Nede i himmelen (Innbundet)

roman

Serie: Skyskraperkvartetten 4

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 268
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Serie: Skyskraperkvartetten
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788249507740
Kategori: Romaner
Omtale Nede i himmelen

Tove Nilsen er endelig tilbake på Bøler

Jeg var ikke ferdig, og måtte tilbake til grunnfjellet. Jeg føler meg veldig nær dette miljøet. Disse skjøre, slitne ungdommene. Det var dem jeg ikke kunne slippe!

Tove Nilsen er engasjert når hun snakker om Tove, Goggen, Svenna og resten av gjengen. Intenst engasjert. Det begynte på åttitallet, når skyskraperenglene erobret hjertene våre. Femten år gikk før to nye romaner om samme miljø kom. Da trodde mange at hun var ferdig med kjernestoffet sitt. Men sånn var det ikke. Slettes ikke. De siste ti årene har hun visst at hun ikke var ferdig med disse ungdommene. Men hun visste bare ikke veien videre. Først i fjor løsnet det.

 

En vond og vakker tid

Nede i himmelen er en strålende fortelling om en tid de fleste elsker og hater. En tid så vond og vakker at du aldri ville vært den foruten.

Tove Nilsen er tilbake på sitt kjære Bøler. Drabantbyen der englene bodde i skyskrapere, og det ubrukte livet bød seg fram til høystbydende. Det var der det hele startet. Både livet og forfatterskapet hennes. Nede i himmelen følger opp de tre andre bøkene om oppveksten på Bøler, men denne gang går hun dypere ned og prøver å finne ut hva som skjedde noen år senere. Det er en gripende fortelling om englenes mørke hemmeligheter. Året er 1968.

Hele Bølers syndebukk
Det er førjulsvinter 1968, den siste vinteren vi kunne se opp på månen og si at der oppe har ingen vært. Nå dreier det seg om noe helt annet enn deling av skolevei, matpakker og smågodt. Tove og Goggen er tenåringer, alt er fryktelig skjørt, og kjærligheten smaker av evighet. Goggen er blitt hele Bølers syndebukk, og får skylda for alt det gale som skjer i drabantbyen. Han slår tilbake og tryner. Bokstavelig talt. Tove kjenner smaken av svik når hun er vitne til at Goggen pakker kofferten og forlater høyblokka for godt. Hun treffer kunstnerspiren Kristian Winther og vestkantgutten Tom Dahl. Eller Empty Valley, som han selvsagt kalles på Bøler.

Universelt og personlig
I Nede i himmelen er vi ikke inne i hodet til en 16-åring. Førtifem år senere er det den voksne Tove som tenker tilbake på alt det som skjedde. Ikke bare kjærligheten til Goggen og de andre kjærestene, men også foreldrene og deres grusomme krangler, vekkelsesmøtene til fru Haldorsen, og Svenna og faren i Framfylkingen. Et gjensyn de fleste av oss vil kjenne seg igjen i, ikke minst fordi Tove Nilsen på mesterlig vis gjør den universelle oppveksten så nær og personlig.

Noe du aldri kommer over
Den underlige lojaliteten til oppveksten er sterk i Nede i himmelen. Som Tove Nilsen selv skriver: Det er noe jeg aldri kommer over, og derfor må jeg skrive om det. Ryktene om Goggen og det han og Lambertseter-Linda har gjort. Reisen til den andre siden av byen sammen med Empty. Champagnens virkninger når de låser seg inn i det tomme barndomshjemmet hans, et dystert tømmerhus på vestkanten. Og så - plutselig - forlater vi henne og alle de andre på Bøler. Hun står der med restene av champagnebobler i blodet. Støttet mot en stolpe, gulpende, og venter på å bli edru nok til å gå hjem. Hvem har vel ikke opplevd akkurat det? Det er som om det er du som står og tenker på tiden nede i himmelen. Tiden da du var tenåring. Det alene - dine vonde og vakre ungdomsminner - er grunn god nok til å lese denne fantastiske oppvekstromanen.

Av Bernt Roald Nilsen

 

Tove Nilsens nye roman har en fortellerkraft som bør plassere den blant høstens beste romaner.
- Dagsavisen

Til toppen

Andre utgaver

Nede i himmelen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Nede i himmelen
Bokmål Ebok 2011
Nede i himmelen
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Tove Nilsen:

Utdrag

Det var den sommeren som var så varm at det virket som om den aldri skulle ta slutt. Jeg var på vei inn da Goggen kom ut av heisen med håndkle over skuldrene, han skulle sykle til Ulsrudvann for å bade og spurte om jeg ville bli med. Det behøvde ikke vært noe spesielt med det, vi hadde flyttet inn i samme blokk da vi var fire, vi hadde gått i samme klasse år etter år. Vi hadde hengt sammen, ikke bare vi to, men en hel skokk, det bodde over hundre unger bare i vår blokk. Vi var vant til å farte hit og dit, det var ikke noe rart i at Goggen spurte om jeg ville bli med, han sa at han kunne vente mens jeg hentet sakene mine. Jeg skyndte meg inn i heisen, trykket på åttende, knyttet hendene for å få heisen til å gå fortere, løp bortover korridoren, låste meg inn, fabrikkerte en av de mange løgnene jeg var så god på, dro med meg badedrakt og håndkle, løp nedover trappene, løp så jeg fløy mens forventningen flakset, og der sto han og ventet på meg. Der sto han med det liksom-uanfektete uttrykket som gjorde så mye med meg, gjør det fremdeles, så jeg blir urolig femogførti år etter når jeg sitter og skriver i et forsøk på å holde oss fast og finne ut hva som egentlig skjedde med oss. Der sto han og var den jeg måtte lyve om for mor og far, den jeg ikke lenger fikk være sammen med. Han som lærerne hatet, han som hadde trukket kniv mot faren sin, han som hadde vært gjennom straffesak og uker i ungdomsfengsel på Bastøy, Norges eneste fangeøy, som det seinere skulle lages bøker og dokumentarfilmer om, rapporter som skulle få oss alle til å riste på hodet over brutaliteten i straffemetodene. Goggen hadde rømt fra Bastøy, blitt sendt tilbake, for så å bli sluppet fri, og hvordan gikk det an at alt dette hadde skjedd før vi var fylt seksten?

