Hvit hare, grå hare, svart (Innbundet)

dikt

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 89
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205529557
Kategori: Noveller, lyrikk og drama
Omtale Hvit hare, grå hare, svart
Ny, rik diktsamling fra Øyvind Rimbereid. Diktene i Hvit hare, grå hare, svart har ulike motivmessige nedslagsfelt. Her finnes dikt om mekaniske innretninger og hjelpemidler som har betydd mye for mennesket, blant annet oder til sandpapiret, til hengsler og til en malmdør. I samlingen finnes også en serie dikt, såkalte ekfraser, over bilder fra det nå nedstengte Nasjonalgalleriet. Endelig finnes det en sekvens dikt av mer personlig art, som et dikt om den avdøde skotske poeten og Rimbereids venn Tom Leonard. De ulike motivene og temaene blir, som det ofte gjør hos Rimbereid, tvunnet sammen på et en intens og utvidende måte, slik at for eksempel skildringen av et eksplisitt politisk maleri av maleren Arne Ekeland, brått blir til et portrett av forfatterens mormor i fortvilt bønn. Anmelderne mener:  "I sin nye bok skaper Øyvind Rimbereid et historisk rom vi sjelden ser i poesi idag."
  Kurt Sweeney, Dagbladet "Om forgjengelighet og savn var lys, ville det bredt seg ut og sprengt seg frem i alle mellomrom og sprekker i Hvit hare, grå hare, svart. I denne diktsamlingen skriver Øyvind Rimbereid seg mot hverdag og noe opprinnelig. Han vil tilbake til et utgangspunkt, skisserer opp avstander mellom et da og et nå, og diktene spør hva som egentlig skjedde der på veien et sted."
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land "Øyvind Rimbereid er en stimulerende lyriker. Han er velkjent og ny for hver gang. Han stivner ikke i noe mønster, men utforsker og utvider vår levende verden."
Anne Cathrine Straume, NRK "Rimbereid betrakter kunst og skaper poesi på øverste nivå. [...] Diktjeget søker bildenes grense, det svake, ytterste, 'som finnes i alle gallerier, på enhver vegg' - altså en menneskelig sårbarhet som like gjerne kan finnes i offentlig anerkjent kunst som i private fotografier. Den oppbrutte, kubistiske formen i Ekelands maleri benyttes til forsiktig å skyve jegets egne minner inn i bildet. Slik skapes overflod av mening."
Tom Egil Hverven, Klassekampen  "Originaliteten og det modne mesterskapet ligger denne gang i detaljene, i det lille, i stemme og setninger"
  Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad  "Denne Brage-nominerte diktsamlingen er kanskje stedet å starte for lesere som vil inn i Øyvind Rimbereids verden. Den er intens og spennende."
  Vidar Kvalshaug, Bok 365  

Til toppen

Flere bøker av Øyvind Rimbereid: