Sam O. Berge (Innbundet)

en livsskildring

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 352
Forlag: Portal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283140231
Kategori: Båt og sjøliv
Omtale Sam O. Berge
Sam Olsen Berge (1892-1988) var båtkonstruktør med stor betydning for utviklingen av den sørlandske lystbåtflåten, både i tre og plast. Han tegnet snekker og sjekter, seilbåter og en rekke andre fartøyer. Grimstadjolla er i dag blant hans mest kjente båter. Han tegnet halvdelen av plastbåtprodusenten Herwas modeller.
Sam O. Berge, som han ble kjent som, seilte som tømmermann under første verdenskrig. Han ble torpedert og holdt senere på å forlise før han gikk i land i USA, der han fikk sine første erfaringer som modellbåtseiler, en sport han dyrket til han passerte de åtti, med stor suksess også internasjonalt.
Han var av møllerslekt og drev Sæveli mølle fra 1920 til 1943. Da ble han konstruktør på heltid. Samtidig tok han seg tid til å aksle en rekke offentlige verv i Fjære kommune, der han også var landmåler. Berge hadde posisjoner i seilforeninger i femti år og tok selv initiativ til andre foreninger.
Mange husker Sam O. Berge som et originalt og humørfylt innslag i Grimstads bybilde, alltid i et merkebehengt seilerantrekk og med en sigar mellom barten og fippskjegget.
Med denne dokumentariske biografien tegner forfatteren et fint bilde av hovedpersonen innenfor den historiske ramme og de kår som ble hans i livet.

Til toppen