Når alle klokker har stanset (Innbundet)

Serie: Magdalena Hansson 6

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Urverket i den gamle klokken hjemme hos Petra Wilander har stoppet for lenge siden. Så en natt begynner klokken plutselig å slå. Like etterpå blir en ung jente myrdet. Så slår uret igjen. Og igjen.

Når årets bygdeteater skal ha premiere i Ekshärad forsvinner en av skuespillerne. Snart blir hun funnet druknet i Klarälven. Så blir en ung mann funnet skutt. Også han hadde en rolle i forestillingen. De bestialske mordene ryster så vel Hagforspolitiet som journalist Magdalena Hansson. Det blir tydelig at de har med en sadistisk morder å gjøre, som kommer til å slå til igjen. Spørsmålet er bare hvordan, når og hvor.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: När alla klockor stannar
Oversatt av: Engen, Kari
Serie:
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202660550
Kategori: Krim og spenning
Omtale Når alle klokker har stanset

Og klokken slår for neste offer

Det er bare noen få dager til premieren ved det lokale bygdeteateret i Ekshärad. Det er god stemning i teatergruppen. Men så slår morderen til …

Forestillingen handler om den legendariske urmakeren Johan Tinglöf, og allerede før premieren har stykket fått mye oppmerksomhet i pressen. Historiene og ryktene rundt urmakeren er mange. Sist Tinglöfspelet ble satt opp, begynte kirkeklokkene å gå baklengs. Men det var naturligvis tilfeldig? Og forbannelsen Tinglöf skal ha kastet over stedet er selvsagt bare en gammel vandrehistorie. Eller?

Forsvinner sporløst

På vei til nest siste prøve forsvinner en av teaterstykkets skuespillere, 19 år gamle Noomi Björk. Hele lokalsamfunnet engasjerer seg i leteaksjonen. Noomi har gledet seg stort til premieren, og det fremstår som usannsynlig at hun skulle forsvinne for egen regning. Bygdeteaterets leder Gloria føler på seg at noe er veldig galt. Så blir Noomis moped funnet, forsøkt skjult under noen busker. Kort tid senere blir Glorias frykt bekreftet da et par på telttur oppdager en stor bylt i elven.

Uhyggelige funn

Ungjenta Noomi Björk er myrdet, og saken havner hos Petra Wilander og Christer Berglund ved Hagforspolitiet. Stoffet Noomi var pakket inn i før hun ble kastet i vannet, viser seg å være to jutesekker sydd sammen med nennsomme sting. Merkelappen på sekkene er fjernet. Det er noe uhyggelig velplanlagt over det hele. Men uhyggen har bare så vidt begynt. For det viser seg raskt at drapet på Noomi bare er det første i en rekke bestialske mord på ungdommer fra den samme teatergruppen.

Klokken slår igjen

Det blir en vanskelig sak for Christer og kollegaene ved Hagforspolitiet. Drapene ser ut til å ha en sammenheng, men samtidig er fremgangsmåtene veldig ulike, og sporene leder ikke til svar. Det eneste som ser ut til å gjenta seg, er varselet om at noe forferdelig skal skje: Til tross for at urverket i den gamle klokken hjemme hos Christers kollega Petra står stille, slår klokken igjen, like før et nytt drap finner sted.

Sadistisk morder

Også journalist Magdalena Hansson rystes av de grusomme drapene. Men hun har også sine egne demoner å hanskes med denne sommeren. Hun har lenge båret på en sorg og et mørke. Men nå er det mer. Magdalena orker ikke jobbe, orker ikke familie. Det eneste hun vil er å sove. Men nå må hun samle seg og forsøke se klart. For jo lenger etterforskingen kommer, desto tydeligere blir det at de har med en sadistisk morder å gjøre. Og denne morderen kommer til å slå til igjen. Spørsmålet er bare hvordan, hvor og når.

