Sjelemaleren (Innbundet)

Forfatter:

Lene Stokseth (Oversetter)

Ildefonso Falcones tok verden med storm med Havets katedral. Nå er han tilbake med nok en fantastisk roman. Sjelemaleren er en underholdende og uforglemmelig fortelling om en ung manns kamp for kjærlighet og posisjon i et turbulent Barcelona anno 1900.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 688
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: El pintor de almas
Oversatt av: Stokseth, Lene
ISBN/EAN: 9788202691431
Kategori: Romaner
Omtale Sjelemaleren

Ambisjoner og kjærlighet

Når Dalmaus kunstneriske suksess skyter fart, begynner hans politiske overbevisning og kjærligheten til Emma å vakle. Det gir indre kvaler og får en rekke dramatiske konsekvenser for både ham selv, kjæresten og familien.

20 år gamle Dalmau Salas vokser opp i en stolt arbeiderfamilie i Barcelonas trange, fattige smug. Faren var anarkist og ble henrettet da Dalmau var liten. Moren tilbringer hele døgnet foran symaskinen for å tjene til livets opphold. Lillesøsteren Montserrat på 17 er stadig ute i Barcelonas gater for å streike og kjempe for arbeidernes rettigheter sammen med venninnen Emma, Dalmaus kjæreste. Dalmau observerer jentenes uredde kamp med beundring, og stjeler seg til kjærlighetsmøter med Emma så ofte han kan.
Selv lever Dalmau er et ganske annet liv. Som liten gutt ble han oppdaget som et stort kunsttalent, og tatt i lære hos mesteren Don Manuel Bello i hans keramiske verksted. Herfra forsyner de Barcelonas overklasse med alt fra malerier til motiver på keramiske fliser.

Kjærlighet på prøve

Gjennom kunstnerjobben får Dalmau innblikk i en helt ny verden, og snart oppslukes han av rikdom og kreativ nytenkning. Mentoren hans Bello har sterk katolsk tro og beveger seg i borgerskapets velstående kretser, og han hater anarkister og opprørere. Dalmau kommer i skvis; lojaliteten hans ligger hos familien, kjæresten og deres idealer, samtidig fristes han av livet på toppen av samfunnet. Når lillesøsteren blir arrestert under en demonstrasjon og plassert i Barcelonas mest fryktede fengsel, må Dalmau krype til korset og be sin mester Bello om hjelp. Avhengighetsnettet snører seg rundt Dalmau, med en rekke dramatiske konekvenser. Forholdet til Emma, hans store kjærlighet, settes på hard prøve.

Den ultimate leseopplevelse

Ildefonso Falcones kan virkelig kunsten å fange leserne sine. Sjelemaleren har alle komponenter for en skikkelig good read, den ultimate leseopplevelse. Her er kjærlighet og lidenskap, opprør, dramatikk og spenning. Indre kvaler og fristelser, og sterke karakterer som må gjennom mange prøvelser. Her er også fantastisk historieformidling og fascinerende skildringer av miljø, kunst og arkitektur. Som leser får man umiddelbart lyst til å slippe det man har i hendene – og reise til Barcelona!

Oppslukende karakterdrama

Det å få følge Dalmau så tett – hans indre kamp, hans kamp for kjærligheten og hans kamp ute i en dramatisk verden, er sjeldent oppslukende. Dette historiske karakterdramaet slår det meste! Man får rett og slett ikke bladd fort nok, og blir revet med til de grader. Vil den unge, vakre kunstnersjelen til slutt klare å lande på riktig sted i det vanskelige valget mellom ambisjoner og kjærlighet? Hvor dramatisk kan konsekvensene bli? Hvordan vil det gå med Emma? Her er spenning til siste side, og man føler seg aldri trygg på hvor det bærer hen. Falcones holder oss i ånde gjennom hele denne fantastiske reisen. Nyt den!

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Sjelemaleren
Bokmål Ebok 2021
Sjelemaleren
Bokmål Heftet 2022
Sjelemaleren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Ildefonso Falcones:

Intervju

Underholdning og historie hånd i hånd

– Min eneste intensjon med Sjelemaleren var å gi leserne en underholdende og morsom leseopplevelse. Om de samtidig lærer noe om Barcelonas historie er det enda bedre, sier suksessforfatter Ildefonso Falcones om sin nye roman.

Sjelemaleren er full av lidenskap, kjærlighet, hevn, sex, penger … Og så ville jeg skrive om en periode som er interessant for leseren, sier Falcones.

