Morgon og kveld (Innbundet)

roman

Serie: Nobel-serien 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 136
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
Originaltittel: Morgon og kveld
Serie: Nobel-serien
ISBN/EAN: 9788234013119
Kategori: Romaner
Omtale Morgon og kveld
Morgon og kveld er ein uvanleg vakker roman om sjølve grunnvilkåra her i livet. Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. På sitt særeigne vis skildrar Jon Fosse ytterpunkta i eit menneskeliv. Den første delen følgjer tankane til Olai, som redd og spent ventar på at kona skal føde han sonen Johannes. Den andre delen er forteljinga om Johannes' veg over til den andre sida, den dagen i livet hans då alt er heilt likt, men likevel heilt forskjellig.

Frå grunngjevinga til Svenska Akademien for tildelinga av Nobels litteraturpris til Jon Fosse:
«Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelas den norska författaren Jon Fosse, 'för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara'.»

«Det finns en djup värme och naiv blottställdhet i hans avskalade bilder av mänsklig erfarenhet.»
Anders Olsson, leiar i Nobelkomiteen i Svenska Akademien

Om Morgon og kveld:

«Morgon og kveld er en enkel historie om tilværelsens viktigste spørsmål: selve meningen med livet. Fosse formidler disse grublerier med en inderlig stillferdighet som griper fatt i leseren. Det er nesten umulig ikke å bli forført inn i fiskeren Johannes' verden.»
Tone Solberg, Dagens Næringsliv

«Jon Fosses siste roman med den underfundig, skrikende pregløse tittelen Morgon og kveld går bokstavelig talt på livet løs.»
Berit Kobro, VG

«Vad gäller den tidiga prosan är den lilla romanen Morgon og kveld från 2000 remarkabel. Den skrevs mitt i den hektiska dramaproduktionen och är kanske det ljusaste av alla hans verk.»
Anders Olsson, leiar i Nobelkomiteen i Svenska Akademien

Til toppen

Andre utgaver

Morgon og kveld
Nynorsk Heftet 2023
Morgon og kveld
Nynorsk Ebok 2023

Flere bøker av Jon Fosse:

Bøker i serien