Se meg (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

To mennesker fra to ulike verdener. Et tilfeldig møte. Og så er du som leser fortapt. Se meg er kjærlighetsdrama og thriller i en og samme roman.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: See Me
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202514013
Kategori: Romaner
Omtale Se meg

Tåler kjærligheten alt?

To mennesker fra to ulike verdener. Et tilfeldig møte. Og så er du som leser fortapt. Se meg er kjærlighetsdrama og thriller i en og samme roman.

Nicholas Sparks har skrevet 18 romaner. Selv om bøkene er forskjellige, kan du være sikker på to ting: Dette handler om kjærlighet mellom utsatte mennesker, og handlingen er lagt til North Carolina. Se meg tar også for seg bitter hevn, og du vet faktisk ikke hvem den hevngjerrige er før dramaet er over. Da vet du også om det virkelig er slik at kjærligheten tåler alt.  

Å BLI SETT FOR DEN MAN VIRKELIG ER

Colin Hancock (28) har tatt mange dumme valg i livet sitt. De har vært preget av vold og forbrytelser. Et aldri så lite feilskjær vil sende ham rett i fengsel. Nå har Colin fått en siste sjanse, og har bestemt seg. Han vil leve et godt og verdig liv, og går fullt og helt inn for lærerstudiet. Men hans nye tilværelse er skjør, og det siste han er på jakt etter er et kjærlighetsforhold. Så treffer han den vakre, mørkhårede advokaten Maria Sanchez.

Maria er svært ambisiøs, arbeider knallhardt og bekymrer seg for det meste. Hun besøker sine meksikanske foreldre flere ganger i uka, og har et nært forhold til lillesøsteren Serena. Alt tyder på at Maria lever det vi kaller et vellykket liv. Colin og Maria kunne ikke vært mer ulike, men skjebnen velger å la dem møte hverandre på en øde landevei. Det skal bli innledningen til en gjensidig forelskelse det er umulig å fornekte.

Kjærlighet på prøve
To vidt forskjellige mennesker, som raskt involverer seg i hverandre uten å tenke for mye på fortid og fremtid. Det kan da umulig gå? Når Colins fortid omsider kommer for en dag, blir de satt på den store prøven. Tror du. Men det viser seg at det er Marias fortid som skal bli den virkelige testen for forholdet. Det handler om en grusom hevn for noe hevneren mener Maria må stå til ansvar for. En rekke uhyggelige hendelser skaper etter hvert kaos i Marias liv, og når Colin vil prøve å rydde opp, beveger han seg på feil side av loven. Vil demonene fra deres tidligere liv ødelegge forholdet, eller tåler kjærligheten alt det grusomme Maria og Colin utsettes for?

Besettende spenning
Se meg er en besettende romantisk spenningsroman der Nicholas Sparks så elegant som bare han kan gjøre det syr sammen et skummelt mysterium og ekte kjærlighet. Legg til noen gripende scener og troverdige karakterer, og du virvles inn i historien og vender side etter side uten tanke for annet enn hvordan det går med Maria og Colin. Og midt i det hjerteskjærende dramaet kjenner vi oss igjen. Vi har alle en oppfatning av hvordan vår kjæreste skal være og se ut, men sannheten er kanskje at du egentlig ikke vet hvem du drømmer om. Ikke før den rette plutselig står der, rett foran deg og sier: Se meg.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Se meg
Bokmål Ebok 2016
Se meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Nicholas Sparks:

Anmeldelser Se meg


Ved å skrive en historie som tar pusten fra deg, men hjerteskjærende øyeblikk i et spenningsfylt plot, kaprer forfatteren nok en gang leserens hjerter.
The Daily Californian

Til toppen

Intervju

En godt trent forfatter

– Jeg lever ikke for å skrive. Jeg skriver for å leve, sier han. Nitten romaner og hele ti filmatiseringer av disse tyder på at Nicholas Sparks lever godt.

Spør du om hans neste bok, er svaret enkelt.
– Det er en ”love story”, og du kommer til å like karakterene. De er helt nye, og bor i North Carolina, sier han. Jo da, alt er i rute for mister Sparks. Men likevel annerledes denne gang.
– I løpet av karrieren min har jeg prøvd å gjøre hver eneste roman ulik alle de andre. De er skrevet fra forskjellige fortellerposisjoner, for eksempel første eller tredje person. De har ulik lengde, de dekker helt forskjellige aldersgrupper og ulike dilemmaer. Men du finner alltid noen faste ingredienser i bøkene mine. To mennesker som forelsker seg, og bor i North Carolina.

 Karakterer i kamp
Forfatteren Nicholas Sparks er den amerikanske drømmen, og skriver vanvittig bra om den. Karakterene hans må alltid jobbe hardt for å oppnå det de ønsker seg. I Se meg må både Maria og Colin kjempe mot sin egen fortid, slik mange av oss faktisk gjør.
– Vi har vel alle følt anger for et eller annet. Hva gjør du når du har begått en stor feil? Går du videre i samme spor, eller prøver du å forandre deg? Se meg handler om to mennesker som forsøker å få orden på livet sitt og begynne på nytt. Det er alltid mulig å begynne på nytt, påstår Sparks.

I både pose og sekk
Han forsøker å la leseren få i både pose og sekk i Se meg, og håper han har klart det. Den sentrale plassen thrillerelementet har fått i boken gjør at den skiller seg fra flere av de andre romanene hans. Han synes det var utfordrende å skrive en kjærlighetshistorie og thriller i en og samme roman, først og fremst fordi spenningselementet så lett kan dominere over kjærligheten. Og så vil han holde leseren på tå hev hele tiden ved å vente helt til slutt med å avsløre hvem den hevngjerrige er. Det har vært nok av hevngjerrige i hans tidligere romaner, men da har leseren hele tiden visst hvem det var.

En helt annen historie
– For ikke å avsløre handlingen måtte jeg forandre mye av det jeg hadde skrevet tidlig i manuset etter hvert som jeg skrev ut nye scener. Jeg brukte mer tid på å endre førsteutkastet til Se meg enn jeg har gjort på noen annen roman. Det ville nok vært enklere hvis jeg hadde jobbet mer med plotet på forhånd, men slik ble det bare ikke. Jeg justerte og justerte, og da jeg endelig var ferdig, var resultatet en helt annen historie enn den jeg først hadde forestilt meg, sier en fornøyd Sparks.  

Svart belte
Ti av bøkene hans er tidligere blitt filmatisert, og hans eget produksjonsselskap, Nicholas Sparks Productions, skal filmatisere Se meg. Han skriver allerede på sin neste roman, og når han ikke skriver, tilbringer han mye tid sammen med sine fem barn. Eller løper en mil om dagen. Eller løfter vekter fire ganger i uka. Eller praktiserer taekwondo, der han har svart belte. Mannen har til og med en personlig rekord på 800 meter som tyder på at friidretten har gått glipp av et talent. Men det gjør ikke så veldig mye, så lenge litteraturelskere verden over nyter godt av hans vidunderlige romaner.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

   Hva Maria angikk …
   Han hadde ikke sett henne i Wilmington ennå. Hun hadde vært utenbys i en rettskonferanse de siste dagene, men det var henne han kjente best. Før i tiden, da hun bodde i Charlotte, hadde han sett henne mange ganger. Han hadde snakket med henne. Prøvd å overbevise henne om at hun tok feil. Og til slutt hadde hun fått ham til å lide slik ingen burde lide, og han hatet henne for det hun hadde gjort. 
   Da Serena vinket farvel til venninnen og satte kurs for parkeringsplassen, fortsatte han å gå rett frem. Det var ingen grunn til å følge henne, og han var fornøyd med å vite at han kom til å se den lille, men lykkelige familien på søndag. Særlig Maria. Maria var muligens enda vakrere enn søsteren, skjønt ærlig talt måtte han si at med de mørke øynene og den bortimot perfekte beinbygningen var begge vinnere i det genetiske lotteriet. Han prøvde å se for seg at de satt tett sammen ved bordet, for til tross for aldersforskjellen på sju år kunne mange tro at de var tvillinger. Og likevel var de forskjellige. Mens Serena var så utadvendt at det nesten ble for mye av det gode, hadde Maria bestandig vært mer stillfaren og intens, den flittigste og mest seriøse. Han lurte på om Serena kanskje så egenskaper i søsteren som hun ønsket å etterligne, og omvendt. Et gys av spenning rislet gjennom ham når han tenkte på helgen, når han visste at det kanskje kom til å bli en av de siste gangene familien kom til å være sammen under tilnærmet normale omstendigheter. Han ønsket å se hvordan de oppførte seg før spenningen begynte å forpeste det harmoniske, lykkelige livet deres … før frykten strammet grepet. Før tilværelsen deres langsomt – og deretter i rasende fart - ble sønderknust.
   Han hadde tross alt en grunn til å komme hit, og denne grunnen hadde et navn.
Navnet var hevn.

Til toppen