Ville vesten i Irland
Tana French hadde mange år som skuespiller bak seg før hun begynte å skrive sine kritikerroste bøker. Det skulle vise seg å være ganske smart!
Tana French får nemlig alltid mye skryt for karakterene sine, og måten hun skriver frem deres historier, følelser og erfaringer.
– Jeg elsker det! Jeg tror dette stammer fra yrket mitt som skuespiller. Jeg liker å leve meg inn i ulike tankesett, og få et glimt av verden sett med helt ulike par øyne, har French sagt.
Skuespilleren fra Dublin
Tana French vokste opp i flere land, før hun til slutt endte opp i Dublin, hvor hun utdannet seg til skuespiller. Hun jobbet innen film og teater i mange år, og giftet seg også med en filmregissør. Først i 2007 kom den første boka i det som skulle bli en hyllet politikrimserien fra Dublin. Lesere og anmeldere elsket både krimplottene og den psykologiske uhygge-stemningen. Ikke minst elsket de karakterene og de gode dialogene. For under krimelementene ligger alltid selve kjernen i French’ bøker: Menneskene og relasjonene.
Så også i hennes nyeste krim, den frittstående Innflytteren, som har vunnet en rekke Årets beste bok-priser. Her har French riktig boltret seg og skrevet frem et fantastisk samfunn av ulike personligheter. Hun har til og med hentet litt inspirasjon fra western-genren, både filmene og bøkene.
Hovedpersonen Cal er en 48 år gammel amerikaner med 25 års fartstid i Chicago-politiet. Utbrent av jobben og litt skadeskutt etter en skilsmisse velger han å bryte opp og slå seg ned på et lite, fredelig sted på den irske vestkysten.
Det er noe litt western over Cal og livet hans på det nye stedet, mener forfatteren selv.
– Cal er en mann som alltid har båret pistol. Nå skal han endelig få leve et tilbaketrukket, rolig liv – pusse opp huset, fiske litt, ta en øl på pub-en. Men i stedet blir han dratt ut av pensjonisttilværelsen for en aller siste jobb. Og siden Cal er en handlingsorientert type, gjør han det som trengs å gjøres, når det trengs.
Western-Irland
Underveis i skrivingen oppdaget French at Vest-Irland, både geografisk, kulturelt og historisk, faktisk har ganske mye til felles med nettopp Det ville vesten i Nord-Amerika.
– Den irske vestkysten er utrolig vakker, men også vill og heftig, med steinformasjonene og Atlanterhavet rett på. Det kreves både en fysisk og mental tøffhet for å leve i og av dette landskapet. Og folk som bor her, befinner seg langt unna maktsentrene hvor lovene lages. Da blir veien kort til å tenke: «Dersom vi vil ha lover som fungerer i dette samfunnet, i våre daglige liv, så må vi lage dem selv.»
Den komplekse moralen
Cal har alltid ment at dette med moral er rett fram og enkelt – du gjør det som er rett, og prøver å ta ansvar for deg selv og andre. Ferdig arbeid. Men så erfarer han nå, i denne lille byen, at moral er mye mer komplekst enn som så. Det er ikke alltid opplagt hva som er rett eller galt, godt eller ondt. Folk har bodd her i uminnelige tider, og de har et sett med helt egne sosiale koder og tankesett.
– I en storby kan du isolere deg fra andre om du ønsker; ikke snakk med folk, ikke spill for høy musikk, ikke la hunden gjø for høyt – så er du der. På et lite sted går ikke dette. Alt du gjør påvirker miljøet, enten du vil eller ikke. Alle vet hva alle driver med. Du er totalt sammenvevd med samfunnet. Jeg elsker å skrive om småbylivet, sier French.
Redaksjonen
Til toppen