Hemmeligheten ved meditasjon (Heftet)

En praktisk guide til indre fred og personlig forvandling

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Secrets of Meditation
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202422004
Kategori: Selvutvikling
Omtale Hemmeligheten ved meditasjon

Av Kari Kahrs

Davidji er ingen munk, han er heller ikke talsmann for noen bestemt religion. Han lever i den virkelige verden. I Hemmeligheten ved meditasjon deler han sin egenerfarte vei til helhet og økt livsglede. Veien dit har han funnet gjennom meditasjon. Hans ønske er at du skal erfare det samme.

En verktøykasse
Davidji presenterer ulike meditasjonsteknikker som alle hjelper sinnet til å bevege seg ut av kaos og inn i stillhet, som er hva meditasjon handler om. I stillheten vil du finne døren til et større og rikere indre rom for personlig vekst enn du kan forestille deg. Har du en idé om hva en mediterende gjør, vil du blir overrasket! Det er nemlig mange veier til indre stillhet: gående, stående og sittende, med og uten lyd, med og uten ord, med og uten ytre stillhet og med og uten korslagte ben – for å nevne noen. Røkelse, musikk og stearinlys er frivillige tilvalg ...

Klare og grundige beskrivelser av fremgangsmåtene gjør det enkelt å prøve ut de forskjellige metodene. Når du finner den metoden som passer deg best, blir det gjennomførbart å gjøre meditasjon til en regelmessig praksis. Det siste er viktig, les mer om det under.

Selv har Davidji gjennom flere tiårs meditasjonspraksis samlet og prøvd ut mange former for meditasjon og meditasjonsteknikker som for ham har gjort det mulig å leve livet med mindre stress og færre bekymringer, mer medfølelse og empati og et livsperspektiv som er åpent for andres synspunkter. Alle som er villige til å gå inn i meditasjonens verden, vil få tilgang til de samme redskapene; han beskriver boken som en verktøykasse for meditasjonspraksis.

Regelmessig praksis
Når vi mediterer regelmessig, skjer en psykologisk forvandling som blir dypere, sterkere og mer fundamental for hver gang. På samme måte som når vi bygger opp en hvilken som helst muskel i kroppen ved jevnlig styrketrening, er meditasjon en praksis som over tid forvandler hele fysiologien. Denne forandringen er nesten umerkelig til å begynne med, men etter hvert som prosessen med fysisk og følelsesmessig oppmykning fortsetter, vil vi begynne å betrakte tilværelsen på en ny og mer fordomsfri måte. Som Davidji sier: «Livet antar en annen nyanse ... en dypere mening ... vi oppnår en mer universell forståelse som fyller hver eneste celle i vårt vesen. Den tilstedeværelsen i hvert enkelt øyeblikk som kan oppleves under meditasjon, vil etter hvert gjennomsyre hver tanke, hver samtale og hvert åndedrett.»

Kontakt med det guddommelige
Davidji er overbevist om at vi kan forandre verden gjennom meditasjon. Ved å oppsøke stillheten og ordløsheten i vårt eget indre, vil vi kunne leve med utvidet tilstedeværelse, dypere medfølelse og en sterkere følelse av mening med tilværelsen. Hans erfaring er at den tiden vi tilbringer i stillhet kan åpne hjertet vårt for de virkelige dypene i bevisstheten.

Etter at han selv oppnådde å få jevnlig kontakt med dette dypet av ren, ubegrenset bevissthet, har han fått mulighet til å se og føle verden med en stadig større åpenhet, dypere empati, mer klarhet og med en utvidet kontakt med kilden. Når vi søker under lagene av hverdagsjeg-et, intellektet, følelsenes rike og den fysiske kroppen, kan vi få kontakt med det guddommelige, hevder Davidji.

