La meg være (Innbundet)

Forfatter:

Ulrik Farestad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Let Me Lie
Oversatt av: Farestad, Ulrik
ISBN/EAN: 9788202577544
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale La meg være

Nært og nervepirrende

Forfatter Clare Mackintosh kan kunsten å kombinere et nært, psykologisk drama med godt fortalt politikrim. La meg være er en sjelden intens og nervepirrende reise.

Anna Johnson er nybakt mamma. Hun elsker to måneder gamle Ella, og har det godt sammen med samboer Mark, en litt eldre psykolog, som hjalp henne etter at begge foreldrene, Tom og Caroline, tok sitt eget liv med bare sju måneders mellomrom. Først pappa Tom. Så Caroline. Begge hoppet ut fra klippen Beachy Head, og forsvant på havet med tidevannet. Både faren og moren ble observert av vitner på klippen rett før de hoppet.

Men er det selvmord?

Løgn, bedrag og overvåkning

På ettårsdagen for morens selvmord finner Anna et kort i brevsprekken på døren. Til lykke med dagen på forsiden. Bilde av to sjampagneglass som klinkes mot hverandre. På innsiden en melding på fire ord: Selvmord? Tro om igjen.

Mark og besteonkel Billy mener det bare er en uspiselig spøk. Men Anna som aldri slo seg til ro med at moren og faren tok sitt eget liv, blir styrket i troen på at en drapsmann går fri. Hun oppsøker politiet og møter Murray. Han er en pensjonert politimann som tar opp saken igjen, selv om politiet har lukket den og konkludert med selvmord. 

En rørende sidehistorie

Murray kan litt om sorg, hans elskede kone Sarah lider av borderline personlighetsforstyrrelse og har vært inn og ut av institusjoner hele deres ekteskap. Hun har prøvd å ta sitt eget liv flere ganger. Sarah betyr alt for Murray, og fortellingen om deres samliv er en rørende ekstrabonus i tillegg til den psykologiske thrilleren der Anna spiller hovedrollen. Murray involverer Sarah i etterforskningen, hun ser ting han ikke ser, og vet hvilke tanker som kan få et menneske til å ta sitt eget liv.

Trusler på rekke og rad

Anna mottar nye, skremmende brev, der hun blir bedt om å la være å ta opp saken, og en dag finner hun en død kanin på inngangstrappen, sprettet opp i buken, og blodet er sølt utover alt. En murstein suser inn gjennom vinduet til Ellas rom noen dager senere, den er ledsaget av en trussel om at Annas liv også er i fare hvis hun ikke roer ned. Saken spisses ytterligere, men politiet tror fortsatt at faren og moren tok sitt eget liv. Anna blir stadig sikrere på at de ble drept, og Murray, assistert av Sarah, graver frem nye sjokkerende funn. Er det mulig at både politiet og Anna tar feil?

Den verste hemmeligheten

Som om ikke dette er nok, befinner det seg en person som spaner på Anna i periferien. Holder kontroll på hva som skjer. Advarer om hva som kan skje. Godbiten i La meg være er de korte, intense kapitlene, der vi følger spanerens tanker og meninger. Hvem er denne stemmen som gjør oss så urolig? Måten nettopp dette fortellergrepet kobles sammen med følelsen av at dette kunne skjedd meg, er mesterlig. For dette kunne faktisk ha skjedd både deg og meg. Her er alle ingrediensene som utgjør en del av minussiden i livet vårt. Løgn og bedrag, galskap og sorg, familiekonflikt og ikke minst en av de verste hemmelighetene et menneske kan bære på.

Vendepunkt som avslører

Det er rett og slett imponerende å klare og vekke nysgjerrigheten til leseren på første side, og så holde den til siste side er lest. Særlig når du halvveis i romanen lager et vendepunkt som avslører en avgjørende hemmelighet. Mackintosh våger der mange andre krimforfattere dropper ut, og hun gjør det med glans.

Av Bernt Roald Nilsen 

 

Til toppen

Andre utgaver

La meg være
Bokmål Ebok 2018
La meg være
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
La meg være
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Clare Mackintosh: