Sthlm delete (Innbundet)

Serie: Teddy & Emelie 2

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: STHLM DELETE
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
Serie: Teddy & Emelie
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202503598
Kategori: Krim og spenning
Omtale Sthlm delete

Gangsterkrim med hjerte

Sthlm Delete består av Balkan-gangsters, glatte advokater og et brutalt drap. Men en dose kjærlighet gir nye dimensjoner hos Skandinavias røffeste krimforfatter.

Et lik blir funnet mishandlet, skutt og drept i Värmdö, en øy tre mil utenfor Stockholm. Ikke langt unna åstedet har en bil kjørt av veien, og sjåføren rekker å spørre etter advokat Emelie Jansson før han går i koma og blir siktet for det brutale drapet. 

Bekmørk underverden
I advokatbyrået Emelie jobber i, jobber man ikke som forsvarer for drapssiktede, der selger de kun innbringende advokattjenester til fusjoner og overtakelser. Ingen av de velstående, fjonge advokatpartnerne vil smusse til spabehandlede rikmannshender med å grave i drap og slik dritt.

Etter et møte med den siktede og hans familie, bestemmer Emelie seg likevel for å ta saken. Hun begynner på jobben uten at hennes krevende sjefer vet om det. Dét skal koste henne både søvn, forstand og kanskje jobben, men hun får etter hvert hjelp fra eks-gangsteren Teddy. Det trengs når du står ovenfor Stockholms bekmørke underverden.

Fra kidnapping til etterforsker
Om du leste Jens Lapidus’ forrige roman, VIP-rommet, skjønner du nå at Sthlm Delete er bok nummer to i serien om duoen Emelie og Teddy. Hun: fremadstormende advokat i et av Sveriges mest konservative advokatbyråer. Han: Balkan-gangster som satt 8 år i fengsel for en brutal kidnapping, nå prøver Teddy å holde seg på rett side av loven som etterforsker og spaner for det samme advokatbyrået. De brukte første boken på å bli venner, nå må de jobbe sammen igjen for å holde hodet over vannet. Det viser seg nemlig at den siktede er sønn av mannen Teddy i sin tid kidnappet, og Stockholms mest kriminelle elementer må konfronteres. Situasjonen blir ikke enklere av at Teddys nevø Nikola er på full fart inn i det kriminelle miljøet Teddy prøver å legge bak seg.

Stockholm Noir pluss romantikk
Ved første øyekast tar Lapidus leseren med til det samme bybildet mange lesere kjenner så godt fra hans Stockholm Noir-trilogi. Syriske gangstere, mørke spilleklubber, hensynsløs vold og ambisjoner om å få tak i raske penger. Men introduksjonen av Emelie og Teddy som et detektivpar gir bøkene en ekstra dimensjon. I motsetning til de fleste karakterene i Stockholm Noir-trilogien, har begge et lønnlig håp om å en gang i fremtiden leve et noenlunde vanlig liv. Hun ofrer seg for jobben, han rømmer fra fortiden, men ambisjonene og håpet følger dem gjennom kaoset.

Motsetninger tiltrekkes
Når Lapidus i tillegg legger inn en romantisk spenning mellom dem, minner det litt om Fox Mulder og Dana Scully i The X-Files. De trekkes mot hverandre, men man vet aldri helt når eller om det skal skje noe. Mens de harde, dokumentariske beskrivelsene av vold og kriminalitet er ryggmargen i historien, kommer Jens Lapidus nå enda tettere inn på menneskene han skildrer. Det gjør ham til en enda bedre forfatter, og Sthlm Delete til en strålende krimroman med et hjerte som pumper fra side til side frem til en slutt du neppe ser komme.

 

Presentert av Asbjørn Slettemark

 

Til toppen

Den er intens og hyperrealistisk, skrevet av en spenningsforfatter som som denne gangen har skapt et bortimot perfekt avstemt forhold mellom romanens innhold og formen det presenteres i.
Dagbladet

Andre utgaver

Sthlm delete
Bokmål Ebok 2016
Sthlm delete
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Sthlm delete
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Jens Lapidus:

Anmeldelser Sthlm delete

«Proft, velskrevet og effektivt. Suveren til å holde en innfløkt intrige sammen.»
VG

«I STHLM DELETE fins gangstere i høye og lave posisjoner, et virvar av relasjoner og kodekser og et inngrodd fiendskap til det etablerte, borgerlige Sverige, som framstår som selve skrekkeksempelet på et mislykket liv. Som «The Wire» er den en nærmest folkloristisk reise i det kriminelle Stockholm, intens og inneforstått og veldig spennende
Terningkast 6, Dagbladet

«Lapidus har skrevet en bortimot perfekt thriller.»
Terningkast 6, Dagbladet  

Til toppen

Intervju

- Jeg har et unikt innblikk

Det er ti år siden den velkledde advokaten Jens Lapidus debuterte med Snabba Cash, en knallhard og realistisk fortelling fra Stockholms underverden. Det hele startet med et utbrudd i en rettssak, forteller Lapidus når han forteller om sin femte bok, Sthlm Delete.

Husker du hva som gjorde at du begynte på din første historie? 
- Alt startet mens jeg jobbet i retten. Vi hadde en rettssak om et ran. Dommeren spurte de tre unge tiltalte på den siste dagen av rettssaken: "Hvor ser dere dere selv om fem år? Hva gjør dere om fem år? Hvem er dere?" Hun ville gi dem sjansen til å si at de ville endre livene sine, få utdannelse, jobbe, bli borgere. I stedet ble de ekstremt opprørt og begynte å rope: "Du forstår ingen jævla ting. Dette er måten vi lever på, dette er normalt for oss." Da jeg kom hjem den kvelden skrudde jeg på datamaskinen og skrev de første fiksjonsordene i mitt liv. Stykket jeg skrev beskrev et ran, men ikke fra perspektivet til politiet eller ofreene. Jeg skrev det sett gjennom øynene til den kriminelle. For jeg så for meg at dersom vi har individer i vårt samfunn som tenker at å begå kriminelle handlinger er "normalt", er en "måte å leve på", da er det fascinerende å beskrive krim fra deres synspunkt, ikke sett fra utsiden.

Hva synes du selv er den største forskjellen mellom Stockholm Noir-trilogien og Emelie og Teddy? 
- Det er nok bare Emelie og Teddy. I motsetning til hovedpersonene i Stockholm Noir-trilogien er ingen av dem yrkeskriminelle. Det fører til at de tenker annerledes og språket blir noe roligere. Så har jeg også gjort Teddy & Emilie-bøkene mer intrigestyrte, det vil si at parallelt med en enorm fremdriftskraft er det også en gåte som må løses, en whodunnit. Slik sett har jeg en mer tradisjonell skandinavisk krim-tilnærming.

Hvor mye inspirasjon henter du fra ditt daglige virke som forsvarsadvokat? 
- Mye, men jeg blander og forandrer så det ikke blir gjenkjennbart. Men det kan jeg si: jeg kunne aldri skrevet disse bøkene om jeg ikke hadde det unike innblikket jeg har.

Hvordan har Stockholms underverden forandret seg siden du begynte å skrive om byen i Snabba Cash i 2006? 
- Da jeg skrev Snabba Cash var det mange som ikke visste at vi hadde organiserte kriminelle ligaer og gjenger i Sverige. For visse ble Snabba Cash en øyeåpner, for eksempel endret politiet arbeidsmetoden i Nova-prosjektet etter å ha lest boken. I dag vet de fleste i Sverige at vi har mafialignende gjenger, og underverden har også gått videre mot mer og mer sofistikert økonomisk kriminalitet og internettbedrageri. ID-tyveri er for eksempel noe som vokser snøskredaktig.

Hvilke av dine karakterer ville du dratt på byen med for middag og en fest? 
- Josephine i Sthlm Delete om jeg ville ha party.

Er det noen av dine karakterer du absolutt ikke ville dratt på krogen med? 
- Med Dejan skulle jeg nok kjenne en viss uro for at han skulle miste kontrollen, bli aggressiv og begynne å slåss.

Vi begynner å bli godt kjent med Emelie og Teddy nå, hvor langt har du planer om å dra den serien? 
- Jeg skriver på bok nummer tre. Om det stopper med en trilogi eller ikke, det kan jeg ikke svare på.

Jens Lapidus er intervjuet av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Bøker i serien