Balanse midt i kaos
Kanskje ønsker du bare å lære å meditere for å kunne sove bedre, dempe stresset, finne balanse, puste lettere, senke blodtrykket og leve et fredeligere liv. Ved å meditere daglig vil du oppnå alt dette og mer til, sier Davidji. Når vi utvikler en regelmessig meditasjonspraksis, vil vi ganske snart oppleve påtagelige fysiske og emosjonelle fordeler. Men meditasjon kan ikke sammenlignes med å ta en beroligende pille. Vi mediterer for å slippe å føle behovet for å ta beroligende medisiner. Roen inntreffer før uroen rammer og gjør at vi føler at vi er i balanse selv når vi befinner oss midt i kaos.

En slik følelse av varig fred oppstår ganske fort hos mange som begynner å meditere. Allerede etter første forsøk kan opplevelsen gi anstøt til forbedring av den fysiske helsen, det emosjonelle velværet og vår åndelige forbindelse med oss selv.

I mellomrommet mellom tankene
Den fysiske, emosjonelle og åndelige verdien av meditasjon har vært godt dokumentert gjennom tusenvis av år. Vitenskapsmenn, filosofer, åndelige og religiøse ledere har fortalt om kraften som ligger i den bevisste tilstedeværelsen meditasjon medfører. De omtaler det som dyp refleksjon, nærvær, kontemplasjon, bønn, meditasjon eller ganske enkelt avslapning, men alt dreier seg om én og samme sak – at man løsriver seg fra øyeblikksaktiviteten i hverdagslivet og trer inn i mellomrommet mellom tankene der stillheten råder.

I løpet av de første få dagene, ukene og månedene med daglig meditasjon vil den dempende innvirkningen som den enkle praksisen har på kropp og sinn, gradvis komme til uttrykk i hvert eneste valg vi foretar, sier Davidji. Forandringen kan være så finstemt at vi til å begynne med ikke engang legger merke til den. Tankene, valgene, beslutningene og de daglige handlingene blir mer bevisste, noe som fører til en mer intuitiv bevisst adferd. En vakker dag oppdager du at du har fått et bredere perspektiv, en dypere følelse av ro og større klarhet. Du oppdager at det er større harmoni mellom det du tenker, det du sier og det du gjør. Du fremstår tydeligere for deg selv, og for andre.

Når støyen stilner
Budskapet som de fleste av oss mottar allerede fra barnsben av, er at en aktiv hjerne er en verdifull hjerne. Men når tankene og støyen i sinnet faller til ro, får vi tilgang til dypere bevissthetsnivåer. Når vi kan kombinere disse to tilstandene – den aktive hjernen som gjør det mulig for oss å utforske verden omkring oss og det stillferdige sinnet som bringer klarhet og balanse inn i bevisstheten – får vi et godt utgangspunkt for å bestemme hvor vi skal legge energien vår og ta beslutninger som fører til den beste utviklingen for oss selv og våre omgivelser.

Selv med kun en halvtimes meditasjon daglig vil vi ganske snart oppleve konkrete forandringer i fysiologien, i vår følelsesmessige tilstand, i vår selvfølelse og i vår opplevelse av livet, sier Davidji. Den jordiske kroppen vil komme i bedre harmoni med det kosmiske legemet. Uavhengig av åndelig utgangspunkt vil vi få en sterkere evne til å åpne oss for større muligheter i hvert enkelt øyeblikk, noe som skaper et mer utvidet perspektiv på alt og alle vi møter på vår vei.

Davidji er helt tydelig på at dersom vi klarer å forplikte oss til å meditere en halvtime hver dag i enogtyve dager i strekk, vil livet bli forandret for alltid, og vi vil få lyst til å meditere hver dag resten av livet.

Har du aldri meditert før, vil bokens klare veiledning hjelpe deg med å komme i gang. Har du meditert tidligere og bare kommet ut av vanen, hjelper boken deg å ta opp igjen tråden. Mediterer du fast, vil du finne nyttige innspill som kan heve meditasjonspraksisen din til et høyere nivå. Gi deg selv tre uker til å komme skikkelig i gang, oppfordrer Davidji, og beroliger samtidig den som skulle gå glipp av den stille stunden en dag med at det bare er å fortsette som før. Du vil allikevel merke resultater.

Til toppen

Flere bøker av davidji: