Sjamanske seremonier (Heftet)

Visdomsritualer for å påkalle det hellige i hverdagen

Forfatter:

Lisbeth Lyngaas (Oversetter)

Under en seremoni løser sløret mellom verdenene seg opp.  «Seremoni er et hellig redskap så mektig at vi ikke kan holde det for oss selv – det må deles!» sier en av svært mange som hyller Sandra Ingerman for å gjøre nettopp det.

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Book of Ceremony
Oversatt av: Lyngaas, Lisbeth
ISBN/EAN: 9788202650162
Omtale Sjamanske seremonier

«I titusener av år har kulturer over hele kloden brukt seremonier for å styre, endre og ønske nye tider og kretsløp velkommen. Å utføre seremonier bygger bro mellom vår fysiske verden og den verdenen vi ikke kan se, det hellige, kraften i universet.» Forfatteren vever på en mesterlig måte den tidligste visdommen og de åndelige prinsippene for naturens verden inn i det moderne livet; hun viser oss skritt for skritt hvordan vi utfører sjamanske ritualer. Sjamanlærer og terapeut Sandra Ingerman har skrevet over tolv bøker, på norsk foreligger i tillegg til Sjamanske seremonier, Reiser til andre riker.

Til toppen

Andre utgaver

Sjamanske seremonier
Bokmål Ebok 2020
Utdrag

Jeg setter stor pris på å utføre seremonier. Jeg liker å utføre seremonier på egen hånd, og jeg gløder også for å utføre seremonier for alt liv på kloden vår sammen med likesinnede sjeler.

               Da jeg bodde i San Francisco i 1980, ble jeg presentert for sjamanreiser. Jeg satte stor pris på denne praksisen, som lærte meg å motta min egen åndelige veiledning. Det skjedde ved at jeg reiste utenfor tid og rom for å treffe hjelpsomme og medfølende ånder.

               Innenfor sjamanistisk lære er alle de åndelige og hellige handlingene vi utfører, en seremoni. Når vi erkjenner det åndelige i hvert øyeblikk, skjer det mirakler. Tidlig i 1980-årene utforsket jeg de mange sidene ved sjamanismen, og da ble jeg trukket til å utforme sjamanistiske seremonier for å helbrede fortiden min og manifestere det sjelen min ønsket. Jeg visste at det å utføre seremonier var en typisk del av sjamanistisk praksis.

               I sjamanismen skuer utøveren videre enn det vi bare kan se, høre, føle, smake og lukte i vår konkrete verden. Sjamaner ser inn i de usynlige rikene, som er fylt med stor skjønnhet og åndelige healingenergier. Disse kan styrke livet vårt i den alminnelige virkeligheten.

               Sjamaner benytter seg av den urgamle kraften i seremonier og beveger seg hinsides alminnelig tenkning. De arbeider bakenfor den konkrete verden og ser disharmoniske energimønstre som må balanseres igjen for å forbedre folks helse og klodens helse. Sjamaner mottar veiledning fra åndehjelperne og lærer dermed å gjenopprette harmoniske energier gjennom seremoniens mystiske healingkraft. Alle sjamanreiser som en sjaman foretar, og alle healingmetoder som en sjaman arbeider med, betraktes som en seremoni.

               Sjamanismen er en praksis med direkte åpenbaringer. Det betyr at sjamaner mottar veiledning fra sin egen indre visdom ved at de kommuniserer med et utall av medfølende åndehjelpere. Det skjer også gjennom den dype forbindelsen de har til alt som eksisterer i naturen.

               I vår moderne verden er vi blitt opphengt i å samle materiell rikdom og gjenstander, idet vi tror at dette vil føre til at vi kjenner oss hele og glade. Men når du innfører ulike former for åndelig praksis og seremonier i livet ditt, vil du etter hvert trives på en mer fullstendig måte. Du lever livet med et glimt i øyet idet du begynner å oppfatte, fordøye og trekke til deg mer skjønnhet og potensial i verden rundt deg, og forstår hvordan du kan bidra aktivt til å bringe det åndelige inn i livet ditt.

               Mange mennesker føler at livet deres er tomt, og at den ytre verden ikke har noen mening. Og når vi bare konsentrerer oss om det konkrete riket, stemmer dette. For ekte glede, rikdom og healing venter oss når vi lærer å samhandle med kraften i de usynlige verdener. Ved å innføre seremonier i livet vårt kan vi bidra til å skape en ny virkelighet som er fylt med variasjon og hensikt, idet vi vever inn livfulle energitråder fra de usynlige rikene. Denne praksisen hjelper oss til å finne mening i livet, og bidrar til at vi erkjenner vårt skapende potensial.