Velskrevet og spennende

Ninni Schulman vokste opp på bygda i østre Värmland. Nå er hun bosatt i Stockholm, men tilbringer fortsatt sommerferiene på familiens torp utenfor Hagfors, hvor handlingen i krimserien foregår. Når alle klokker har stanset ble av Dagens Nyheter utpekt som en av årets beste krimbøker da den kom i Sverige. Her viser Schulman igjen hvor god hun er på balansen mellom den intense krimgåten og hovedpersonenes private utfordringer. Når alle klokker har stanseter like velskrevet og sterk som den er grufull og spennende.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

«Blant de mest spennende svenske krimromanene nå ... Det er intelligent, og spenningen er gjennomgående.»
Dagens Nyheter

Andre utgaver

Når alle klokker har stanset
Bokmål Ebok 2021
Når alle klokker har stanset
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Når alle klokker har stanset
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Ninni Schulman:

Anmeldelser Når alle klokker har stanset

«… spekket med nære, medfølende karakterportretter ... Så urovekkende troverdig!»
Borås Tidning

«Ninni Schulman gjør det igjen ... finner nye måter å overraske på. Boken er mørk på flere plan, og er vanskelig å legge fra seg. Jeg tror ikke jeg noensinne før har lest en bok like raskt.»
Nya Kristinehamns-Posten

Til toppen

Intervju

Djevelens urmaker fra Värmland

Ninni Schulman ble dypt fascinert av den angivelig sanne historien om urmakeren som i 1783 kastet en forbannelse over kirkeklokken i Ekshärad.

– Jeg ville delvis skrive om historiene rundt urmakeren Johan Tinglöf, og delvis om de grusomme ideer og ideologier som preger stadig flere menneskers politiske synspunkt.

Hva fascinerte deg med historien om den historiske Johan Tinglöf?

– At en urmaker, som straff for manglende betaling, kunne få kirkeklokken han hadde bygget til å stoppe den dagen han døde – det er spennende, spesielt når det finnes dokumentert i kirkens skrifter og gravstedet hans er på samme kirkegård. Men det var først da barna mine fikk høre alle historiene og det gjorde så inntrykk på dem, at jeg begynte å tenke på å inkludere det i en bok. 

Hvor mye visste du om denne historien og folketroen i Värmland i forkant?

– Jeg visste om dette med kirkeklokken, men det dukket opp så mye mer da jeg gjorde research. Jeg vil ikke avsløre for mye av handlingen, men jeg satt mye på Kungliga biblioteket i Stockholm og studerte gamle skrifter, og jeg snakket med folk som kjenner historiene om urmakeren.

När alla klockor stannat er din sjette bok med journalisten Magdalena Hansson. Hvordan vil du selv beskrive henne?

– Magdalena er journalisten som flyttet tilbake til hjemstedet etter at hun ble skilt. Hun bærer på en sorg og har vanskelig for å være svak og å slippe folk innpå seg. Hun vil klare seg selv og ikke være avhengig av andre. Jeg liker godt drivet hennes, og viljen til å gjøre godt. Men hun har et ganske slitsomt humør.

Dere har en del til felles – hvor mye indentifiserer du deg med henne?

– Ettersom jeg også har jobbet som journalist, er det mange som tenker at hun er meg. Og vi har absolutt noen likheter, selv om hun er mer av alt. Hun er modigere og har mer driv enn meg. Men det finnes spor av meg i alle mine tre hovedpersoner. I det siste har jeg faktisk identifisert meg aller mest med politimannen Christer.

Magdalena har det ikke så bra i denne boken?

– Denne sommeren er hun dypt deprimert. Hun orker ikke jobb, orker ikke familie. Det eneste hun vil er å sove. Jeg ville vise hva en depresjon gjør både med den som rammes og de rundt. Når man har lest boken vil man også forstå at Magdalenas psykiske helse er viktig for bokens tema. Det å gi rom for refleksjon og ettertanke i bøkene mine er en stor drivkraft for meg, i tillegg til en spennende historie. Det er så bra at man i underholdningslitteratur også kan ta opp andre viktige saker.

Hvorfor valgte du å legge handlingen til nettopp Hagfors i denne serien?

