Nu, jävlar! (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 396
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205358096
Kategori: Romaner
Omtale Nu, jävlar!

Det store i det små

Heidi Lindes kritikerroste kollektivroman med handling fra Kongsvinger kaster et friskt, skarpt, sårt blikk på hverdagen. Hvorfor ble livet slik? Og er forandring mulig?

9. oktober, 2009. På radioen fortelles det at Barack Obama har fått fredsprisen. Hans budskap om forandring – change we can believe in – har runget verden over, en optimistisk tro på en bedre tid, en bedre verden. Et løfte om andre boller, globalt sett. Men hvordan står det til med dette håpet på Kongsvinger?

Det lille livet

I Heidi Lindes nydelige roman er det ikke de store verdensbegivenhetene som står i fokus, selv om Obamas berømte taler og slagord klinger som et tidvis ironisk kor i bakgrunnen. Her handler det om det gjenkjennelige, det lille livet, livet som ikke gikk som planlagt, men som snarere bare ble sånn. Linde løfter dette beskjedent hverdagslige opp i lyset, betrakter og lytter til hun finner skjønnhet og kompleksitet, poesi og musikk.

Vi møter Terese, som en gang drømte om å bli journalist ute i den store verden, men som nå er tilbake i barndomshjemmet. Hun er gravid med nummer tre, og skal nyte en sjelden alenedag hjemme – hvis da ikke feieren kommer, eller naboene stikker innom for å drikke kaffe, sladre og sende slengbemerkninger om det nyoppussete kjøkkenet. Vi møter Kevin, som nesten ble utenlandsproff, men som har jobbet på bensinstasjonen siden menisken røk. Han har hatt kjærlighetssorg i tolv år, og kan fortsatt få tårer i øynene når radioen spiller en klissete ballade, selv om han egentlig er Metallica-fan. Vi møter Jessica, som forlot Kevin den gangen for tolv år siden. Nå er hun gift, med en mann hun ikke vet om hun burde ha giftet seg med. Det skjedde så fort, nesten umerkelig. Og så er det moren til Jessica, Lydia. Hun prater lenge og ivrig med fantasivenninnen dronning Sonja, de ler og koser seg sammen. Mannen har vært død lenge, datteren er så fjern, og damene i syklubben snakker så mye om de talløse barnebarna. Men Sonja forstår. De har mer til felles enn man skulle tro.

Suksess

Heidi Lindes fjerde roman tegner til å gi henne en skikkelig publikumssuksess. Denne varme, rørende, velkomponerte romanen har fått anmelderne til å trekke sammenligninger til Jonathan Franzen, Lars Saabye Christensen, Nick Hornby, James Joyce og Virginia Woolf. Et bredt utvalg, som alle peker mot Lindes udiskutable evner som historieforteller og menneskeskildrer. Nu, jävlar! er en nytelse å lese, full av humor og intelligens – en roman å bli glad i, en bok man gir vennene sine i gave.

Til toppen

Andre utgaver

Nu, jävlar!
Bokmål Ebok 2011
Nu, jävlar!
Bokmål Heftet 2021
Nu, jävlar!
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Heidi Linde:

Du vil kanskje også like

Utdrag

Terese trekker pusten og hun hører at den skjelver og magen strammer seg igjen, hun må støtte hendene mot kjøkkenbenken, kynnerne har aldri brukt å komme så tett såpass mange uker før en termin, og Terese trekker pusten og konsentrerer seg om å trekke den helt inn, helt ned, men det er som om det sitter noe bak der i svelget, øverst i brystet, noe som stenger, og hun må ta seg sammen nå, hun må rette seg opp nå, de venter på henne i stua, og Terese trekker pusten på nytt, og i det samme ser hun bevegelsen borte ved døra.

Terese slipper taket i benken, hun retter seg opp, og i døra står Jessica, hun ser på henne med det rolige, mørke blikket, og krampen i magen vil ikke slippe og Terese må konsentrere seg for å klare å presse munnen utover til et slags smil. Terese slipper taket i benken, hun retter seg opp, og i døra står Jessica, hun ser på henne med det rolige, mørke blikket, og krampen i magen vil ikke slippe og Terese må konsentrere seg for å klare å presse munnen utover til et slags smil.

– Jeg kommer straks! sier hun. – Jeg bare…

Hun slår ut med hånda, peker ubestemmelig mot noe, benken eller brettet eller kanskje magen, og Jessica blir stående der i døråpningen og se på henne.

– Er det tungt?

– Hva?

– Magen?

