La Peregrina (Innbundet)

roman

Serie: Jamilet 2

Forfatter:

Jorunn Leite (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 523
Forlag: Juritzen forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: La Peregrina
Oversatt av: Leite, Jorunn
Serie: Jamilet
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788282051736
Kategori: Romaner
Omtale La Peregrina

Jamilet vil vite sannheten om Señor Peregrinos store kjærlighet, den mystiske, spanske kvinnen Rosa. I nåtid i California får vi fortellingen om hvordan unike vennskapsbånd strekkes når jakten på identitet og familie virvler opp en gjemt fortid.

Parallellhistorien foregår mange år tidligere i Spania, der Rosa forteller om hvordan hun måtte flykte fra sin landsby, hvor man mente hun bar djevelens merke. Rosa slår seg sammen med sigøynere som dyrker hennes overnaturlige evner. Men Rosa får et kall; for å forandre sitt liv må hun gå pilegrimsveien til Santiago de Compostela.

På en måte som bare Cecilia Samartin kan, veves de to kvinneskjebnene sammen til en følsom og overraskende slutt.


En hyllest til livet og kjærligheten

Det finnes bøker som får deg til å juble - å ta fram alle de store superlativene. Bøker som gir deg høyder i livet - og som får deg til å sukke av leselykke.

Señor Peregrino,  som kom ut i 2006, er en slik bok. Tusenvis av norske bokelskere har trykket den til sitt hjerte. Den har blitt diskutert i utallige lesesirkler og i mange klasserom landet rundt. Det er skrevet flere særoppgaver om boken, og mange bokelskere har på grunnlag av den foretatt sin pilegrimsreise til Santiago de Compostela. Nå er oppfølgeren her. La Peregrina er en frittstående oppfølger, og sjelden har det knyttet seg så store  forventninger til en roman, men takk og lov - Cecilia Samartin har klart det igjen.

Merket av Djevelen
I Señor Perigrino møter vi Jamilet som bor i en støvete landsby i Mexico. Jamilet er smart og uredd. Hun vet hva hun vil, og hvor hun skal. Likevel blir hun mobbet. Årsaken er at hun har en skavank - et grufullt fødselsmerke som strekker seg fra nakken og langt nedover ryggen. Landsbyens innbyggere mener hun er merket av selveste Djevelen. Jamilets store drøm er å komme seg over grensen til USA - til Los Angeles. Her er redningen, tror hun. Hun skal få seg jobb, tjene masse penger og få en ekspert til å fjerne merket.
   Jamilet er en sterk og sta jente. Hun kommer seg nordover, og får seg jobb. Hun blir personlig pleier for Señor Peregrino - en gammel grinebiter av en mann, som alle avskyr. Men etter hvert oppstår det et merkelig forhold mellom disse to, den gamle mannen og den unge jenta.

Den vakre og mystiske Rosa
I La Peregrina er det Rosa som forteller sin historie, og det er fascinerende, annerledes og spennende. Rosa har hatt et turbulent og vanskelig liv. Hun har spesielle evner, og kan helbrede mennesker og dyr ved hjelp av urter som finnes i naturen. I mange år har hun levd sammen med en gruppe spanske sigøynere. De er et utstøtt og jaget folk, og ser på Rosa som utvalgt. Hennes oppgave blir å gjennomføre sin pilegrimsreise for å be Gud om beskyttelse for sitt folk og deres liv. Pilegrimsreisen snirkler seg frem gjennom Nord-Spania og ender i den fantastiske St. Jakobskatedralen. Reisen er magisk og viktig. Den gir stillhet, styrke og visdom og ikke minst - den renser sjelen. Slik har det vært i tusen år. Og slik skal det fortsette.

Full av leselykke 
Det er en nydelig beskrivelse av denne reisen. Den lukter og smaker. Du foretar faktisk en reise innerst i sjelen, i ditt eget liv. Du blir helt rolig og nesten salig av å lese denne boken. Handlingen er lagt til USA, Spania og Mexico. På tvers av  verdenshav, kulturer, land og år knytter et dramatisk fødselsmerke to kvinneskjebner sammen, nemlig Jamilet og Rosa.
    La Peregrina er en poetisk, kraftfull og frydefull roman som lukter av hav og himmel, rosmarin, chili, hvitløk og ferske tortillas. Den er vakker, viktig og velskrevet, og er full av leselykke og flotte formuleringer. Språket er glitrende og overføringene elegante. Dette er en bok vevd sammen av alle de store følelsene i livet og litteraturen. Og ikke minst byr den på en avslutning som både er overraskende og overveldende. Gled deg til en stor leseopplevelse.

Av Liv Gade - bokinspirator

Til toppen

Andre utgaver

La Peregrina
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
La Peregrina
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Cecilia Samartin:

Utdrag

Jamilet takket Betty med et nervøst smil og pustet dypt inn for å stålsette seg før hun gikk inn, men hun var ikke forberedt på synet som møtte henne bak det store skrivebordet i midten av rommet. Først var hun ikke sikker på om det var henne, men da hun fikk se øynene, var hun ikke i tvil. Hun ville kjent igjen disse dystre, grågule øynene hvor som helst. En gang satt de i et fyldig ansikt med runde kinn, men nå hang det slapt som en striesekk. Den hvite uniformen som så vidt var stor nok til den kraftige kvinnen bare noen måneder tidligere, hang nå løst over de sammensunkne skuldrene og en kropp som ikke var stort mer enn en beinhaug.
   De fiendtlige øynene ril Søster B. gransket Jamilet fra topp til tå. "Hvorfor kaller du deg fortsatt Monica?" spurte hun mens det gikk noen merkelige rykninger gjennom ansiktet hennes.
   Jamilet prøvde å riste av seg sjokket. Det hjalp at den hese, grove stemmen var akkurat som hun husket den. "Jeg ... jeg var ikke sikker på om du vet hva jeg egentlig heter," stammet hun.
   "Å, jeg vet mye mer enn bare det. Advokaten min holder meg godt oppdatert, og han har fortalt meg at du snart blir arvingen til en rik mann, noe som unektelig vil gi deg svært mange fordeler." Søster B. smilte, som hun hadde øvd seg på tidligere, men klarte ikke helt å dekke over den sure geipen. "Vær så god sitt, Ja-mi-let," sa hun og uttalte navnet hennes tydelig, stavelse for stavelse. "Hva kan jeg hjelpe deg med? Er det min fremtidige eksmann som har sendt deg?"
   Señor Peregrino vet ikke at jeg er her," svarte Jamilet. "Og jeg foretrekker å stå."
   Øynene til Søster B. ble vide, og hun slapp ut en liten latter, en uhyggelig lyd som minnet mer om fresing. "Jeg beklager, men jeg må le av det navnet. Under disse omstendighetene, burde du ikke heller kalle ham bestefar?"
   "Jeg foretrekker Señor Peregrino," svarte Jamilet og så den gamle kvinnen rett i
øynene. Hvor utrivelig dette enn var, så visste hun at et unnvikende blikk kunne tolkes som et tegn på underdaninghet, og det ønsket hun ikke. "Jeg kom for å be deg om ... kan du fortelle meg sannheten?"
   Søster B. lente seg tilbake i stolen og innså at jenta ikke kom til å gi seg så lett. Hun krøket langsomt de beinete fingrene og lot hendene gli ned i fanget, ut av syne. "Sannheten? Sannheten om hva da, om jeg tør spørre? Meningen med livet? Veien til frelse?"
   "Sannheten om Rosa."

Til toppen

Om forfatter Cecilia Samartin

Fenomenet Cecilia Samartin i Norge

Cecilia Samartin har i hele september turnert landet rundt i forbindelse med lanseringen av sin nye roman La Peregrina. Og overalt har hun møtt skarer av fans og signert hundrevis av bøker.

Vi som er bokelskere er alltid på jakt etter de beste bøkene og de beste forfatterne. Vi vil ha bøker som løfter oss opp og fram. Bøker som smyger seg inn  i sjela vår og gir oss leselykke. En god bok fargelegger livet ditt, og gir deg ro i sinnet. Det er viktig i vår støyende verden. Vi trenger alle en stund i stille ettertenksomhet.Vi trenger ro til å utvikle oss. Dette gir de gode bøkene.

Like vakker inni som utenpå
Smaken er heldigvis veldig forskjellig, men at mange nordmenn har latt seg imponere av Cecilia Samartins forfatterskap, er udiskutabelt. Hun har i lange perioder vært Norges mestselgende forfatter, og bokelskere og kritikere har jublet i kor! Hvorfor er hun så populær? Hva gjør at det til tider har vært "Samartin-feber" i Norge? Jeg tror at det er hennes vesen og visdom som rører oss her oppe i kalde nord. Cecilia er like vakker inni som utenpå, og hun skriver om røtter og identitet så det svir. Ingen kan legge fra seg en barndom. Den former oss til den vi er.

Emigrerte til Los Angeles
Cecilia er født på Cuba, men kunne ikke bo der. Etter revolusjonen forlot familien den vakre øya, og emigrerte til Los Angeles, USA. Cecilia var bare ni måneder gammel. Likevel har Cuba farget hele hennes liv. Kulturen, naturen, fargene og luktene har familien tatt med seg til Amerika. Den sitter i ryggmargen og i magen. Hjertene deres har blitt igjen på Cuba. Cecilia sier selv i sin kokebok Mofongo - mat for sjelen: "Tradisjon og atmosfære er viktig i alles menneskeliv. Det hjelper oss til å huske hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Vi har selv et ansvar om å videreføre dette!"

Talentfulle historiefortellere
Cubanere elsker familien sin, og de elsker å være sammen. Ingen kan feste som latinamerikanere. Fargene, musikken, maten og energien som utstråles, er som et virvlende kaleidoskop. De bruker enhver unnskyldning for å komme sammen. Eksamener, fødselsdager og høytider blir aldri forbigått uten en skikkelig fest. Oppskriften er enkel. God mat, godt drikke, gode samtaler, musikk pluss de du er glad i. Det handler først og fremst om å ville hverandre alt godt. Mange i Cecilias familie er talentfulle historiefortellere, og hun har fra hun var liten lyttet og lært. Hun har tatt vare på språket og stemningen fra Cuba, noe hun deler sjenerøst med oss lesere.

Undring, kjærlighet og håp
Cecilia Samartins bakgrunn tror jeg er årsaken til hennes popularitet. Bøkene hennes er viktige og troverdige. De har et nydelig språk, har budskap, moral og stolthet. De er fylt med undring, kjærlighet og håp. Hun skriver billedlig slik at personene trer levende ut fra boksidene. Du blir kjent med dem. Du blir glad i dem.
   Cecilia bor og arbeider i Los Angeles. Ved siden av å være forfatter jobber hun med vanskelig stilte barn og ungdom. Hun sier selv at hun lærer om livet hver eneste dag, og dette tar hun med seg inn i bøkene. Mitt råd deg som skal lese hennes nye roman La Peregrina er: Les sakte, nyt språket og smak på setningene. Og nyt, nyt, nyt ...

Forfatteromtalen er skrevet av Liv Gade - bokinspirator

Tidligere utgitte roman av Cecilia Samartin:

Senor Peregrino (2006)
Drømmehjertet (2008)
Salvadorena (2009)
Mofongo (2010)
Mofongo - mat for sjelen (2010)

Til toppen

Bøker i serien