Hjemkomsten (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

Superforfatter Nicholas Sparks har solgt 115 millioner eksemplarer av sine fantastiske kjærlighetsromaner. Hjemkomsten er en favoritt på bestselgerlistene verden over.

Etter en alvorlig ulykke blir Trevor sendt hjem fra Afghanistan og må slutte i jobben som kirurg. Han flytter midlertidig inn i en falleferdig trehytte han har arvet etter bestefaren i Nord-Carolina. Han har ingen planer om å forelske seg, men så møter han Natalie, og blir grepet fra første stund. Selv om Natalie gjengjelder følelsene hans, virker hun frustrert, og Trevor lurer på hva det er som plager henne. Enda mer komplisert blir det når tenåringsjenta Callie dukker opp. Hun kjente bestefaren, og Trevor håper å endelig finne ut hva som førte til hans død. Men Callie er helt taus –  inntil en kritisk hendelse inntreffer.

I søken etter å avdekke Natalie og Callies hemmeligheter, finner Trevor den sanne betydningen av kjærlighet og tilgivelse. For å komme videre, må vi ofte tilbake til der hvor alt begynte …

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Return
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202684372
Kategori: Romaner
Omtale Hjemkomsten

Når kjærligheten kommer helt uforberedt

Legen Trevor forsøker å lappe sammen livet sitt etter tjenesten i Afghanistan. Han reparerer trehytta og pleier bestefarens høyt elskede bikuber, og har ingen planer om å forelske seg. Inntil han møter den vakre sherriffen Natalie ...

Trevor Benson jobbet som militærlege i Afghanistan, men måtte returnere da han ble skadet i et bombeangrep. Bestefaren hans døde like før. Trevor velger å dra innom New Bern for sjekke hva som egentlig skjedde med bestefaren, og hva han skal gjøre med det store, forfalne huset han har arvet.

Uforberedt på kjærligheten

Trevor forstår ikke hva bestefaren på 90 hadde å gjøre en ti-timers biltur fra hjembyen da han ble funnet død i bilen, som sto i veikanten. Bestefaren var en ivrig birøkter, i hagen står flere bikuber, og Trevor slår seg til ro med at han skal få fikset huset og sørge for at bikubene blir tatt vare på. Så skal han og dra til Baltimore og starte i ny jobb. Han er verken forberedt på å ta vare på en ungjente på 17, eller bli forelsket i en vakker, mystisk politikvinne ...

Nathalie – hva skjuler hun?

Han treffer først Callie, ungjenta som bor alene i en campingvogn i nabolaget og jobber i den lokale kolonialen. Callie og bestefaren har av en eller annen grunn vært venner. Trevor håper hun kan kaste lys over hvor bestefar skulle da han døde, men Callies munn er lukket. Hun vil heller ikke si ett ord om sin bakgrunn, men kommer stadig forbi huset hans. Så treffer Trevor Natalie Masterson, som er visesheriff i New Bern, og han blir umiddelbart forelsket. Men selv om hun tilsynelatende gjengjelder følelsene hans, er hun frustrerende fjern. Trevor forstår etter hvert at han selv må finne ut hvorfor, for Nathalies munn er også lukket.

Tre mysterier

Kjærligheten kan ta sin egne veier, det er forfatter Nicholas Sparks en mester på å vise oss, og slik er det også her. På veien kan det ligge skjulte tragedier, tilbakeslag, privat bagasje og hjerteskjærende hindringer, og Hjemkomsten er intet unntak. Trevor har nå fått tre ulike mysterier i fanget: Bestefarens død, Callies taushet og Nathalies distanse. Måten hvert av mysteriene løses på er imponerende, for de hører sammen, selv om de må løses hver for seg. Sakte, men sikkert skjønner Trevor hva kjærlighet og tilgivelse handler om, og at vi glemmer våre egne problemer når vi hjelper andre ...

Bienes verden – spennende bonus

Status for Trevor er krevende. Han må kjempe med sin egen diagnose, PTSD (Posttraumatisk stresslidelse), Callie forlanger å bli tatt for å være voksen, men oppfører seg annerledes, og Nathalies hemmeligheter er dypt begravd. Og midt i dette dramaet lærer vi også hvor avhengige vi er av biene, hvilken magisk verden en bikube er, og det var en høyst uventet, men utrolig spennende bonus. Så blir Callie utsatt for en krise som truer med å avsløre fortiden hennes, og forholdet til Nathalie tar en ny og uventet vending. Og hvor var det nå egentlig bestefar hadde tenkt seg da han døde?

Troverdige, interessante karakterer

Nok en gang har Nicholas Sparks truffet tonen perfekt. Vidunderlig nabolagsstemning, flotte, troverdige karakterer med interessant bakgrunn, og en uberegnelig romanse som sitter som et skudd til siste side. Trevor utsettes for nettopp den type umulige dilemmaer, som gjør at slike underholdningsromaner fenger. Legg til en solid dose mysterium, og du er fortapt når Trevor står midt i alt som må løses. Hjemkomsten er spennende, lettlest og underholdende, og så var det dette med bienes magiske verden, da! Det er bare å glede seg til du sitter der med boken i fanget og bare lese litt til og litt til og litt til ...

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

"En bok om hemmeligheter, forføring og tilgivelse som du vil ønske å lese om og om igjen."
CNN Underscored

Andre utgaver

Hjemkomsten
Bokmål Ebok 2021
Hjemkomsten
Bokmål Heftet 2021
Hjemkomsten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021

Flere bøker av Nicholas Sparks:

Anmeldelser Hjemkomsten

«Like mye et familiedrama som en kjærlighetshistorie ... Hvis du, i likhet med Trevor, ønsker å roe ned og fokusere på det som egentlig er viktig, er Hjemkomsten den hjertevarme boken du har ventet på.»
BookPage

"Sparks' fans vil elske den, og de som ikke før har lest hans romantiske bøker, vil bli hekta." 
Northern Virginia Magazine

"En herlig bok som flyter som honning." 
BookTrib

"Vil trekke deg inn fra første side." 
Popsugar

Til toppen

Intervju

–Jeg skriver for å leve!

–Jeg har lest bøker helt fra jeg var et par år, det er det som gjør at jeg skriver. Og jeg hater klisjeer, men denne elsker jeg: Jeg lever ikke for å skrive. Jeg skriver for å leve!

Han er en av verdens mest populære forfattere. Alle bøkene hans har vært på bestselgerlisten til New York Times, hele 115 millioner eksemplarer er solgt i 55 ulike språk. Bare i USA har 75 millioner Nicholas Sparks-bøker gledet leselystne amerikanere. Han er ikke bare forfatter, han er et fenomen som skrev sin første roman som 28-åring. 11 av bøkene hans er filmatisert, og mye tyder på at også hans 22. roman – Hjemkomsten – egner seg perfekt for lerretet.

Opplevd både lykke og sorg

–Som mange av de andre bøkene mine, inkluderer også Hjemkomsten tragiske elementer. For meg er det tragiske en opplagt del av en kjærlighetsroman. Kjærlighet handler om dramatikk, da må jeg som forfatter spille på lesernes følelser negativt og positivt. Jeg vil at leserne mine skal føle mye forskjellig, derfor er Hjemkomsten full av empati, håp, lykke, kjærlighet, anger og tristhet. I tillegg er mange av bøkene mine inspirert av hendelser i min egen familie. Vi har – som mange andre familier – opplevd både lykke og sorg, sier Nicholas Sparks i et intervju.

Engasjert i veldighetsarbeid

Vi er vant til at Nicholas Sparks kommer med en ny bok hvert år, men før Hjemkomsten kom i høst, hadde han et avbrekk på to og et halvt år. Kanskje fordi han bruker veldig mye tid på å engasjere seg i veldedighetsarbeid lokalt, nasjonalt og globalt. Familien Sparks har stiftet The Nicholas Sparks Foundation, en stiftelse som arbeider for kulturell og internasjonal forståelse hos studenter ved å finansiere deres studieopphold utenlands. Han bidrar dessuten økonomisk til et eget studium innen skriveopplæring, der stiftelsen finansierer både drift og stipendier til studenter ved The University of Notre Dame i North Carolina.

Vil overraske leseren

–Jeg elsker å bidra til at det vokser frem nye talenter innen kreativ skriving, ikke minst i min sjanger, som handler om underholdning. Hjemkomsten er et typisk produkt av alt jeg kan om sjangeren, for eksempel at fortellerstemme, tempo og struktur skal varieres fordi mine lesere gjerne vil bli overrasket. Hver gang jeg setter meg for å skrive, er det som å finne opp hjulet. Jeg skriver bøker fra synsvinkelen til en 80 år gammel mann, en 29-årig nyskilt kvinne og en soldat i krise. Det handler uansett om å gå fullt og helt inn i den du skriver om, sier Nicholas Sparks.

Skriver fra egen by

Apropos soldat i krise – Hjemkomsten handler om en lege som kommer hjem fra militæret i Afghanistan, der han ble offer for et bombeangrep. Trevor, som legen heter, lider av PTSD (posttraumatisk stress), og boken handler blant annet om hvordan våre kriser ofte kan heles ved å hjelpe andre. Handlingen i boken er for øvrig lagt til New Bern i North Carolina, der Nicholas Sparks selv bor. Det er en by rik på amerikansk historie; her så blant annet Pepsi-Cola dagens lys i 1893, og handlingen i fem av Sparks bøker er lagt til denne sjarmerende kystbyen.

Sport, litteratur og fembarnsfar

Sparks er sporty. Så sporty at han har svært gode tider å vise til på 400 og 800 meter løping. Også her driver han veldedig arbeid, og har blant annet vært trener for lovende løpetalenter. Han løper selv 5 mil i uka, driver med styrketrening 4 ganger i uka og har også svart belte i Tae Kwon Do. Han er opptatt av å ha kontakt med leserne, elsker å være på bokturneer når det ikke er koronatid, og beklager at mailmassen er blitt så massiv at han ikke klarer å svare på alle mailene fra sine lesere. Som om ikke alt dette er nok, tilbringer han mye tid sammen med sine fem barn og sin elskede kone.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag
Selv på avstand skilte hun seg ut. Hun holdt en kurv over armen, og kledd i falmede jeans, hvit T-skjorte og sandaler, fremhevet det skikkelsen mer enn den kjedelige uniformen hadde gjort. Et par solbriller syntes på toppen av hodet stukket inn i pannehåret, men bortsett fra leppestiften var hun så og si usminket. Håret feide over skuldrene i utemmet skjønnhet. Jeg kunne se for meg hvordan Ms. Masterson tidligere den dagen hadde kledd på seg, latt fingrene gli gjennom håret og gitt munnen en rask omgang med leppestiften før hun hastet ut av døren. Alt dette på under fem minutter.
Det så ut som hun var alene, og etter et øyeblikks nøling begynte jeg å gå mot henne. På veien holdt jeg nesten på å kollidere med en eldre dame som sto og kikket på et fuglebur. Da jeg var kommet ganske nær, snudde Natalie seg mot meg. Hun sendte meg et fort og overrasket blikk, men da sto jeg allerede ved siden av henne.
«God morgen,» sa jeg kvitrende.
Øynene hennes glitret lattermildt. «God morgen,» svarte hun.
«Jeg vet ikke om du husker meg, men mitt navn er Trevor Benson. Vi møttes her en kveld.»
«Det husker jeg.»
«Hva er sjansen for at jeg skulle dumpe borti deg her?»
«Temmelig høy, vil jeg si,» bemerket hun, «ettersom jeg nevnte at jeg går hit med jevne mellomrom.»
«Etter din anbefaling tenkte jeg det kunne være verdt å sjekke det ut,» sa jeg. «Og forresten trengte jeg både det ene og det andre.»
«Men du har ennå ikke funnet noe du vil kjøpe?»
«Jeg tok meg en sider i sted, og jeg vurderer å kjøpe meg en strådukke som jeg så like her borte.»
«Du ser ikke ut som en type som samler på dukker.»
«Jeg tenkte at den kunne bli fint selskap når jeg drikker morgenkaffen.»
«Det var en foruroligende tanke,» sa hun, og øynene dvelte ved mine et bittelite øyeblikk for lenge. Jeg lurte på om det var hennes måte å flørte på, eller om hun gransket alle på den måten.
(...)
Nå ja, vi har alle våre hemmeligheter. Til tross for det jeg hadde fortalt henne om min fortid, var jeg fortsatt en fremmed for henne, så det var ingen grunn til at hun skulle dele sine hemmeligheter med meg, hva de enn nå måtte være. Men som jeg ble stående og reflektere over situasjonen, klarte jeg ikke å riste av meg fornemmelsen om at Natalie var mindre bekymret for det hennes hemmeligheter kunne avsløre, enn den skyldfølelsen disse syntes å gi henne.

Til toppen

Om forfatter Nicholas Sparks

Nicholas Sparks er en av verdens mest leste forfattere. Romanene hans har solgt i over 115 millioner eksemplarer og er oversatt til 55 språk! Alle har ligget på New York Times bestselgerliste. Mange av dem er også filmatisert, med Dagboken (The Notebook) med Ryan Gosling og Flaskeposten med Kevin Costner blant de mest kjente. Sparks bor i North Carolina sammen med familien sin.

Til toppen