Hitlers dødelige testament (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 216
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202323417
Kategori: Historie
Omtale Hitlers dødelige testament

Oppsiktsvekkende om den tyske u-båten "U-864"s endelikt utenfor norskekysten

En thriller om skjebnen til den tyske gigantubåten U–864 som ble senket av den 25 år gamle britiske ubåtkapteinen Jimmy Launders i februar 1945 like utenfor Fedje ved Bergen. U–864 var på vei til Japan med forsvarshemmeligheter. Etter en kamp mellom de to ubåtkapteinene gikk hele U–864s besetning på 73 mann ned, deriblant fire av Hitlers fremste vitenskaps-menn. De var engasjert i utviklingen av atombomben og avanserte jetjagerfly. Ubåten inneholdt også:

•    65 tonn kvikksølv
•    Norsk tungtvann
•    Uranoksyd
•    Et demontert jet-drevet jagerfly
•    High-tech krigshelikoptere

Dette danner bakteppet for denne forrykende thrilleren som har forbindelseslinjer fram til norsk samtidspolitikk. Ubåten ligger fortsatt på bunnen utenfor Fedje og representerer en potensiell miljøkatastrofe. Hevingen av U–864 er en betent sak og Norges mest pinlige miljøbombe. Boka inneholder oppsiktsvekkende ukjent materiale og tidligere upubliserte fotografier.

Til toppen

Andre utgaver

Hitlers dødelige testament
Bokmål Heftet 2017
Hitlers dødelige testament
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Utdrag

Utdrag fra boken

Kiel, desember 1944
Tyskland hadde levert kvikksølv til det kjemiske storkonsernet Chisso i Minamata i Japan siden tidlig i 1938. Det var mye for å kunne sikre videre leveranser etter krigsutbruddet i september 1939, at tyske ingeniører hadde konstruert IX D2-klassen. Denne nye kjempeubåten hadde stor lastekapasitet og kunne, ved hjelp av en spesiell snorkel, bevege seg over enorme områder uten å bli oppdaget. Hensikten var å fortsette kvikksølveksporten uten at motpartens sjøstridskrefter oppdaget det. Kvikksølvet ble utvunnet ved det tyske kjemikonsernet IG Farben – det samme som produserte det blåsyrebaserte stoffet Cyklon B til Hitlers program for tilintetgjørelse av jøder.
I kontakt med luft inngår kvikksølv i en dødelig organisk forbindelse. Derfor var det krigsfanger som var satt til å gjøre den tunge og farlige jobben med å laste kvikksølvflaskene om bord i Monsun-ubåten U-864 denne råkalde desemberdagen i Kiel. Skipssjefen selv, Ralf-Rainer Wolfram, sto i tårnet og overvåket arbeidet. Rundt 50 fanger hentet stålflaskene fra lastebiler, bar dem over den glatte betongkaien og stuet dem inn i ubåtens kombinerte ballasttanker og lasterom. Blant fangene var det tyske kommunister, sovjetiske krigsfanger og nederlandske jøder. Alle frøs. Fingrene var numne. De strevde med å holde seg på beina der de slet med de tunge, iskalde beholderne.

Til toppen