Stoner (Ebok)

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2014
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.1 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Stoner
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
ISBN/EAN: 9788202449308
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Stoner

"Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om"
The New Yorker


William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker. Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang: Hans ekteskap inn i en respektabel familie fremmedgjør ham fra foreldrene, hans karriere bremses, hans kone og datter vender seg vekk fra ham og en skjellsettende forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale. Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham. Likevel, med oppriktighet, medfølelse og en intens kraft avdekker denne romanen universelle verdier. Stoner forteller om de konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse.

Les mer om boken her.

"Stoner av John Williams, er noe mye sjeldnere enn en stor roman - det er en perfekt roman, så godt fortalt og så vakkert skrevet, så dypt rørende at den tar pusten fra deg.»
The New York Times Book Review

Til toppen

Et lavmælt mesterverk
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Stoner
Bokmål Innbundet 2014
Stoner
Bokmål Lydbok-CD 2014
Stoner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Stoner
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Stoner
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av John Williams:

Anmeldelser Stoner

«Og ja, det er ein god roman, eg vil ikkje nøle med å seie ein svært god roman, som står i ein litt overraskande kontrast til alt styret rundt.»
Martha Norheim, NRK

«For en bok! John Williams glemte perle fra 1965, Stoner, er i all sin stillferdige langsomhet et mektig epos om et liv. (…) Et lavmælt mesterverk.»
Tom Egeland, VG

«Stoner er en svæt god roman, i mine øyne også en stor en, om en mann og et liv i en brytningstid. Føste del av boka er klassisk dannelsesroman om en ung, fattig småbondesønn fra Missouri og hans vei fra hardt gårdsarbeid til universitet og litteratur. Andre del av boka er en av de beste universitetsromanene som er skrevet, om en lovende ung forskers vekst og fall.(...)  Som romanfigur er Stoner uforglemmelig.» 
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

«Det er en svært vakker bok om et trist, men likevel vakkert liv.» 
Atle Nilsen, Bok 35.no

«Den perfekte romanen. Språket i boka er enkelt, og historien er fortalt rett frem, likevel er det en helt spesiell stemning i teksten, mye på grunn av de presise personskildringene og innsikten i personenes indre. Fortellingen er aldri sentimental, men likevel ligger det et vemod over fortellingen om Stoner, denne mannen som blir selve symbolet på en grunnsetning i boka: «Det innes menneskelige kriger og nederlag og seire som ikke er militære og som ikke havner i historiebøkene ». Er de likevel verdt å fortelle? Så absolutt!» 
Ingvild Kjøde, KK

«Det er ikke hovedsakelig på setningsnivå romanen imponerer, men i den panoramiske utsikten som tegner seg over «opphopningen av år» og «akkumulerte tilfeldigheter og omstendigheter». 65 år blir synliggjort med smått og stort. Er utholdenheten og den krummede nakken en nødvendighet, eller er det uanstendig bruk av livets potensial? Eller som Stoner selv spør seg mot slutten: "Hva forventet du?"» 
Elin Kittelsen , Klassekampen

«Episk, men aldri svulstig.(...) en bok som klarer å skildre en manns liv, og en tidsepoke, på en så treffende måte at det virker som om setningene er trykket i gullfarge slik de stråler opp fra sidene.(...) dette er nettopp en temmelig "perfekt leseropplevelse".» 
Erle M. Sørheim, Dagbladet

«Stoner bærer alle tegn på en real hype. Men romanen, som ryster ved leserens bevissthet, fortjener alle superlativene som er blitt den til del(...)Williams’ prosa er hard og fullkommen; liksom hugget i stein. På samme tid er den mildt arkaisk (det gir språket en følelse av beherskelse og kontroll) og briljant energisk i sine beskrivende partier.» 
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Fortellingen om den på samme tid veke og standhaftige Stoner er et dypt menneskelig dokument og derfor en bok som er vond, men verdt å lese.» 
Anne Schäffer, Bergens Tidende

«Nøkkelen til suksessen? Et kjærkomment fravær av påtatt dramaturgi finner du i Stoner. Romanen følger et liv fra vugge til grav. Mot en bakgrunn av oppblåste og manipulerte samtidshistorier i alle kanaler, er dette så enkelt at det nærmest er genialt. For midt i Stoners stusslige liv kommer uforutsigbarheten frem. Ikke minst er skildringen av dødsøyeblikket, sett fra
hovedpersonens ståsted, noe av det heftigste jeg har lest på lenge.» 
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

«Tåler den oppstyret? Stoner ikke bare tåler det; denne bokens suksess må være en gigantisk oppmuntring for alle som frykter for kvalitetslitteraturens kår i et kommersialisert bokmarked.
For Stoner er ingen driftig lettvekter, akkurat. Dette er stillfarende og melankolsk romankunst for folk som liker å dvele ved detaljer, lese setninger om igjen og bla tilbake for å finne ut hvordan forfatteren sådde frø til det som skulle bli bærende bilder og scener. (…)
Det er de indre rystelsene i et ganske vanlig liv han formulerer med en presisjon og poesi som får det til å rasle i leserens hjerte.» 
Ingunn Økland, Aftenposten

«Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om»
The New Yorker

«Stoner av John Williams, er noe mye sjeldnere enn en stor roman - det er en perfekt roman, så godt fortalt og så vakkert skrevet, så dypt rørende at den tar pusten fra deg.» 
The New York Times Book Review

Til toppen