Noen ler ute i stua, men Jessica ser på Terese og hun tenker at det er nå hun skal komme med de ferdige frasene; den muntre klagingen over hvor slitsomt det er, hvor tungt det er, hvor ille det er når kroppen hovner sånn opp at det eneste hun klarer å trekke på føttene, er Einars sko, størrelse førtifem, kanskje si noe om de sure oppstøtene også, de som kommer om kvelden og nettene og som holder henne våken, men at hun selvfølgelig – for det er dette hun skal konkludere med – ikke har noen grunn til å klage, hun er tross alt utrolig heldig; et friskt barn, alt ser fint ut, alle kontroller viser at barnet vokser og utvikler seg og nå er det, bank i bordet, bare sju uker igjen. Men Jessica ser på henne og selv om Terese har replikkene innøvd, selv om hun har framført dem utallige ganger tidligere, kommer det ingenting når hun åpner munnen. Noen ler ute i stua, men Jessica bare står der i døråpningen foran henne og ser på Terese med det rolige, mørke blikket.

– Går det bra med deg? spør hun.

Hun ser på Terese, og alt ved Jessica er rolig og vennlig og naturlig gjennomført delikat, og Terese kjenner hvordan svetten renner under bh-en og hun tenker på det hovne ansiktet sitt, det uryddige håret, nuppene i klærne.

– Skal vel ikke klage, sier Terese.

– Og du? Nervøs foran bryllupet?

Jessica ser på henne, og så ser hun til siden, mot kjøkkenvinduet, der de en gang sto ved siden av hverandre, tett sammen, mens de tålmodig speidet ned mot veien, og hva speidet de egentlig etter? Isbilen? Gutter? Fremtiden?

– Vi er jo allerede gift, sier Jessica. – Det blir bare en mottakelse. Og Terese smiler dette kunstige smilet og hun sier, helt uten overbevisning:

– Jeg gleder meg sånn til å hilse på han. Jessica snur hodet tilbake, og hun ser rett på Terese, de store, mørke øynene, nesten svarte, og stillheten mellom dem er så stor og ubegripelig, en gang kunne de si alt, en gang var alt helt annerledes, og Jessica ser forbi henne, mot kjøkkenbordet, og hun smiler det milde smilet sitt og sier interessert:

– Oi! Skal du begynne å studere igjen?

Og Terese henger ikke med, hun må snu seg for å skjønne hva Jessica i det hele tatt sikter til, og der, på kjøkkenbordet bak henne, står esken med bøkene, og på bordet, The Fall of Public Man. Og Terese hører en latter, og det tar tid før hun skjønner at den kommer fra henne selv, en forbløffet latter, en slik latter som følger etter et totalt urimelig utsagn, og Jessica ser på henne, forvirret, og mens Terese hører hvordan latteren hennes liksom henger seg opp i en feil frekvens, kjenner hun en plutselig trang til å gråte, for hvorfor ville det være så usannsynlig at hun tok studiene opp igjen? Og hvorfor står hun her og ler av seg selv? Hvis hun ikke klarer å ta sine egne ønsker og drømmer og behov på alvor, hvordan i all verden kan hun da forvente at andre skal være i stand til å gjøre det?

Til toppen

Om forfatter Heidi Linde

Heidi Linde er født i Asker i 1973. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og er utdannet manusforfatter fra den Norske Filmskolen på Lillehammer. Hun debuterte med barneboka Myggstikk i 1998, og i 2002 kom den første romanen Under bordet. Hun har også skrevet radiodramatikk, og gikk av med seieren i den nordiske hørespillkåringen i Helsinki i 2008 for hørespillet Schmokk.

«Stort om småbyliv. Nu, jävlar har alt som skal til for å bli masselesing i Norge.» Vidar Kvalshaug, Aftenposten

«Hverdagslig desperasjon og glemte minner som rører og underholder leseren. [...] Linde kommer til å pirke mange i både hjerte, sinn og lattermuskler i vår.» Mari Nymoen Nilsen, VG (terningkast fem)

«Når boka lukkes er det ingen tvil om at man har lest en av bokvårens beste romaner.» Turid Larsen, Dagsavisen

«Suveren skildring av det store i det små. En stor leseropplevelse.» Silje Stavrum Norevik, Dagbladet

«Nu, jävlar er eit litterært gjennombrot, eit imponerande broderi frå grensebyen Kongsvinger.» Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Heidi Linde slekter litt på Jonathan Franzen, litt på Nick Hornby. Selge mye kommer hun i alle fall til å gjøre.» Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«[En] underholdende, morsom og velskrevet pageturner.» Thor Holt, Glåmdalen

«Forfatteren forteller de fire personenes historie i skiftende tempo, med høy humorfaktor og rikelige porsjoner med gjenkjennelige situasjoner. Pinlig, vemodig, morsomt og sjarmerende. Her er ingen spektakulære plot, men et herlig persongalleri og skildringer av putrende småbyliv. Alt respektfullt beskrevet. Heidi Linde lar deg gruble og lokker deg til å snu side etter side.» Karianna Torbjørnsen, Telemarksavisa

Til toppen