Ofrenes offer (Innbundet)

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Offrens offer
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
ISBN/EAN: 9788202604882
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Ofrenes offer

Hvem er ofrenes offer?

Starten er oppskriftsmessig. En rekke drap. En kriminaloverbetjent som lever for jobben sin, sliter med sjefen og krangler med kona. Men så – midt i romanen – endrer ALT seg.

Du har kanskje lest flere krimbøker som starter på denne måten. Kriminaloverbetjent Carl Edson er ikke alene om å jakte på det man tror er en seriemorder, vi er også tett på journalist Alexandra Bengtsson i Aftonbladet. Hun er ivrig og energisk, og konfronterer Carl Edson stadig vekk for å være først ute i media etter hvert som saken får stor oppmerksomhet. Alt tyder på at det er et oppgjør mellom kriminelle som utspilles. Men etterforskningen viser at motivene er ulike. Og hvorfor finner rettsmedisineren en nikotintyggis festet til alle likene?

Et hjerteskjærende puslespill

Det starter med at en mann er spikret fast på en låvevegg utenfor Stockholm. Han er utsatt for ekstrem mishandling og er kriminelt belastet. Når politiet finner mannen på låveveggen, viser det seg at han er i live. Så lenge det varer.

Flere av kroppsdelene på låveveggen er forsvunnet, men så dukker de opp i konvolutter til involverte advokater. En prostituert kvinne blir funnet drept i badekaret. Et tredje offer blir funnet drept i bagasjerommet på bilen sin. Men hvorfor sender gjerningsmannen kroppsdeler til advokatene hvis vi er vitne til et oppgjør mellom kriminelle?

Når teppet dras vekk

Når vi er midt i romanen, når vi aner hvor dette bærer, dras hele teppet vekk under føttene våre. Historien snus opp ned, og Ofrenes offer blir en annerledes krimfortelling. «Kanskje skal vi ikke bare se på ofrenes kriminelle kontakter, men også se nærmere på forbryternes tidligere ofre, altså ofrenes ofre, sier Edson i en samtale med sjefen uten å få medhold. To nye, bestialske drap, som ikke nødvendigvis kan linkes til de andre mordene, har dessuten forvirret etterforskerne ytterligere. Forvirrer virkelig gjerningsmannen politiet med vilje? 

Uvanlig hevnmotiv

Når sannheten kommer for en dag midt i boken, er vi tett på gjerningspersonen, og leser i helspenn. Oppdraget er slett ikke fullført, vi er med på et hjerteskjærende puslespill som inneholder sannheten om hvordan og hvorfor. Og selv om det er all mulig grunn til å rose Bo Svernström for å gjøre et sjokkerende brudd midt i fortellingen, er det enda mer imponerende at han ikke lar seg friste til å fortsette i samme rytme som i første del. I stedet blir siste del av boken en følelsesmessig berg og dalbane. Motivene males ut på en troverdig, men tragisk måte, og vi får selvsagt ikke vite hvordan alt henger sammen før på bokens aller siste side. 

Sjeldent god

Dette er en sjeldent og uvanlig god krim. Enkelte partier er hjerteskjærende bestialske, og samtidig er realismen godt ivaretatt. Med solid bakgrunn som erfaren journalist i Aftonbladet har forfatteren dessuten en sjelden fornemmelse for språkets finesser. Ofrenes offer tar pusten fra deg på flere måter. Dette er lekker krim, skapt for årets mørkeste årstid.

Til toppen

Andre utgaver

Ofrenes offer
Bokmål Ebok 2019
Ofrenes offer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Bo Svernström: