Sunn tarm - klart hode (Innbundet)

Hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din

Forfatter:

Mette-Cathrine Jahr (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Brain Maker. The Power of Gut Microbes to Heal and
Oversatt av: Jahr, Mette-Cathrine
ISBN/EAN: 9788202493585
Kategori: Familie og helse
Omtale Sunn tarm - klart hode

For deg som likte Sjarmen med tarmen

Beskytt hjernen din med gode tarmbakterier. Spis slik at du beholder de gode tarmbakteriene - og en sunn og skjerpet hjerne livet ut.

Revolusjonerende ny forskning viser at koblingen mellom hjernen og tarmen er avgjørende for hjernehelsen. Hjernen vår er avhengig av en sunn tarmflora. I denne boken forteller nevrologen og forfatteren David Perlmutter om dramatisk bedring av helsen ved hjelp av enkle kostholdsendringer, nå og da hjulpet av tilleggsbehandling for å gjenoppbygge en sunn tarmhelse. En rekke mennesker med helseproblemer som kroniske smerter, utmattelse, depresjon, mage- og tarmplager og autoimmune sykdommer opplever at symptomene forsvinner helt når tarmfloraen kommer i balanse.

Boken inneholder også oppskrifter, slik at du kommer i gang med å lage den beste maten for de gode tarmbakteriene.

Til toppen

Andre utgaver

Sunn tarm - klart hode
Bokmål Ebok 2016
Sunn tarm - klart hode
Bokmål Heftet 2017
Om forfatter David Perlmutter
David Perlmutter er en prisbelønnet lege og hjerneforsker ved University of Miami School of Medicine. Han er mye fremme i media og har skrevet flere populærvitenskapelige bøker, som The Better Brain Book, Power Up Your Brain og Grain Brain, som har solgt nærmere én million eksemplarer i USA og blitt oversatt til 26 språk. Sunn tarm – klart hode er Perlmutters første bok på norsk.

Til toppen

Utdrag

Depresjon er en betennelsessykdom

Forbindelsen mellom depresjon og tarmen er ikke ny informasjon. Tidlig på 1900-tallet var forskere og klinikere svært opptatt av denne forskningen og mente at giftige stoffer som ble produsert i tarmen, kunne innvirke på humøret og hjernefunksjonen. Denne prosessen hadde til og med et navn: autointoksikasjon, eller "selvforgiftning". For mer enn 80 år siden skrev et forskerteam: "Det er langt fra vår mening å si at alle mentale lidelser har samme årsak, men vi mener det er riktig å erkjenne at det finnes tilfeller av mentale lidelser som er forårsaket av en forgiftningstilstand som startet i fordøyelseskanalen."

Dessverre begynte det å bli ansett som "uvitenskapelig" å studere tarmen og kostholdsmønstre. Rundt midten av forrige århundre hadde ideen om at tarminnholdet kunne påvirke den mentale helsen raskt forsvunnet og blitt erstattet av den motsatte tankegangen, nemlig at depresjon og angst var viktige faktorer som påvirket tarmen – altså ikke omvendt. Etter hvert som legemiddelindustrien eksploderte, ga man en god dag i disse forutseende forskerne. Det er helt utrolig at ringen nå er sluttet, mer enn 80 år senere.

I dag er det stadig større fokus på studier som viser en sammenheng mellom en dysfunksjonell tarm og hjernen, og da særlig sammenhengen mellom betennelsesmarkører i blodet (som indikerer at kroppens immunsystem er i høy beredskap) og risikoen for depresjon. Høyere betennelsesnivåer øker risikoen for depresjon dramatisk, og jo høyere nivåene på betennelsesmarkørene er, desto verre er depresjonen. Dette plasserer depresjon på linje med andre betennelsessykdommer som Parkinsons sykdom, multippel sklerose og Alzheimers sykdom.

Depresjon kan ikke lenger betraktes som en sykdom som bare skriver seg fra hjernen. Noen av studiene har virkelig vært tankevekkende, for eksempel der forskere gir friske mennesker uten tegn til depresjon en infusjon med et stoff som utløser betennelse, og de nærmest umiddelbart utvikler klassiske depressive symptomer.

Når jeg tenker på den skyhøye økningen i depresjoner, lurer jeg jo på virkningen av vår stillesittende livsstil og et kosthold fullt av betennelsesfremmende sukker, for mye betennelsesfremmende omega 6-fett, og for lite betennelsesdempende omega 3-fett.

Til toppen