Hurra for deg, Margrethe Munthe (Heftet)

Sanger, liv og samtid

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 176
Forlag: Høyskoleforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788276348620
Kategori: Biografier og memoarer
Nivå: Akademisk
Omtale Hurra for deg, Margrethe Munthe

Margrethe Munthe ble et begrep mens hun levde, og er det stadig. Hun synges i barnehager og i skoler over hele landet og i festlige anledninger som i bursdager (Hurra for deg som fyller ditt år) og juletrefester (På låven sitter nissen med sin julegrøt). Munthe var en pioner i norsk skolehistorie og bidro til å bringe sanger og sangleker ut i skolegården og inn i undervisningen. Hun ga dermed rom for mer aktive og medvirkende barn i skolehverdagen.

Til tross for hvor kjent hun er, vet vi forholdsvis lite om hva slags liv hun levde, hvordan hun var som lærer, eller hva som var drivkraften bak de sangene hun lagde. I Hurra for deg, Margrethe Munthe nærmer forfatteren seg Margrethe Munthes liv ved å tegne et bilde av hvordan datidens skoleliv og oppvekst var i Kristiania. Munthes gjennombrudd bør ses i lys av kvinnenes frammarsj på nye samfunnsområder og på bakgrunn av de ideene om nasjonalitet og norskhet som bredte seg i befolkningen omkring forrige hundreårsskifte.

Hurra for deg, Margrethe Munthe gir også en oversikt over sangene som Margrethe Munthe skrev, hvilke sanger som er mest brukt, og hvor melodiene stammer fra. Mange forbinder sangene hennes med en moralsk pekefinger, men Aagre viser at Munthe var på parti med barnesinnet. Det hun berørte i sangene sine, dekker et stort mangfold av erfaringer som barn kjenner seg igjen i, også i dag.

Boka er rikt illustrert med bilder fra Munthes samtid.

Til toppen