Sinnet styrer din sunnhet (Innbundet)

Vitenskapelige bevis for at du kan helbrede deg selv

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mind over Medicine
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202432270
Kategori: Familie og helse
Omtale Sinnet styrer din sunnhet

Din egen bevissthet - er din beste medisin

Legen Lissa Rankin tar skolemedisinen et skritt videre. Hun fører bevis for at depresjon og angst skader kroppen mens takknemlighet og meditasjon aktiverer vår selvhelbredende evne. Med Sinnet styret din sunnhet er hun i ferd med å etablere seg som en ledende stemme blant den nye tidens leger.

Av Kari Kahrs
Forestillingen om at det kan være mulig å tenke seg frisk eller påføre seg sykdom gjennom kraften i tanker og følelser, eksisterte ikke innenfor den medisinen hun praktiserte og beundret. Riktignok hendte det at professorene ved universitetssykehuset diagnostiserte enkelte sykdommer som manglet biokjemiske forklaringer som ”noe som bare finnes i pasientens hode”, men disse pasientene ble raskt og stillferdig overført til psykiaterne mens medisinerne ristet på hodet og himlet med øynene.

Ble selv syk
Så ble hun selv syk. Hun var 33 år gammel og totalt nedkjørt – utbrent, med frykt og angst og ekstremt ulykkelig i jobben som partner i en altfor travel praksis. I tillegg hadde hun vært igjennom to skilsmisser, nylig mistet flere av sine kjære i sykdom og var ensom og deprimert. Som hun selv sier, burde ikke sammenbruddet ha kommet som noen overraskelse. På det verste var hun avhengig av syv forskjellige medisiner og måtte gjennomgå en operasjon på livmorhalsen – som viste tegn på gryende kreft også etter operasjonen.

Forvandlingen
Kroppen hadde hvisket til Lissa Rankin i over ti år, men hun hadde ikke lyttet. Nå gjorde hun det, og hun forsto at noe manglet i de tradisjonelle behandlingsmetodene – en erkjennelse av kroppens medfødte evne til å reparere seg selv, og innsikt i hvordan vi kan aktivere denne evnen. Hun forsket på fakta og følelser, koblet intuisjon og vitenskap, og opplevde at mennesket er langt mer enn kjemi og elektriske signaler, og at vår egen bevissthet er den beste medisinen vi har.

Snart kunne hun legge bort medisinene. Noen av plagene ble helt borte, andre bedret seg dramatisk. Som en bonus forsvant 10 kilo overvekt som hadde lagt seg på fordi hun var ulykkelig.

Legene som hadde behandlet henne, var sjokkerte. Uten påtrengende mye hjelp fra deres side hadde hun helbredet seg selv for lidelser som ingen av de konvensjonelle medisinske behandlingsmetodene hadde klart å få has på. Lissa Rankin foretok endringer både i kosthold og treningsopplegg, men først og fremst, sier hun, handlet det om helbredelse av bevisstheten.

Tenk sykdom, bli syk
Rankin forteller at det er vitenskapelig bevist at man blir syk av å tenke for mye på sykdom. Altfor mye kunnskap om det som kan gå galt i kroppen, kan faktisk være skadelig. Jo mer vi grubler over alt som kan svikte, jo større er sannsynligheten for at det vil manifestere seg i fysiske symptomer.
Vitenskapen kaller dette fenomenet noceboeffekten. Mens placeboeffekten viser kraften i positive tanker, forventninger, forhåpninger og omsorgsfull pleie, viser noceboeffekten kraften i negative holdninger. Poenget i begge situasjoner er at troens og tankens kraft kan overskride de fleste praktiske tiltak og bevisste holdninger. Boken er full av fantastiske eksempler!

Helbred dine tanker, helbred din kropp
I Sinnet styrer din sunnhet presenterer Lissa Rankin vitenskapelige data som forklarer mirakuløse historier om selvhelbredelse. Hun har funnet bevis for at vi kan forandre kroppens fysiologi radikalt bare ved å forandre sinnstilstand. Hun har også funnet bevis for at vi kan gjøre oss selv syke når vi tenker usunne tanker. Følelsene og holdningene våre påvirker hver eneste celle i kroppen. Hvis vi føler og gir uttrykk for kjærlighet, har det innvirkning på vårt velvære – hvis vi ikke gjør det, har også det betydning. Rankin har personlig erfart at det ikke er nok å konsentrere seg utelukkende om å helbrede kroppen, å fremme fysisk helse uten å legge til rette for psykisk helse er en nytteløs øvelse. Først når vi innser at kroppen speiler vår mellommenneskelige, åndelige, profesjonelle, seksuelle, kreative, økonomiske, mentale og emosjonelle helse, kan vi bli grunnleggende friske.

Genene kan påvirkes
Epigenetikken (forandringer av genmaterialet vårt som ikke overføres fra en generasjon til neste) viser at genene er fleksible og i høy grad kan påvirkes av omgivelsene. Laboratorieundersøkelser på dette feltet støtter tanken om at holdningene våre kan påvirke fysiologiske endringer.

Underbevissthetens rolle
Hos de fleste stammer tankene omkring egen helse fra barndommen, da mange av de holdningene som følger oss livet gjennom blir programmert inn i bevisstheten. Dessverre, sier Rankin, er det få som blir programmert til å ha positive tanker om helsen. Budskapene lyder snarere: ”Jeg har så lett for å bli forkjølet.”, ”Lungesykdommer ligger til familien.” eller: ”Jeg fortjener ikke bedre.”, ”Jeg er ikke smart nok.”. Slike holdninger har vist seg over tid å kunne utløse fysiske reaksjoner.

Selv om bevisstheten hos den voksne personen er dominert av positive, optimistiske tanker, fungerer vi ut fra underbevisstheten 95 prosent av tiden, sier Rankin. Disse vanemessige, negative holdningene som slår inn hver gang vi ikke konsentrerer oppmerksomheten om positive tanker, er i sving når vi sover, når vi arbeider eller når som helst vi ikke bevisst gjentar de positive bekreftelsene våre. Kraften i underbevisstheten forklarer hvorfor en positiv tankegang bare kan hjelpe oss et stykke på vei. Ettersom bevisstheten bare er i funksjon i fem prosent av tiden, sier det seg selv at den har liten evne til å beseire den tunge innflytelsen fra underbevisstheten. For å skape varige holdningsendringer må det skje en forandring ikke bare på bevissthetens nivå, men også i underbevisstheten.

Når du har lest Sinnet styrer din sunnhet, kan du stille din egen diagnose, skrive ut din egen resept og lage en tydelig handlingsplan som vil hjelpe deg med å gjøre kroppen klar for mirakler! Lissa Rankins gode råd er ikke bare myntet på syke personer. Den er et funn for alle som er interessert i å forebygge sykdom.

Til toppen