Napoli 1944 (Innbundet)

en etterretningsoffiser i den italienske labyrinten

Forfatter:

Dag Biseth (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 252
Forlag: Arneberg
Språk: Bokmål
Originaltittel: Naples'44
Oversatt av: Biseth, Dag
ISBN/EAN: 9788282200356
Kategori: Historie
Omtale Napoli 1944

Landgangen i Italia 1944

Norman Lewis' bok er er en annerledes krigsbok og samtidig en reiseskildring rundt Amalfi og Napoli. Dette er en helt utrolig kildring av landgangen i Italia i 1944 og årets om fulgte, sett gjennom Lewis? øyne.

Norman Lewis kom til det krigsherjede Napoli som etterretningsoffiser i 1944. Den utsultede befolkningen hadde fortært alle de tropiske fiskene i akvariet, respektable kvinner var drevet til prostitusjon, og svartebørsen var konge.
Lewis fant ikke stort å beundre hos sine medsoldater, men sugde næring fra den usedvanlige livfullheten hos italienerne rundt ham – advokaten som tjente til livets opphold ved å tilføre begravelser et anstrøk av romersk klasse, gynekologen som spesialiserte seg på å gjenopprette tapt jomfrudom, og husmorenken som tok tiden på sin britiske elsker. ”Hadde jeg fått anledning til å bli født igjen,” skriver Lewis, ”ville jeg valgt meg Italia.”

Til toppen

Utdrag

Utdrag fra forordet

De som leser denne dagboken fra et år i Napoli, vil trolig la seg overraske over den manglende overvåkningen av FS-personellets aktiviteter. Den halvveis uavhengigheten vi i praksis nød godt av, varierte fra avdeling til avdeling og gjenspeilte delvis den militære situasjonen, delvis temperamentet til kommanderende offiser, som kunne ha sans for spenning og eventyr eller kanskje være av den mer fryktsommelige sorten. I FS førte man i det store og hele et fritt, innimellom også vidunderlig liv. Men det var en frihet som kunne gå en til hodet. I ly av den generelle forvirringen som hersket både hva gjaldt deres tjeneste og makt, laget sersjanter som var sendt på egen hånd til områder som lå for langt unna til at hovedkvarteret deres kunne holde effektiv kontroll med dem, sine egne lover, engasjerte seg i spektakulære kommersielle transaksjoner, involverte seg i stammeintriger eller giftet seg til og med – i ett tilfelle – med datteren til en berberhøvding. Sånt var mulig i de utilgjengelige fjellene i Nord-Afrika, men ikke i Napoli, der det var nok av spenning og eventyr, men av en annen type.

Til toppen