– Jeg har selv vokst opp i en by noen mil fra Hagfors og startet arbeidslivet som journalist i Värmlands Folkblad i nettopp Hagfors. Det føltes riktig å vende tilbake dit og skrive om den svenske landsbygda og alt det som skjer langt fra storbyene. Hver gang blir jeg like overveldet over mottagelsen der. Det er så mye kjærlighet, og det er jeg så takknemlig for. Alle er så villige til å hjelpe, også med research. Jeg var redd for at folk ikke skulle like bøkene og mene at jeg beskrev Hagfors på en dårlig måte. Det er jo ikke akkurat idyll jeg beskriver. Men tvert imot tror jeg de som bor der føler seg sett, at både hverdagen og levevilkårene deres blir tatt på alvor.

«Ser» du Magdalena i gatene når du er der?

– Å ja! Jeg pleier alltid å dra innom kontoret hennes i Köpmangatan for å se om hun sitter og jobber. Petra og Christer støter jeg også på rett som det er.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Utdrag

Disen begynte å lette, og litt lenger oppe i elven vaket en og annen fisk. Det gikk kanskje an å prøve seg på et par kast?
Max reiste seg, hoppet over på flåten igjen, krøp inn under vindskjermen og fant stangen. Mens han åpnet beskyttelsestrekket og satte sammen delene, fikk han se noe ligge og flyte i vannet. Det så ut som en stor striesekk. Han pirket litt borti den med fiskestangen, men den flyttet ikke på seg og hadde åpenbart kilt seg fast mellom flåten og sandbanken. Plaststripsen som holdt sekken lukket, var synlig rett under overflaten.
«God morgen, elskling.»
Max kikket opp. Han hadde vært så konsentrert at han ikke hadde hørt Susanne komme ned fra teltet. Hun hadde på seg gummistøvler og T-skjorten hun hadde sovet i, og håret strittet til alle kanter.
«God morgen,» svarte han. «Har du sovet godt?»
«Gjett om,» sa hun. «Jeg kan ikke huske sist jeg sov så tungt.»
Hun hoppet over på flåten. De små dønningene fikk sekken til å gynge litt, men den la seg snart til rette igjen.
«Er det ikke helt fantastisk?» sa hun og kikket ut over elven. «For et vakkert land vi bor i. Det er som et eventyr.»
Hun strakte på seg og gjespet høylytt. Da Max ikke svarte, snudde hun seg og fulgte blikket hans ned i vannet.
«Hva er det der?»
«Jeg vet ikke. En sekk av et eller annet slag. Jeg oppdaget den akkurat nå. Den må ha kommet flytende i natt.»
Max satte seg på knærne, stakk hånden ned i det kalde vannet og kjente på sekken.
«Det er noe hardt,» sa han. Han grøsset uten at han egentlig skjønte hvorfor.
Han fortsatte å famle med hånden og fikk tak i noe …
Da han rygget tilbake. gjorde han det så brått at han mistet balansen og holdt å sette seg på fiskestangen.
«Hva er det?» spurte Susanne.
«Fy faen,» svarte han. «Det kjentes som en fot.»
«En fot?»
«Ja, en menneskefot.»
«Er du sikker?»
«Nesten.»
Var det innbilning? Nei. Det var en hæl og fem tær. Hva skulle det ellers være?
«Burde vi åpne og se etter?» sa Susanne.
«Nei,» svarte Max. «Vi ringer politiet.»

Til toppen

Om forfatter Ninni Schulman

Ninni Schulman er født i 1972 og vokste opp i bygda Lesjöfors i østre Värmland. Siden 1995 har hun arbeidet som journalist, blant annet i Värmlands Folkblad, Se & Hör og Expressen. I dag bor hun i Stockholm, men tilbringer sommerferiene på familiens torp utenfor Hagfors, området der handlingen i krimbøkene hennes foregår. Hun debuterte med Jenta med snø i håret i 2011. Hagfors-serien er svært populær og kritikerrost.

Til toppen

Bøker i serien