Lett og lekkert tilbehør (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 112
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202483623
Kategori: Håndarbeid
Omtale Lett og lekkert tilbehør

Lekkert tilbehør til enhver anledning!

Lekkert og feminint er stikkord for alt det lekre tilbehøret du kan strikke eller hekle. Lise Nymark bruker enkle teknikker for å skape ulike uttrykk til forskjellige anledninger.

Her finner du alt fra lekre skjerf, sjal, boleroer, heklet eller strikket armbånd til smykker. Perle- eller paljettdekorerte vesker eller pulsvarmere. Fargene som er brukt i boken, varierer fra det helt sobre til de mer sprelske. Du blir inspirert til å ta fram strikkepinnene eller heklenålen for å lage ditt unike tilbehør.
Noen av modellene er laget med kjente mønstre og materialer. Andre modeller er laget med utradisjonelle materialer og uttrykk.

Materialer
Lise bruker garn i mange forskjellige kvaliteter som silke, alpakka, bomull, merino ull, viskose og mohair. Hun bruker også metallgarn, snorer og bånd til alle de lekre tilbehørsprosjektene. Spennende detaljer som perler, kan strikkes eller hekles inn og  gjør tilbehøret ekstra lekkert. Du finner full oversikt over garnkvaliteter og anbefalt pinnetykkelse som er benyttet til modellene i boken. De aller fleste modellene krever kun ett eller to nøster, så du har en gyllen anledning til å unne deg noen nøster med eksklusivt garn :)

Lekkert og nyttig
Noen av modellene i boken er pyntet med reflekspaljetter. Paljettene kan enten strikkes/hekles inn i arbeidet eller sys på i etterkant. I tillegg til å være dekorative, vil paljettene også fungere som refleks i mørket.

Lise Nymark brenner for kunst og håndverksfag, både som lærer, kunstner, privatperson og forfatter. I høst har hun hatt et prosjekt med barn og ungdom, "Masker er KULTur", hvor unge lærer å strikke - med stor suksess og mestringsglede for unge som opplever hvor fantastisk materiale som ligger i én tråd og maske.

 

Til toppen

Intervju

Min hobbyverden - Lise Nymark

Lise Nymark har allerede fire bøker på samvittigheten, og hittil har det vært barna som har fått gleden av hennes kreativitet, nøyaktighet og sans for det vakre. Men nå, endelig, er det en hel bok til alle som liker å være litt fin og litt fjong, og som vil lære hvordan et antrekk kan bli ekstra fint med små, delikate detaljer og Lises gode forklaringer.

Fortell – hva er det som inspirerer deg?
Min største inspirasjonskilde er naturen. Mangfoldet av farger og teksturer er som regel grunnlaget for nye mønstre og design.

Hvor er du aller helst når du klekker ut ideer til nye prosjekter?
På tur i skogen med min Basset Hound.

Har du et favoritt-tilbehør?
Jeg har mange skjerf. For tiden er favoritten et skjerf jeg har heklet i den mykeste babyalpakka fra ‘A knit story’. I tillegg til den fantastiske garnkvaliteten er fargepaletten svært delikat.

Hva gjør du når du ikke strikker og hekler?
Jeg underviser barn og unge i skolen og på fritiden med kulturprosjektet ‘Masker er KULTur’. Jeg har blitt mer og mer opptatt av å videreformidle kunnskap til den yngre generasjon. Jeg ønsker å inspirere barn og unge til skapende arbeid med tekstile materialer.
Mann og barn er med på mange av mine gjøremål. Jeg elsker å være sammen med familien min! 

Er det et strikke- eller hekletips du har lyst til å dele med oss?
Internett er fantastisk, både til inspirasjon og hjelp dersom man vil lære noe nytt, eller har problemer med en teknikk. I tillegg til skriftlige forklaringer finnes det mange gode instruksjonsvideoer.
Jeg har også bokhyllene fulle av håndarbeidsbøker som konstant er i bruk når jeg skal skape nye design. Å finne inspirasjon i eksisterende mønstre og teknikker, og videreutvikle dette til nye uttrykk, er spennende og utfordrende.

Pepperkaker eller julekake?
Jeg elsker gjærbakst, så det må bli en rykende fersk, glutenfri julekake med smør. <3

 

Til toppen

Utdrag

Materialer som er brukt i boken

Garn, snorer og bånd
Det er et stort utvalg av garn og tråd hos både lokale forhandlere og butikker på nett. Modellene i boka er laget til spesielle anledninger. I tillegg er mange av produktene forholdsvis små, og det er ikke nødvendig med mange garnnøster til hver modell. Forholdene ligger altså til rette for å kunne unne seg noen nøster med eksklusivt garn :)

Jeg har brukt alt fra syntetisk metallgarn til det mykeste garn i kashmir, alpakka og silke. De ulike garnkvalitetene har forskjellige egenskaper og bruksområder. Noen ganger er det utseendet som er avgjørende; skal det være blankt, pusete eller ha en ujevn overflate? Andre ganger kan det være isolasjonsevnen som er vesentlig for materialvalget. Et bevisst forhold til dette kan være nyttig når du går til innkjøp av garn.

Bakerst i boken finner du en oversikt over beskrivelse av garnkvaliteter som er benyttet til modellene i boka.
Å strikke med lærsnor er mykt og behagelig. Snoren er føyelig, og det ferdige arbeidet holder godt fasongen. De hippe heklerutene på side 46 er heklet med strikkesnor. Resultatet blir et fast, men tøyelig produkt. Pass på ikke å stramme tråden når du hekler. Da unngår du at det ferdige arbeidet trekker seg sammen.

Reflekspaljetter
Noen av modellene i boka er pyntet med reflekspaljetter. Paljettene kan enten strikkes/hekles inn i arbeidet eller sys på i etterkant. I tillegg til å være dekorative vil disse paljettene fungere som refleks i mørket.

Perler
Velg perler som har stort nok hull til å tre på den garntykkelsen som benyttes i produktet du skal lage. Hvis produktet skal vaskes, må det benyttes perler som tåler vask slik at det ytterste laget med farge ikke skaller av.

Til toppen

Om forfatter Lise Nymark

Lise Nymark

Lise Nymark er utdannet faglærer i kunst og håndverk ved Høyskolen i Oslo, avd.estetiske fag. Hun har tidligere arbeidet som lærer i kunst og håndverk, og siden 1997 har hun holdt kurs i ulike håndarbeidsteknikker som strikking, lappeteknikk og applikasjon for lokale husflidslag og i egen regi. De senere årene har hun arbeidet frilans som designer av tekstile produkter; strikk, hekling og søm. Hun samarbeider med garn- og stoffleverandører, og designer modeller som selges til ukepresse der de presenteres med bilder og oppskrifter.
Lise Nymark har utgitt Lag favorittfigurene fra Barne-TV, Fantasifulle dukkeklær og Dukkeklær i aktiv lek.

Til toppen