Ilden (Innbundet)

dagbok fra et geværlag

Forfatter:

Bernt Knut Tornaas (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 359
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Le feu
Oversatt av: Tornaas, Bernt Knut
ISBN/EAN: 9788292945353
Kategori: Romaner
Omtale Ilden
Da denne boka midt under krigsforvirringen kom ut i Frankrike i 1916, slo den ned som en bombe i fransk offentlighet. Presteskapet og den etablerte offentligheten reagerte med å karakterisere innholdet som landsforræderi og et forsøk på å demoralisere soldatene.
Men soldatene i skyttergravene på begge sider av fronten kjente seg godt igjen i beskrivelsene. Den intellektuelle verden var i sjokk. Langsomt ble det akseptert at det her forelå et litterært mesterverk. Boka mottok da også den prestisjetunge Goncourt-prisen.
Med sin konkrete, ærlige og skånselsløst realistiske beskrivelse av skyttergravskrigens hverdag har boka stått fram som enestående helt til i dag. Boka ble umiddelbart oversatt til de fleste kulturspråk, men inntil denne utgaven har ikke norsk vært et av disse.
11. november 1918 klokka 11:00 stilnet våpnene i Europa. På slagmarkene hadde krigen etterlatt seg 10 millioner døde soldater, ytterligere 7 millioner var skadet for livet og ytterligere 15 millioner soldater hadde det som ble karakterisert som alvorlige skader.
Boka er oversatt av Bernt Knut Tornaas.

Til toppen