Akkurat det skulle jeg ønske handlet om fortellingens feilregning i mitt voksne hode, men jeg går tilbake til album og dagbøker, jeg leter i arkiver og ser at jeg har rett. Sommeren 1967, som mange forbinder med seksdagerskrigen og opptakten til neste årsstudentopprør i Paris, forbinder jeg med en badetur til Ulsrudvann øst for Oslo.

Til toppen

Om forfatter Tove Nilsen

Kjærlighet på ville veier

"Nede i himmelen er resultatet av ti års tankegang og halvannet års skriving. Jeg skjønte at jeg måtte skrive om tenårene til denne gjengen på Bøler, og lette etter den formen det fortjente. Da jeg fant voksenstemmen som forteller, hadde jeg så mye å fortelle at det bare var å begynne," sier Tove Nilsen.

Enda verre i virkeligheten
Hun hadde ingen illusjoner om å være inne i hodet på en tenåring. Dette er voksne refleksjoner om en spesiell periode av livet, kanskje den viktigste. Det skjedde fatale ting, og virkeligheten var enda verre, ifølge Tove Nilsen. Virkeligheten var av og til så brutal at hun har vurdert om hun i det hele tatt kunne skrive om den. Hvor langt kan hun gå når hun skriver om en mor og far de fleste lesere vil ta for å være hennes? Hun fant etter hvert koden, og har skrevet med en forsont optimisme om det som skjedde både innenfor og utenfor blokkas vegger. Hun har lagt alt på bordet, og kan stå for det. Det er slett ikke et oppgjør, men et portrett av en far og mor som gjorde så godt de kunne i et samliv der hun aldri visste når det ville bryte løs. En dramaqueen av en mor som aldri klarte å være voksen, og en far som levde det hemmelige mannelivet ingen visste hva gikk ut på. Men, som hun skriver: De passet på. Sånn som de passet på. Henne. Og hverandre. Kanskje det var derfor hun greide seg?

Var på ville veier
"Jeg var ofte på ville veier," sier hun tankefullt. Og forklarer at det kanskje er nettopp det denne romanen handler om. Kjærlighet på ville veier, som Suzanne Brøgger så glassklart ville sagt det. Forhold med mye sprengstoff i seg. Steder med masse kraft og gærninger i fleng. Mennesker som ble vippet begge veier etter å ha vært nede i himmelen. De skjøre tenårene på Bøler var en hårfin balanse mellom himmel og helvete, og for noen gikk det helt galt.

Hva var det egentlig som skjedde?
På spørsmålet om hva som er fakta og hva som er fantasi, svarer hun at hun har glede av å gjøre om på minnene. Som forfatter har hun lov til å finne på, men på enkelte områder er hun etterrettelig. Store hendelser, for eksempel. Romanen er lagt til førjulsvinteren 68, den siste vinteren hun kunne se opp på månen og si at der oppe har ingen vært. Eller når hun skriver om døden. Når en hun kjenner nesten like godt som mor og far ble trillet ut av blokka og kjørt vekk av en ambulanse uten blålys og sirener. Da må hun skrive ordentlig, ikke overlate for mye til fantasien. Ellers er hun sjokkert over hvor lett det er å glemme hva som egentlig skjedde. Forskjellen på fakta og fantasi etter førtifem år er hårfin. Det er slett ikke så lett å si hva som er hva i denne romanen.

Stoler på minnebildene
"Jeg er ingen researchforfatter, men noterer flittig underveis i tankeprosessen før en bok blir til. Alle mulige detaljer. Når detaljene sitter, begynner jeg å skrive, og derfra stoler jeg på minnebildene mine. Jeg leser meg sjelden opp for å skrive om noe spesielt, men denne gangen leste jeg om månelandingen. Ellers hadde jeg klart for meg hvordan det ville gå med Goggen, og at det skulle skje om vinteren. Tom kom bare fra det blå, og jeg føler vel ikke at jeg er ferdig med ham. Det ligger noe vagt om ham et eller annet sted," sier hun og ser litt hemmelighetsfull ut. Kanskje er det spiren til en ny roman?

Langt nede i himmelen
Hun skriver best i begge ender av dagen. Tidlig om morgenen eller sent om kvelden. Hun er en gåer i likhet med flere av sine kollegaer, og får inspirasjon når endorfinene flagrer. Hun har en skrivestue et annet sted enn hjemme, men kan egentlig skrive hvor som helst, det er ofte nok å lukke døra. En sympatisk forfatter, sier de som kjenner henne. Tove smiler. Tove leverer. Nede i himmelen er hennes bok nummer tredve. Men det må da være noe rart og annerledes med henne? Noe spesielt hun er hekta på, kanskje? Jo da. Hun er hekta på øyer. En real øyoman. Så hekta er hun at hun har lyst til å skrive en øybok. Det skjer noe med henne når hun er på øyer. En følelse av frihet som ikke er så lett å forklare, sier hun, som på en gripende måte kan fortelle hvordan det var å være tenåring det året da vi inntok månen og andre uoverkommelige mål langt nede i himmelen ...

Tove Nilsen intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien