Praktisk undervisningslære (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202217631
Kategori: Pedagogikk
Fag: Organisasjon og ledelse, Pedagogikk
Nivå: Akademisk
Omtale Praktisk undervisningslære

Denne boken er først og fremst beregnet på dem som ikke på forhånd har en grundig pedagogisk skolering. For dem som har mye kunnskap om emnet fra tidligere, vil det derfor være en del som er selvsagt, og kanskje kan oppfattes som selvfølgeligheter. Det er alltid slik at for den som kan er alt enkelt, selv om det for andre kan synes nytt og vanskelig.

Det er skiftet mellom å bruke termen lærer og instruktør for å få fram at teksten gjelder begge lærertyper, selv om instruktørrollen tradisjonelt er blitt sett på som smalere og mer teknisk enn lærerrollen, og ofte begrenset til praktiske fagområder. Denne forskjellen er i ferd med å bli utvisket etter som også instruktører etter hvert får mer pedagogisk skolering.

Det har ikke vært formålet å lage en altomfattende lærebok og å gå grundig inn på alle mulige teoretiske pedagogiske emner. Om fenomener som forelesning og paneldebatt skal stå under overskriften måter å organisere undervisning på eller metode, er ikke så viktig – det finnes argumenter for begge deler. Jeg har i stedet forsøkt å legge fram noe jeg mener er viktig å kjenne til, tenke over og ta hensyn til når man skal planlegge og gjennomføre undervisning av voksne.

Eksempler, utfordringer og problemstillinger som en vil finne i boken, vil normalt ha paralleller i andre fag og sammenhenger. Vær oppmerksom på at alt må settes inn i den enkeltes sammenheng. Dette gjelder uansett om man arbeider i næringslivet, skolen, militæret, politiet, internasjonale hjelpeorganisasjoner eller hvor det nå måtte være. Det er svært sjelden at man kan ta oppskrifter direkte fra en bok og sette i gang, og selv da må man tilpasse råd og metoder til sin egen måte å gjøre det på. Selv om jeg først og fremst har hatt voksenundervisning i tankene da jeg skrev dette, er det åpenbart at det meste også gjelder og kan tilpasses andre aldersgrupper – pedagogikken er i prinsippet generell med tilpasninger til de aktuelle situasjoner og sammenhenger.

Kanskje noe av det beste en kan gjøre for å bli en god instruktør eller lærer, er å ta utgangspunkt i egne erfaringer som elev, kursdeltaker eller student i ulike sammenhenger, trekke det beste ut av disse erfaringene, og så prøve seg fram. Å etablere en så god kontakt med elevene at en kan dra nytte av deres reaksjoner og mer eller mindre klare tilbakemeldinger om hvordan undervisningen fungerer for dem, er svært viktig om en ønsker å utvikle sine pedagogiske talenter. Teorilesning alene er ikke nok for å bli en god instruktør eller lærer. En er nødt til å gjøre egne erfaringer, tenke over disse, og forsøke å sette dem inn i en teoretisk sammenheng.

Til toppen

Flere bøker av Rolf-Petter Larsen: