Politigeneral og hirdsjef (Innbundet)

Karl A. Marthinsen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 177
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203292262
Kategori: Historie
Omtale Politigeneral og hirdsjef

Politigeneral, hirdsjef og krigsforbryter

Karl Alfred Nicolay Marthinsen (1896-1945), opprinnelig fra Karlsøy ved Tromsø, var under annen verdenskrig sjef for Statspolitiet i Norge og hirdsjef. Kort før den tyske kapitulasjonen ble han likvidert av Hjemmefronten under dramatiske omstendigheter. Marthinsen var nazist på sin hals og utvilsomt en av krigstidens verste landsforrædere og krigsforbrytere. I denne boken får vi rullet opp hans liv og «karriere».

Forfatter og historieker Berit Nøkleby var konsulent for Benedicte M. Orvungs film Strengt hemmelig – skuddene på Karl Marthinsen. Denne boken baserer seg på Nøklebys grundige arbeid i den forbindelsen  og konsentrerer seg om Marthinsens rolle som nazipolitiker og krigsforbryter.
Som politigeneral og hirdsjef ble han en av Norges aller mektigste menn under okkupasjonen. Særlig som hirdsjef kjempet han utrettelig mot nazismens fiender og prøvde å få folk til å verve seg til fronttjeneste og senere også de paramilitære avdelingene av Nasjonal Samling. Dette siste gjorde at han ble sett på som en meget farlig mann av Hjemmefronten, og de bestemte seg for å likvidere ham.
Karl A. Marthinsens endelikt på senvinteren i 1945 er kanskje den mest kjente episoden i hans liv. Marthinsens bil gikk på knottgenerator, og for å kunne likvidere ham hadde Oslogjengens folk gjemt seg på en bakketopp i Blindernveien ved universitetsområdet, hvor de visste at bilen ville ha mistet mye av sin motorkraft. Bilen hadde derfor en svært lav hastighet da den ble beskutt, og  Marthinsen ble drept på stedet. Karl A.Marthinsen ble begravd på æreskirkegården på Ekeberg, men liket ble flyttet derfra etter krigen.
Berit Nøklebys bok gir et grundig bilde av en av våre verste krigsforbrytere, som antagelig gikk litt i glemmeboken fordi hans liv aldri ble rullet opp i noen rettssak etter krigen.


 ”Det er en grundighet i dette som andre historikere kunne lære av; drapet på Marthinsen i 1945, den etterfølgende etterforskningen og nazi-myndighetenes hevn er skildret med en detaljrikdom man knapt finner noe annet sted” BOKAVISEN

Til toppen

Andre utgaver

Politigeneral og hirdsjef
Bokmål Ebok 2012
Om forfatter Berit Nøkleby

Berit Nøkleby (f. 1939) er cand.philol. med historie hovedfag. Hun var forskningsstipendiat ved Norges Hjemmefrontmuseum 1967-70 og NAVF 1971-74. Hun har skrevet en rekke bøker med tema fra norsk okkupasjonshistorie.

Til toppen