Den populære forfatteren har definitivt klart å tilfredsstille både underholdningsleseren og historieleseren. Sjelemaleren tar oss med til Barcelona rundt 1901, en by i rivende utvikling. Store kunstnere og arkitekter som Gaudi oppførte bygninger i ny, modernistisk stil. Samtidig var byen preget av sosiale og politiske uroligheter, det var stor forskjell på fattig og rik, med mange streiker og demonstrasjoner anført av anarkister og revolusjonære – ofte kvinner i fremste linje – og en større og større motstand mot den katolske kirkens makt.

Dalmau og Emma – elskende med store hindringer

Midt i dette dramatiske landskapet befinner hovedpersonene Dalmau og Emma seg, to karakterer som kjemper for å bryte med de normer som hindrer dem i å være seg selv og finne sin egen vei.
– Dalmau er en sensitiv ung mann med et spesielt tegne- og maletalent, han bruker sensitiviteten til å fange essensen av menneskelige følelser og uttrykk i kunsten sin, derav navnet Sjelemaleren, forklarer Falcones i et intervju om boka. Dalmau kommer fra fattige kår, men sjefen hans forsøker å introdusere ham for den rike overklassens liv ved å invitere ham inn familien sin, og spesielt en av døtrene er veldig betatt av Dalmau. Men kan de to verdenene forenes? Kjæresten Emma står på barrikadene for arbeidernes rettigheter, og får etter hvert smertelig kjenne på den sosiale spagaten Dalmau står i.  

Verdenssuksess

Ildefonso Falcones ble verdenskjent for romaner som Havets katedral, Jordens arvinger og Fatimas hånd, hvor han også kombinerte sin kunnskap om kunst, kultur og historie med spennende og dramatiske historier. Han regnes som en mester i å beskrive miljøer, enten det er overklassens rike boliger eller arbeiderkvarterenes stinkende bakgårder og små leiligheter uten lys og luft. Det er som å selv være til stede i fortellingene hans. Over 10 millioner bøker har Falcones solgt verden over. Men det var ingen selvfølge at han skulle bli forfatter.

Advokaten som ble forfatter

Falcones var en suksessfull advokat før han som nesten 50-åring ga ut sin første roman, Havets katedral, i 2006 og tok verden med storm. Før utgivelsen hadde han lagt ned 7 år med skriving og research.
– Jeg har alltid selv likt å lese historiske romaner, og har lest meg mye opp på særlig katalansk historie. Det ble på en måte min sjanger, sier Falcones.
Jobben som advokat har han beholdt hele tiden, i tillegg til at han har hatt fire barn hjemme. – For meg er advokatjobben en måte å komme ned på jorda igjen, ha kontakt med livets realiteter og folks hverdagsliv, det har vært som terapi for meg som forfatter.

Av redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Var dette virkelig den samme Emma som han husket fra i går? Nei, Dalmau visste ikke nøyaktig når han forelsket seg i denne … gudinnen.
Han presset seg mot henne der hun lå og lekte med pekefingeren i hårene på brystkassen hans, før hun plutselig strammet grepet og rykket til. «Bølle», skjente Dalmau. Hun?
«Jeg har alltid vært forelsket i deg», innrømmet hun en dag da de snakket om det.
«Alltid? Hva mener du?» spurte Dalmau og ville vite mer.
«Jeg var veldig liten. Men jeg tror at jeg allerede da ble tiltrukket av følsomheten din. Husker du tegningene du tegnet til meg?» spurte Emma, og Dalmau nikket. «De var skikkelig dårlige», sa hun og lo høyt, «men jeg tok vare på alle sammen.»
Hun hadde aldri latt ham få se disse tegningene som hun sa at hun hadde spart på. «I tilfelle du angrer og tar dem fra meg», forklarte hun. «Kunstnere kan være så rare sånn.» Dalmau ble liggende en god stund og lytte til Emmas pust mot håret på brystet hans etter at hun hadde lugget ham.
«Har du hørt noe fra søsteren min?» spurte han til slutt.

(…)
Dalmau gikk bort til henne, og Emma slo ham i brystet med begge hender, én gang, to … Han lot henne få utløp for raseriet. Da Emma lot armene synke og lot dem bli hengende ned langs sidene, prøvde Dalmau å omfavne henne igjen.
«Nei, nei …» protestere hun og gikk et par skritt bakover for å unngå armene hans. «Si meg hva vi skal gjøre. Hvordan skal vi få henne ut derfra? Fortell meg at de ikke kommer til å skade henne! Lov meg det!» «Det er en advokat … Vi har en advokat. Han er der inne», la Dalmau til og pekte inn i restauranten. «Sammen med Tomás. Han skal forsvare henne.»

Til toppen