Mysteriet i Genbrugsen (Innbundet)

Forfatter:

Cecilie Winger (Oversetter)

”Vellykket, lettlest og underholdende krim.”
Jyllands-Posten

Dette er en underfundig og morsom krim om livet i og rundt en bruktbutikk i Nykøbing Sjælland, hvor de ansatte plutselig begynner å dø. Politiet mener de døde av naturlige årsaker, men det tror ikke pensjonisten Anne-Maj Mortensen noe på. Den stae Anne-Maj seg i kast med å oppklare mysteriet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mysteriet i Genbrugsen
Oversatt av: Winger, Cecilie
ISBN/EAN: 9788202699314
Kategori: Krim og spenning
Omtale Mysteriet i Genbrugsen

Døden på bruktbutikken

Det har vært en rekke dødsfall blant de frivillige i en gjenbruksbutikk i Nykøbing Sjælland. Først ett, og deretter enda et av de eldre menneskene mister livet.

Pensjonisten Anne-Maj Mortensen vil bevise én gang for alle at det er utspekulerte mord på ferde i Nykøbing Sjælland. Men det er utfordrende å få detektivarbeid til å passe inn i en travel hverdag med matlaging, slankekurer, hundetrening og hagestell.

Kokekunst og forfengelighet

Anne-Maj Mortensen har vært legesekretær, er nå pensjonist og jobber frivillig i Genbrugsen bruktbutikk. Anne-Majs store pasjon er mat, og hun kan bli helt uvel ved tanken på simple ferdigretter og dårlige råvarer. Anne-Majs matkunst blir satt pris på, men hun er også svært forfengelig og blir såret om det ikke er hennes kaker eller fine frokostretter som blir tatt først fra buffeten. Anne-Maj har et nært forhold til sin datter Iben og barnebarnet Didi. Iben kan ikke lage mat, og Didi spiser kun pastaskruer, pommes frites og agurker. Begge deler bekymrer Anne-Maj.

Hierarki i Genbrugsen
I Genbrugsen jobber seks kvinner og to menn, og selv om det er frivillig arbeid, hersker det et hierarki i ivaretakelsen av oppgavene. Det er mer prestisjefylt å ta seg av boksamlingen enn av klærne. Den tidligere advokaten Helmer Bergstrøm har hele tiden tatt seg av bøkene, og når han dør, mener Anne-Maj at hun er den helt riktige til oppgaven. Det er det ikke bred enighet om i gruppen.

Anne-Maj får mistanke
Ingen setter spørsmålstegn ved Helmers dødsfall, han var gammel og hadde dårlig hjerte, men da hans enke Vips dør kort tid etter, synes Anne-Maj det suspekt. Det er Anne-Maj som finner henne død. Vips ligger fredelig på sofaen sin, men det er en underlig duft rundt henne som minner om Fernet Branca, og parykken hennes sitter bak-frem. Anne-Maj prøver å få politiet interessert i saken, men avvises. Da den tredje personen i Genbrugsen også dør, begynner politiet endelig å lytte til Anne-Maj.

Herlig humor
Mysteriet i Genbrugsen er full av humor og herlige iakttakelser, som når Anne-Maj vurderer andres klesstil, eller hennes gjentatte forsøk på å slanke seg skildres. Der er noe Miss Marple-aktig over Anne-Maj, og forfatteren har mange morsomme og gode skildringer av kjemien mellom en gruppe modne kvinner, som hver og én har sin egen kjepphest. Stemningen i den lille provinsbyen er også veldig tatt på kornet.
Anna Grue ville skrive en krim til sommerhytta, med like deler spenning og hygge – det har hun virkelig klart!

Redaksjonen
Basert på Litteratursiden.dk

Til toppen

Andre utgaver

Mysteriet i Genbrugsen
Bokmål Ebok 2022
Mysteriet i Genbrugsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Mysteriet i Genbrugsen
Bokmål Heftet 2022
Intervju

– Anne-Maj ligner meg selv

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg for første gang oppfunnet en person som på godt og vondt er en parodi på meg selv, sier Anna Grue.

Hva er en hyggekrim?

– Enhver krim skal være spennende – og så skal den inneholde minst ett mord og en oppklaring. Det gjelder også hyggekrim eller kosekrim, som er en oversettelse av det engelske uttrykket cosy crime. Sjangeren er vanligst i Storbritannia, men finnes også i Skandinavia, f.eks. fra Maria Lang. Det er den typen romaner man kan finne i et sommerhus og lese i ett strekk mens det regner ute. Hyggekrimmen har humor og varme, som hos Agatha Christie, den byr på en snedig gåte som man kan gjette med på, og den vil aldri noensinne gi leseren mareritt. Ingen torturscener, ingen voldtekter, ingen mishandlede dyr eller barn. Bare spenning på en hyggelig måte. Jeg håper virkelig det er en slik roman jeg har skrevet.

Hvilken type person er Anne-Maj Mortensen?

– Anne-Maj er en solid bygget og særdeles handlekraftig pensjonist i Nykøbing Sjælland. Hun bor alene i et lite lyseblått byhus med sin dachshund 
og har et lettere nerdete forhold til matlaging, bøker og hagearbeid. Og så er hun altså blitt en slags detektiv på sine eldre dager, godt hjulpet av datteren Iben og barnebarnet Didi.

Hvordan fant du på henne?

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg for første gang oppfunnet en person som på godt og vondt er en parodi på meg selv. Anne-Maj er ikke meg én til én – til det er det for mange ulikheter – men interessene hennes, evnen hennes til å underholde seg selv, nysgjerrigheten, samt hennes mange fordommer og utålmodigheten kan jeg virkelig gjenkjenne. Det er ganske underholdende å gjøre litt narr av seg selv i en fiktiv ramme. Faktisk tror jeg der er sunt.

Planlegger du handlingen nøye på forhånd, eller skriver du frem stoffet underveis?

– Jeg planlegger sjelden mye på forhånd. Jeg liker best å overraske meg selv under skrivingen – støte på personer som jeg ikke hadde ventet, eller oppdage sammenhenger de merkeligste steder. Jeg har kun på plass en samling med personer og et miljø. Jeg aner ikke hvem som blir myrdet, hvorfor eller av hvem. Om jeg tenker for mye over det på forhånd føles det litt som å gjøre lekser, når handlingen skal skrives ned i etterkant.

Er det et sted du skriver best?

Ja! På sommerhytta her i Odsherred (nær Nykøbing), på det fine arbeidsrommet mitt med utsikt over Isefjorden. Jeg har prøvd å jobbe inne i byen, men det går ikke. Jeg må ha stillhet og åpent landskap, og hater avbrytelser.

Du har en dachshund med i boken. Hvilket forhold har du til den hunderasen?

Jeg har selv hatt flere andre hunderaser, først og fremst cockerspaniels, men aldri en dachs, selv om jeg er veldig betatt av rasen. De ser så morsomme ut, som små gamle menn, og så innbiller jeg meg at de har humor. Kanskje skal jeg ha en dachs når jeg blir gammel dame, jeg tror det ville kle meg.


Av redaksjonen
basert på bog.dk

Til toppen

Utdrag

«Den dama jeg fant død forrige helg, Vibeke Bergstrøm … Hun blir bisatt akkurat nå. I Nykøbing.»
«Ja vel?»
Anne-Maj trekker pusten dypt inn. «Jeg tror hun har blitt myrdet.»
«Jaså.» Hvis han er overrasket, skjuler han det godt.
«Og hvis hun skal obduseres, må dere jo få tak i liket før det er for sent.»
En kort pause. Så spør han: «Hvorfor tror du at det er snakk om et drap?»
«Fordi … Det var meg som fant henne, ikke sant?» Da politimannen ikke svarer, fortsetter hun: «Så jeg så henne jo tydelig, slik hun lå på sofaen. Det så helt naturlig ut. Hun var i strømpelesten, og tøflene sto pent på gulvet ved siden av. På sofabordet lå det et kryssord. Det samme som jeg selv var i ferd med å løse på søndag …»
«Ja?» Han høres litt utålmodig ut. «Og?»
«Jo, så var det det med parykken. Jeg mente at noe var galt, og fortsatte å gruble over det, men kunne ikke sette fingeren på hva det var. Men det var altså parykken.»
«Parykken?»
«Ja.» Anne-Maj kremter. «Den satt feil.»
«Feil?»
Jeg lurer på om Anders Hall har vært på et kurs hvor man lærer å gjenta det siste ordet i utsagnet til et forhørsoffer, tenker hun. «Parykken hennes satt helt feil vei. Nakken satt i pannen og motsatt den andre veien, om du skjønner.»
«Jeg skjønner utmerket godt.»
«Kanskje man kan se det på bildene dere tok fra gjerningsstedet.»
«Jeg tror ikke det ble tatt bilder, Anne-Maj.» Han er taus et par sekunder. «Forklar meg en ting: Hvorfor får det med parykken deg til å tro at Vibeke Bergstrøm ble drept?»
«Fordi …» Anne-Maj leter etter argumentet. Det er ikke så enkelt å forklare en ung mann hvor forfengelig en eldre dame faktisk kan være, selv om hun er rynkete og krumbøyd og ikke ser ut til å være en dag under to hundre. 

Til toppen