Henry Brulards liv (Innbundet)

Serie: Gyldendal klassiker 

Forfatter:

Karin Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 359
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Vie de Henry Brulard
Oversatt av: Gundersen, Karin
Serie:
ISBN/EAN: 9788205312975
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Henry Brulards liv
En fiktiv, men svært åpen og ærlig selvbiografi, skrevet av en mann som søker sannheten om seg selv, mens det ennå er tid. Stendhals selvbiografiske tekst Henry Brulards liv er en fortelling om barndom og ungdom, fra han som Henri Beyle blir født i Grenoble i januar 1783, til han i sitt attende år kommer til Milano, med Napoleons hær, i juni 1800. Det er en fortelling om sorg og ulykke, opprør og frigjøring, sanselighet og intellektuell vekst. Her formes den personlighet som skulle bli Stendhal, en av Frankrikes største forfattere, grunnleggeren av den moderne realistiske roman og en av de skarpeste observatører av så vel menneskesjelens som historiens paradokser. Beyle/Stendhal skaper personen Henry Brulard som kritisk vitne til sitt eget liv, der beretning, analyse og erkjennelse drives frem av et overordnet behov, nemlig å bli kjent med seg selv før det er for sent. Døden er hele tiden present i denne fortellingen om et liv. Teksten åpner med at forfatteren blir slått av tanken på sin forestående femtiårsdag, og dermed ikke så fjerne død, mens han står og ser utover Roma en dag i oktober 1832. På denne bakgrunn foldes livet ut i en tilbakeskuende akt.
Henry Brulards liv er en enestående tekst, både betraktet som selvbiografi og som litteratur, og boka har hatt innflytelse på mange senere forfattere, noe man bl.a. kan lese ut av W.G. Sebalds bok Vertigo(2005).
«...overbevisende og uanstrengt skrevet ... en skikkelig fest.» Johnny Halberg/Dagbladet «Henry Brulards liv skaper en ellevill leseglede, og et viltert bilde av forfatterens tid og steder.» (Vårt Land)
«... et forfriskende møte med en av tidenes beste prosaforfattere» (NRK/P2)

Til toppen

Flere bøker av Stendhal:

Bøker i serien