Rawfood (Innbundet)

Matglede, energi, nytelse og velvære

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202450830
Kategori: Mat og drikke
Omtale Rawfood

Rått og skånsomt

Norges fremste rawfood-kokk gir deg oppskriften på et bedre liv for kropp og sjel

Av Kari Kahrs

Jo mer rawfood, desto bedre. Men vit at helsegevinsten er stor dersom du bare bytter ut ett eller to av dagens måltider med rawfood. Trine Berge, livsstilsveileder og en av Norges mest kjente rawfoodkokker, viser deg hvordan du blir heltidsveggis eller deltidsveggis!

Hva er rawfood?
Men aller først: Hva er egentlig rawfood? Bare et fancy nytt navn på råkost, og blir man mett av det? Trine har hørt de fleste motforestillingene og har svarene klare: Store deler av den maten vi spiser har gjennomgått lang tilberedning som har fjernet både næringsstoffer og mye av den opprinnelige smaken. Rawfood er plantebasert mat som ikke er kokt og som stort sett er basert på økologiske råvarer. Maten tilberedes skånsomt, med varmebehandling på maksimalt 40 grader. Da bevares næringsstoffene, som kan gå tapt i steke- og kokeprosesser på høyere temperaturer. Rawfood har vist seg å ha god effekt på en rekke lidelser og virker styrkende på immunforsvaret. Rent bortsett fra dette tiltrekkes mange av denne måten å tilberede mat på fordi den virker foryngende og forskjønnende, og skaper indre ro og livsglede.

En livsstil
Rawfood er langt mer enn et kosthold - det er en livsstil som blir stadig mer populær både hos dem som er opptatt av god helse og et godt utseende, og hos dem som velger å bruke mat som medisin. Når skeptikerne først har fått smaken på rawfood, sier Trine, er det alltid like gøy å se hvor positivt de reagerer og hvor behagelig mette de føler seg. Det er bare å kaste seg over de mer enn 60 lekre og enkle oppskriftene hun har tatt med i boken og bli omvendt! Rawfood kan spises til ethvert måltid, men Trine foreslår at nybegynnere starter mykt, kanskje med en smoothie om morgenen og en god salat til lunsj eller som tilbehør til middagen.
Ikke tenk så mye på hva som ikke er sunt, sier Trine, konsentrer deg heller om å spise mer av det som er sunt.

Fra null til hundre i energi
På midten av 1990-tallet lå Trine mer eller mindre strak ut på sofaen. Energien var borte, og immunforsvaret var lik en hullet sveitserost. Legene kunne ikke hjelpe. Det eneste de kunne tilby var B12-sprøyter. Litt tilfeldig (!) kom Trine over informasjon om essensielle fettsyrer og andre kosttilskudd. Hun gikk til innkjøp, og det gikk ikke mange ukene før hun kviknet til. Prosessen som skulle lede henne på veien mot omlegging av kostholdet, var i gang. Hun kjente på sin egen kropp hva plantebasert føde kunne utrette, og siden den gangen har hun levd og åndet for å lage rå, sunn, plantebasert og næringsrik mat så god, enkel og balansert som mulig - og dele sin ekspertise med deg og meg.

Deltidsveggis
Trine lever selv overraskende nok ikke bare på rawfood og supermat, Hun er mer opptatt av at man skal føle seg vel enn at man skal låse seg til et bestemt kostholdsregime. I lange perioder har hun levd på bare rawfood og vegansk kost, men hun har erfart at det for hennes del passer best med animalsk føde og kokt mat i perioder. Hun føler seg imidlertid mest vel når en høy andel av kostholdet består av rå og plantebasert mat. Mange har det så travelt i det daglige at det å skulle holde seg til en bestemt type kosthold i tillegg til alt annet man skal konsentrere seg om, fort kan gi økt stress i stedet for velvære. Kjenn etter hva som er riktig for deg, sier Trine.

Hverdag og fest
Rawfood er full av gode oppskrifter og tips som gjør det mulig å nyte næringsrike og velsmakende måltider som gir fysisk og mentalt overskudd: Juice, pizza, lunsj- og middagsretter, lekre kaker - alt uten sukker, gluten og melk, og basert på rene, fargerike og fristende råvarer fra planteriket som gir økt vitalitet, bedre fordøyelse, vakker hud og større velvære. Trine understreker at det ikke er nødvendig å legge helt om til hundre prosent rawfood for å nyte godt av alle de fordelene dette kostholdet har å by på. Man kan bruke rettene som tilbehør til annen mat, eller som ett av dagens måltider.

Det er fullt mulig å lage de lekreste rawfood-retter med utstyr som finnes i de fleste norske kjøkken, men etter hvert som kunnskapen om rawfood øker og utvalget av ingredienser vokser, vokser også tilbudet av utstyr som gjør det enda enklere å lage utrolig mye godt som metter både øyet, ganen og magen. I begynnelsen kommer vi langt med en blender og foodprosessor, sier Trine. Så kan vi bare utvide etter hvert, etter lyst og behov.

Raskt og herlig
Mange av dem Trine kommer i kontakt med, sier at de gjerne skulle ha spist mer rawfood, men de har en formening om at det er svært tidkrevende å tilberede. I Rawfood lærer hun oss knepene som gjør det enkelt å lage rawfood-retter når som helst, også på travle dager. Boken inneholder også noen litt mer avanserte oppskrifter til festlige anledninger og litt ekstra i helgene, som det er en glede både å tilberede og spise. De fleste setter pris på det søte, og når vi i tillegg kan føle oss vel etter desserten, er det ingen grunn til å avstå fra nytelsen. Prøv for eksempel en rawfoodkake - helt nydelig, og sannsynligvis vil du oppleve at du kan nøye deg med mindre av den enn av andre kaker ettersom den ikke skaper ubalanse i blodsukkeret.

Sunnere og gladere
Kroppen vil alltid gjøre sitt ytterste for selv å holde orden i systemene sine. Med et moderne kosthold som ofte kan bestå av for mye næringsfattig mat, koffein og sukker, pluss at svært mange har en hektisk og stressende hverdag, jobber kroppen i motbakke. Rawfood er full av gode næringsstoffer og enzymer som gir kroppen det den trenger for å gjøre jobben sin.

Det er ingen tilfeldighet at stadig flere velger å la rawfood få større plass i kostholdet. Den kraften som ligger i rawfood, gjør også sitt for å bringe oss mer i balanse og i kontakt med oss selv. Rawfood, sier Trine, er et viktig tilskudd til denne nye livsstilen, med vektlegging av matglede og velvære gjennom mat som gir energi og likevekt og en slankere og sunnere kropp. Hun anbefaler at de som ikke allerede spiser mye plantebasert mat, forbereder kroppen ved gradvis å introdusere mer plantebasert mat og rawfood.

Hvis du allikevel skulle ha lyst til virkelig å kjenne effekten av rawfood umiddelbart, kan du forsøke tredagers-planen med lekre rawfoodretter og supermat som Trine har satt sammen og som gir kroppen et skikkelig energikick! Oppskriftene og fremgangsmåten finner du i boken.

Til toppen