deg det verktøyet og den kunnskapen som kan oppfylle denne drømmen, med fokus på plagg heklet ovenfra og ned, i ett stykke en metode som mange liker.

Når dukket genseren, som vi kjenner den i dag, opp?
Og hvor? Muligens sent på syttenhundretallet, men sikkert i begynnelsen av 1800-tallet. Genser, ofte kalt en trøye eller pullover og noen ganger referert til som en strikket kjole i historiske opptegnelser, synes å ha spontant dukket opp samtidig i mange forskjellige kulturer og steder i nordlige strøk: De britiske øyer, Skandinavia og Øst-Europa, men ikke i Nord-Amerika.

I forhold til strikking er hekling, slik vi kjenner den, av yngre dato og har utviklet seg for fullt kun på 1800-tallet. I begynnelsen ble hekling i hovedsak
brukt til å lage små vesker, putetrekk og kanter til sengetøy. Ved slutten av 1800-tallet var det like vanlig med heklede plagg som med strikkede. Mønstre for gensere, jakker, kjoler, votter, luer og undertøy for voksne og barn finnes i publikasjoner fra den tiden.     

Mange metoder for å konstruere gensere ble utviklet på slutten av 1800-tallet, og det er sannsynlig at metoden med å hekle ovenfra og ned var blant disse.Det finnes eksempler i publikasjoner fra 1900-tallet, selv om de er sjeldne i forhold til andre konstruksjoner.
Det var mer vanlig å starte nederst og jobbe seg opp til halsen. Å lage plagg ovenfra og ned tok virkelig av i 1996 med utgivelsen av Barbara G.
Walkers bok Knitting from the top. Walkers detaljerte og praktiske tilnærming inspirerte mange til å prøve teknikken, og interessen har vokst jevnt siden.

Entusiasmen blant dem som hekler gensere ovenfra og ned i ett stykke, med sømløs design, er fortsatt sterk, og det er ikke vanskelig å se hvorfor: Du kan unngå de kjedelige sømmene og får elegansen av designen inn i ett stykke. Det er et fint og ryddig system når du først får taket på det. Det beste av alt er at du kan prøve plagget på etter hvert som du lager det og justere maskeantallet og radene underveis for å sikre god passform. Den briljante designeren Doris Chaner er blant dem som har laget flotte heklede plagg ovenfra og ned, og utløst populariteten tildenne konstruksjonsmetoden.

Når du hekler en genser ovenfra og ned, starter du ved halsen og bygger plagget derfra. Hekle plagget så det går over skuldrene og overkroppen og deretter resten av kroppen. Kjennetegnet på denne konstruksjonen og hva som skiller den fra andre metoder, er måten genseren blir formet på mens vi jobber fra halsen og ned til ermehullene. Når man hekler nedenfra og opp, må man redusere maskeantallet for å komme frem til halsen, men når man jobber ovenfra og ned, øker man for å få plagget større etter hvert som man flytter seg fra halsen mot overkroppen. Endring av retningen betyr at mønsteret nå vender nedover, det vil si at toppen av maskene peker mot nederkanten av plagget. Resultatet er at økingene, spesielt raglanøkingene, danner fine mønstre som slynger seg nedover.

- Dora Ohrenstein

Til toppen