               Jeg utførte min første formelle sjamanseremoni i 1982, og kort tid etter flyttet jeg til Santa Fe i New Mexico. Før seremonien trakk jeg for gardinene i stuen for å gjøre det mørkere. Dermed kunne jeg legge til side de vanlige tankene og tre inn i den mystiske rollen til sjamanen som «ser» i mørket. Jeg husker fortsatt lukten av fyrstikken da jeg tente det røde stearinlyset for å begynne.

               Jeg hadde et vakkert teppe som var vevd av regnbuefargede tråder. Det føltes som et perfekt sted å sette opp alteret mitt. (Når jeg senere utførte healingarbeid, ba jeg klientene om å legge seg på dette teppet, som jeg kalte «det magiske teppet inn i de usynlige rikene».) På alteret satte jeg et abaloneskjell som jeg fylte med de rensende urtene salvie og einer. I enkelte tradisjoner representerer abaloneskjellet vannelementet, de rensende urtene brukes som jord, fyrstikken som ild, og røyken som luft. Når vi arbeider med elementene, hedrer vi dem for at de gir oss liv. Deretter satte jeg en offergave av røde roser på alteret som en gave til åndehjelperne. De ville lytte og hjelpe meg til å omgjøre bønnen min til virkelighet.

               Da jeg tente på røkelsen, var røyken fylt med en deilig duft som virket rensende på alle plan. Gløden fra det røde stearinlyset bredte seg i rommet. Lyset og de åndelige gjenstandene på alteret endret energien i stuen fra et alminnelig boligrom til åndelige og hellige omgivelser.

               Jeg husker at jeg sto og trommet ved det alteret jeg hadde laget, med alle slags herlige offergaver til de medfølende åndene og til himmelretningene. Dette var alle de åndelige kreftene jeg ønsket å hedre. Jeg brukte vekselvis raslene og trommen for å påkalle åndehjelperne som vitner mens jeg sa frem intensjonen min høyt. Jeg ba åndene om å påkalle inn i livet mitt en åndelig lærer som kunne føre meg dypere inn på den sjamanistiske veien.

               Jeg kjente at håret reiste seg på armene mine, og hjertet flommet over. Mens jeg sang sangen min som hedret alle åndehjelperne, visste jeg at noe stort var i ferd med å skje. Jeg lot den åndelige sangen få komme frem og bidra til å endre den alminnelige bevissthetstilstanden min til en sjamanistisk bevissthetstilstand. Jeg var nå klar til å begynne på det åndelige seremoniarbeidet.

               Mens jeg utførte hvert enkelt trinn av seremonien, opphørte den indre skravlingen om livet mitt. Jeg sluttet å bekymre meg om hverdagsspørsmål som matlaging, daglige oppgaver eller nyheter som jeg opplevde som forstyrrende. Jo mer jeg la de menneskelige bekymringene bak meg, jo dypere engasjerte jeg meg i seremoniens sanne magi.

               Jeg skrev ned intensjonen min på et ark, og da jeg var klar, la jeg det i abaloneskjellet, der de helbredende urtene brant. Jeg tente på arket. Dette er en symbolsk handling som er knyttet til alle ildseremonier. Der legger du intensjonen i ilden, og røyken sender ønsket ditt opp til universets kraft. Den forener seg med deg som en åndelig partner for å virkeliggjøre drømmen din, eller for å formidle helbredende energier.

               Jeg trodde jeg påkalte en menneskelig lærer. Jeg ante ikke at jeg egentlig kalte en åndelig lærer fra de usynlige rikene inn i livet mitt. Vi vet ikke alltid hvordan intensjonene våre kan manifestere seg. Etter hvert som tiden gikk, oppdaget jeg at Santa Fes ånd skulle bli min fremste lærer. Hun viste meg hvordan jeg skulle bruke det skapende potensialet mitt, og føre det sjamanistiske healingarbeidet og kunnskapen min ut i verden.

Til toppen

Om forfatter Sandra Ingerman

Sandra Ingerman har utgitt mange bøker, blant andre Reiser til andre riker. Hun har undervist i mer enn tretti år i sjamanisme, healing og bekjempelse av miljøforurensning med åndelige metoder. Sandra er opptatt av å lære oss hvordan vi kan arbeide sammen som et globalt samfunn for å frembringe positive forandringer på kloden, og har høstet anerkjennelse som brobygger mellom gamle healingmetoder og vår moderne kultur. Hun ønsker sterkt å hjelpe oss til å få kontakt med naturen igjen og huske at jorden er vårt hjem. Hun har formell bakgrunn som ekteskaps- og familieterapeut og psykiatrisk rådgiver. I 2013 ble hun trukket frem i bladet Spirituality and Health som en av årets ti viktigste åndelige ledere. www.sandraingerman.com

Til toppen