Henrys hemmelighet (Innbundet)

Serie: Martin Benner 3

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

På sporet av en morder

Henrys hemmelighet er en spennende, uhyre velskrevet og intrikat kriminalroman om hvordan spor fra fortiden ikke kan viskes bort. Det er også en fortelling om familielojalitet og samhold.

Martin Benner elsker antikviteter. Da vennen hans, Henry Schiller, dør, får han et tilbud han ikke kan si nei til: å overta Henrys andel i en antikvitetsbutikk i New York. Men så blir Martin oppsøkt av en mann som hevder at Henry ikke døde av sykdom, men ble drept. Han tvinges inn i en heseblesende jakt på sannheten om Henry. For hvem var han egentlig? Og hva hendte den dagen han døde?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 455
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Henrys hemlighet
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
Serie: Martin Benner
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788205532489
Kategori: Krim og spenning
Omtale Henrys hemmelighet

Sjakkspill med døden

Et forestående bryllup og en begravelse opptar Martin Benners tanker om dagen. Inntil han plutselig vikles inn i et drama med dødelige konsekvenser.

Martin Benner har hatt nok av turbulens i sitt liv, men det siste året har livet gått på skinner. Han er en vellykket strafferettsadvokat i Stockholm. Han har et flott hus i Djursholm og er fosterpappa for et barn han elsker, 8-årige Belle. Snart skal han være forlover i bryllupet til ekskjæresten Lucy. Det skal også gå bra, selv om han har følelser for henne fortsatt. Og han har akkurat arvet en andel av en antikvitetsbutikk i New York fra sin avdøde venn Henry, som var gammel og syk. Martin elsker antikviterer; en drøm har gått i oppfyllelse.

Venn eller fiende?

Men i begravelsen dukker det opp en fremmed mann som påstår at Henry ikke døde en naturlig død – han ble drept. Kan det virkelig stemme? Martin oppdager samtidig at noen lusker rundt huset hans på nattestid og holder ham under oppsikt. Overvåkningskameraet utenfor døra settes stadig ut av drift. Et antikt sjakkspill innkjøpt i New York blir dessuten gjenstand for mørke mysterier – og etter hvert drap. Hvem var egentlig denne Henry? Hva var det han skjulte? Det blir stadig vanskeligere å skille sannhet fra løgn, og venn fra fiende. Og det er for sent å snu, Martin fullføre jakten på sannheten, selv om han frykter for sitt eget liv.

Utrolig spennende

Henrys hemmelighet er en virkelig spennende krim. Boka har et sterkt driv, den er mystisk, skummel, og stadig nye overraskelser og intriger får oss til å tenke: bare ett kapittel til. Og så bare ett til... Pluteselig er boka utlest, og du lengter etter mer.

Ny favoritt

Kristina Ohlssons språk er en nytelse: stemningsfullt og vakkert, og samtidig rett på sak med en humoristisk undertone som kler Martin Benner så godt. Han er en interssant og tvetydig karakter; en kvinnebedårer, innimellom arrogant, men med et stort hjerte, ikke minst for lille Belle. Denne dobbeltheten gir ham en magnetisk tiltrekningskraft på oss som leser, og vi vil ikke gi slipp på ham.  

Den som leser Kristina Ohlsson for første gang, vil fort kunne få seg en ny favorittforfatter. Hun er virkelig en av de beste!

Redaksjonen

Til toppen

Kristina Ohlsson er en av de beste svenske krimforfatterne akkurat nå!
DAGENS NYHETER

Andre utgaver

Henrys hemmelighet
Bokmål Ebok 2020
Henrys hemmelighet
Bokmål Heftet 2020
Henrys hemmelighet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Kristina Ohlsson:

Intervju

– Selv elsker jeg å bli skremt når jeg leser bøker

Lesere verden over har trykket den tøffe, men sjarmerende advokaten Martin Benner til sitt bryst. Suksessforfatter Kristina Ohlsson har dessuten en norsk favorittforfatter: Jo Nesbø.

Kristina Ohlsson er på kort tid blitt en av de mest suksessrike og folkekjære krimforfatterne i Sverige – og over store deler av verden. Hun er kjent for sin nervepirrende og temporik krim. Advokaten Martin Benner har også uten tvil mye av æren for suksessen.

Kjekk, tøff helt

Martin er en mann som har det meste: utseende, karriere, damer, hus og leilighet i Stockholm. Han elsker litt luksus i hverdagen. På den mykere siden er han alenepappa til åtteårige Belle, som han tok til seg da søsteren døde. For Belle er Martin klar til å gå gjennom ild og vann. Å binde seg til en kjæreste, er det verre med. Martin er en karakter som vekker doble følelser, slik en skikkelig god krimhelt gjerne gjør. Og der det er trøbbel, der er Martin.

– Problemene begynner når vennen hans Henry Schiller dør av kreft, og han kjøper seg inn i Henrys antikkhandel i New York. Snart går det rykter om at Henry ble drept. Historien beveger seg mellom antikkverdenen og flere berømte hoteller i Stockholm, New York og Roma. Men hoveddelen utspiller seg i Stockholm. Og vi skal også innom den katolske kirken, røper Kristina Ohlsson om sin nye bok Henrys hemmelighet.

Vil bli skremt

Hun har skrevet over 20 bøker siden hun ble forfatter i 2009. Disse inkluderer også barnebøker og et par politiske bøker, da hun har bakgrunn som statsviter. Men krim er definitivt favorittsjangeren.

– Jeg pleier å si at vi aldri blir for gamle for en skikkelig god skrøne. Dessuten elsker vi å bli redde! Personlig er jeg veldig glad i å bli skremt når jeg leser bøker, og derfor har det blitt naturlig å skrive innen spenningssjangeren. Det viktigste i en god historie er at det er driv og energi. Om en bok mangler tempo, slokner jeg og legger den bort, sier hun.

Jo Nesbø en favoritt

Dennis Lehane er blant favorittforfatterne, likeså John Connolly, Stephen King – og Jo Nesbø! har Ohlsson sagt. Kanskje ikke så rart, Martin Benner har definitivt noen likheter med Harry Hole. De er begge det vil kan kalle hardkokte, litt trøblete, men samtidig myke helter.
Og kanskje nettopp derfor er de så lette å elske.

Redaksjonen   

Til toppen

Utdrag
Det lød et skrik fra hagen.
Belle?
Nei, ikke Belle. En voksen manns skrik.
Abdullah.
Jeg slapp alt jeg hadde i hendene. Det skriket. Noe var galt. Ett blikk ut i hagen forklarte alt. Detaljene som jeg allerede da visste ville etse seg fast i hjernen.
Belle som sto på plenen som om hun hadde stivnet midt i et skritt.
Abdullah som ikke var å se. Det lå hageredskaper slengt i gresset.
– Belle, stopp der! Ikke kom hit!
Det var Abdullah som ropte.
En gang.
To ganger.
Og så kom han løpende i rasende fart rundt hushjørnet, tok Belle i favnen og løp videre mot huset i samme vanvittige tempo.
– Martin! Martin!
Jeg vet ikke hvordan jeg framsto, det gikk så jævlig fort, og plutselig sto jeg der i gresset og strakte meg etter Belle.
Men Abdullah løp forbi, lot meg ikke ta henne.
– Jeg skal bare stenge Belle inne! Borte i treet, Martin, borte i treet.
Panikken fikk hele tomta til å koke. Det var bare oss der, men en energi som fra en hel hær.
Borte i treet, Martin, borte i treet.
Jeg skjønte instinktivt hvilket tre han mente.
Treet der apen hadde hengt.
Like instinktivt stolte jeg på hans beslutning om bokstavelig talt å stenge Belle inne i huset.
Det fins nemlig sånt som barn ikke skal se.
Jeg løp rundt huset, må ha løpt siden jeg kom dit så fort. Og stoppet. Klarte ikke å ta blikket fra treet, fra det jeg så der.

Til toppen

Om forfatter Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson (f. 1979) er en av Sveriges mest hyllede og fremgangsrike krimforfattere. Hun har også gjort suksess internasjonalt og bøkene hennes er oversatt til 25 språk. Hun er nominert til en rekke gjeve priser, og har siden krimdebuten Askepott i 2009 skrevet 20  bøker i ulike sjangre.

Kristina Ohlsson er utdannet statsviter og med bakgrunn som analytiker i Säpo, og arbeid med terrortrusler i Europa for OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa), har Ohlsson mer kjennskap til verdenspolitikken enn de fleste av oss. Likevel ble en ni til firejobb for kjedelig for henne. Forfatterlivet fristet mer, og siden 2012 har hun vært forfatter på heltid.

Hun bor i Stockholm.

Til toppen

Bøker i serien