Klassen (Innbundet)

Forfatter:

Sverre Dahl (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 184
Forlag: Teori & Praksis
Språk: Bokmål
Originaltittel: Die Klasse
Oversatt av: Dahl, Sverre
ISBN/EAN: 9788269043808
Kategori: Romaner
Omtale Klassen
Boken Klassen er ikke bare en glemt klassiker, men en tankevekkende fortelling med et friskt perspektiv på evig aktuelle problemstillinger.
Boken er oversatt av Sverre Dahl og har etterord av Audun Lindholm, redaktør i Vagant.

Josef Blau er lærer for en klasse tenåringsgutter fra velstående familier, mens han selv kommer fra beskjedne kår. Han lider under denne statusforskjellen, siden han som lærer er forpliktet til å være klassens leder og siden mindreverdighetskompleksene hans gjør det vanskelig å leve opp til forpliktelsen.

Dette gir seg også utslag hjemme, der kona Selma venter barn. Han er redd for å miste henne, samtidig som han er engstelig for at hans egne synder skal videreføres til barnet. For Josef Blau lever i et nådeløst fiksjonsunivers der skjebnen styrer, der alt henger sammen med alt, og der ett eneste feilsteg kan være nok til at alt han har kjempet for, går tapt. Og i bakgrunnen lurer en dømmende gammeltestamentlig Gud.


«Romanens åpningskapittel er en eneste lang disseksjon av maktens anatomi i klasserommet, underkastelsen og autoritetens virkemåter, og samtidig en undersøkelse av den sosiale fornedringen disiplinen og den ytre maktordenen er uttrykk for.»
- Audun Lindholm

Til toppen

Flere bøker av Hermann Ungar: