Potemkin (Innbundet)

og Katarina den store

Forfatter:

Jorunn og Arne-Carsten Carlsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 640
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prince of Princes: The Life of Potemkin
Oversatt av: Carlsen, Jorunn og Arne-Carsten
ISBN/EAN: 9788202283162
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Potemkin

Potemkin og Katarina Den Store

Stor spennende biografi om Potemkin

Potemkin er en av de mest sentrale politiske skikkelsene i 1700-tallets Russland. Han koloniserte Ukraina, bygde opp Russlands Svartehavs-flåte og utvidet landet. Han var Katarina den stores medhersker, og hennes elsker. Dette er historien om hvordan det mektige paret bygde opp det russiske imperiet gjennom en aggressiv periode i Russlands historie. Men det handler også om deres lidenskap. Politikk, makt, sjalusi og sterk kjærlighet vikles i hverandre og gjør at boka på det beste har mange av kvalitetene til en mektig, medrivende kjærlighetsroman.  Biografien åpner med å fortelle historien om Potemkins død. Deretter følger vi Potemkin fra hans fattige bondebakgrunn til han jobbet seg opp og frem i den russiske hæren. Han møtte keiserinne Katarina i St. Petersburg - hun var gift i et arrangert ekteskap og var i ferd med å styrte ektemannen og selv gripe makten. Forføreren Potemkin falt umiddelbart for henne. De hadde et lidenskapelig, turbulent kjærlighetsforhold, som Montefiore skildrer ved å sitere fra noen av de tusenvis av brevene de sendte hverandre, gjerne flere om dagen.

Russland var en aggressiv og brutal nasjon i Potemkins tid, noe han sterkt bidro til som en aktiv krigsherre. Klimakset i Potemkins militærkarriere, Ismail-slaget, er en av de blodigste dagene i dette århundret. Nesten 40.000 ble drept under den militære massakren.

Montefiores biografi er bunnsolid og spennende – han kombinerer grundig research og en akademisk troverdighet (her finnes mange nye opplysninger, og biografien er veldig godt underbygd) med en journalistisk og fortellende framstilling  - her er mange gode anekdoter. Biografien er inkluderende for den gjengse leser, den fordrer ingen spesiell kunnskap om den aktuelle perioden i Russlands historie. Forfatteren evner å gjenskape det bemerkelsesverdige livet til en fascinerende mann, samt miljøet og epoken han levde i.

Til toppen

Andre utgaver

Potemkin - og Katarina den store
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Simon Sebag Montefiore:

Utdrag

UTDRAG FRA BOKA:

Kapitel 12

Hans nieser


"Da de fem Engelhardt-søstrene kom til hoffet i 1775, ble disse morløse,knapt nok utdannede, men vakre provinspikene øyeblikkelig forvandlet av sin onkel til raffinerte unge damer, og behandlet som om de tilhørte den keiserlige familie – «nesten storfyrstinner». Da Potemkin avsluttet sitt forhold til keiserinnen av Russland, fikk han nesten øyeblikkelig et svært nært forhold til sin oppsiktsvekkende tenåringsniese Varvara Engelhardt. Det var ikke lenge før hoffsladderen påstod at den degenererte fyrsten hadde forført alle fem jentene. Nå som Potemkin igjen var en «halvveis ugift» mann, dumpet han øyeblikkelig ut i et virvar av hemmelige kjærlighetsaffærer og offentlige forbindelser med eventyrersker og aristokrater som var så sammenknyttet at de tryllebandt hans egen tid, og fremdeles er vanskelig å klargjøre.
«I likhet med Katarina var han en epikureer,» skrev grev Aleksandr
Ribeaupierre, sønn av en av Potemkins adjutanter, som giftet seg med hans grandniese. «Sensuelle gleder var en viktig del av hans liv – han elsket kvinner lidenskapelig, og ingenting kunne stå i veien for hans lidenskaper.»

Nå kunne han gå tilbake til den måten han helst ville leve på.Han sto sent opp, avla Katarina en visitt gjennom den tildekkede gangen, og svingte seg ustanselig mellom intenst arbeid og febrilsk hedonisme, mellom raptuser med politisk skriving og strategisk kreativitet, og så kjærlighetsaffærer, teologiske debatter og nattlige drikkegilder ved
de grønne biljard- og kortbordene til morgenen grydde.Ingenting sjokkerte hans samtidige slik som legenden om de fem niesene. Alle diplomatene skrev om det til sine trollbundne monarker
med dårlig skjult fryd: «Den måten fyrst Potemkin beskytter sine nieser på, vil gi dere en idé om russisk moral,» fortalte Corberon til Versailles under sin nye, pripne kong Ludvig 16. For å understreke skrekken ved denne umoralske oppførselen, tilføyde han med et grøss: «En av dem er 12 år, og vil utvilsomt lide samme skjebne.» Simon Vorontsov var også opprørt: «Vi opplevde at fyrst Potemkin laget et harem av sin egen familie i det keiserlige slott, som han bodde i en del av.» For en «skandaløs frekkhet!» Skandalen med niesene ble godtatt av samtiden som sann – men forførte han virkelig alle fem, til og med den yngste?"

Til toppen

Om forfatter Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Monterfiore (f. 1965) er historiker og forfatter. Potemkin: Catherine the Great's Imperial Patner (POTEMKIN og Katarina den store) ble nominert til flere priser da den utkom i 2005. Stalin: The Court of the Red Tsar (Stalin. Den røde tsarens hoff) ble kåret til History Book of the Year under British Book Awards i 2004. Young Stalin (Den unge Stalin) vant Bruno Kreisky Prize for politisk litteratur, Costa Biography Award 2007 og LA Times Book Prize for biografier. Hans bøker er internasjonale bestselgere og er utgitt i hele 34 land. Sebag Montefiore er også romanforfatter og er tilknyttet the Royal Society of Literature. Han bor i London.

Til toppen