Steppen og tiden (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 331
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202204358
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Steppen og tiden

Hvordan tar Norge seg ut, sett fra Russland, og hvordan er Russland, sett med norske øyne?

Dette temaet i Steppen og tiden, der jeg-personen gjennom 20 samtaler med “min russiske venn Aleksandr” – som tør være kjent fra Peter Normann Waages spalte i Dagbladet – tar opp våre to lands historie, mentalitet, kultur og tradisjoner. Men fordi Aleksandr skal begynne i ny jobb i Norge, som tolk og kulturfortolker mellom Norge og Russland, nøyer ikke de to vennene seg med å behandle historie og kultur: Også den moderne, globaliserte verdens utfordringer har betydning for dagens situasjon for innbyggerne av de to landene.

Mongoler og danske, som setter dansketiden i Norge opp mot mongolveldet i Russland, Ivan den Dumme og Espen Askeladd, som viser likheter og forskjeller i den norske og russiske eventyrskatten, Nasjon og person, som behandler forholdet mellom nasjonens og dens innbyggere, og Mafia og marked, som tar for seg markeds-økonomiens virkninger i Norge og Russland, er noen av kapitlene.

Peter Normann Waage sveiper med sikker hånd og stor kunnskap innom en rekke temaer og historiske epoker, og binder dem sammen og levendegjør problemer, likheter og forskjeller gjennom små fortellinger, sanger og episoder fra dagliglivet. Boken kan leses som en oppdatering av hans kritikerroste Russland er et annet sted. En kulturhistorisk bruksanvisning fra 1990, og som en “kulturhistorisk bruksanvisning” til vårt eget land.

Peter Normann Waage (f. 1953) arbeider til daglig som kommentator i Dagbladet, og har utgitt en rekke bøker om kulturhistoriske og politiske emner. Han er blitt rost for sin evne til å presentere og popularisere i utgangspunktet kompliserte emner.

  • Les første kapittel [PDF-dokument]
Anmeldelser:

«Lesverdige samtaler»
Dagbladet

«Dette er interessant lesning som bidrar til å avdekke litt av gåten, den enorme grenseforskjellen mellom to naboer. Nå er nasjonale karakteristikker et felt som både er spennende og farlig, men Steppen og tiden stimulerer eget hode - både til å nikke samtykkende og til rungende å protestere: Nei, slik er det ikke!»
Bjarne Botnen, Vårt Land

Til toppen