Olav Kyrre (Innbundet)

Serie: Sagakongene 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 190
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788243005839
Kategori: Historie
Omtale Olav Kyrre

Olav Kyrre var sønnen til Harald Hardråde. Da Harald Hardråde falt i slaget ved Stamford Bridge i 1066, oppholdt Olav Kyrre seg i England som deltager i farens hær. Kildene er uenige om han deltok i selve slaget, men ifølge Bjørn Bandliens bok gjorde han det. 
Tilbake i Norge ble Olav Kyrre innsatt som konge sammen med sin bror Magnus.  Da Magnus døde bare et par år senere, ble Olav konge alene fra 1069. Tilnavnet Kyrre betyr den fredelige, og Olavs regjeringstid var preget av forlik med landets fiender. Kanskje nettopp fordi regjeringstiden hans var så fredfylt, står det lite om Olav Kyrre i sagaene.  Men det betyr ikke at det ikke skjedde noe eller at han var en udugelig konge, snarere tvert imot.  Både kongemakten, staten og rettsvesenet ble styrket i denne perioden og det etablert faste bispeseter rundt om i landet.  Olav Kyrre regnes også som Bergens grunnlegger.  Men han ble begravet i Nidaros. 
Bjørn Bandlien er historiker ved Universitetet i Oslo og forfatter av flere bøker om norrøn middelalder.  Når Olav Kyrre nå velfortjent løftes frem, kunne ingen gjort det bedre.

Til toppen

Bøker i serien