Syndebukken (Innbundet)

Serie: Emma Sköld 6

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Drapsalarmen går i det velstående villaområdet. Emma Sköld er fast bestemt på å løse saken, men dras inn i noe langt verre enn hun hadde forestilt seg.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: SYNDABOCKEN
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
Serie: Emma Sköld
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202687809
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Syndebukken

Emmas mareritt

Drapsalarmen går i det velstående villaområdet. Emma Sköld er fast bestemt på å løse saken, men dras inn i noe langt verre enn hun hadde forestilt seg.

Det er varm sensommer i Stockholm. Emma har fått låne søsteren Josefins hus i Bromma for en periode; hun bor med datteren Ines og kjæresten Nyllet i den store villaen mens Josefin og familien er i Spania. Men så blir en tenåringsgutt funnet drept i huset like ved siden av. Er det et innbrudd som har gått galt?

Mistenker vaskehjelpen

Mange familier i området har ansatt den samme vaskehjelpen, og mistankene rettes snart mot henne. Svetlana sier hun fant offeret da hun låste seg inn for å vaske. Saken tilspisses da et nettforum i villaområdet, Brommavennene, begynner å spre hatefulle ytringer om både Svetlana og andre utenlandske arbeidere. Emmas søster Josefin følger lynsjestemningen på nett fra ferieboligen i Spania. Alle som ikke passer inn i lokalsamfunnets stramme rammer, synes å bli hengt ut eller mistenkt. Fordommene er mange.

Emmas kjærlighetsproblemer

Samtidig blir Emma utsatt for flere små hendelser som gjør at hun mistenker at noen er ute etter henne. Samme natt som mordet skjedde, så hun en skikkelse inne på soverommet sitt. Eller var det en drøm? I tillegg sliter hun med forholdet til kjæreste og kollega Thomas «Nyllet» Nyhlén. Han er snillest i verden, men har hun de rette følelsene for ham? Kjærlighetsproblemene kan fort gå utover jobben for begge to.

Farlig for Emma

Så viser det seg at offeret, Robin, har hatt noen hemmeligheter som selv ikke foreldrene visste om. Eller som ingen vil prate om. Emma våger å stille de ubehagelige spørsmålene. Hun har selv kjent på fordommer som mordetterforsker. Hun er ung og vakker, og ingen regner med at hun er den mest kompetente av dem alle. Når flere mennesker dør, skjønner Emma at hun står overfor en sak langt mer komplisert og farlig enn først antatt. 

Hekter leseren

Sofie Sarenbrant rett og slett hekter leseren med denne velskrevne, temporike og fengende krimromanen. De korte kapitlene og den intense spenningen gjør at vi leser i ett strekk, det er vanskelig å ta pause! Både historie og karakterer er svært troverdige, og bokens heltinne Emma er både sårbar, sterk, sammensatt – og lett å elske. Slutten er intet mindre enn smart og veldig spennende.
Flere har utpekt Syndebukken som Sarenbrants beste krim – vi er helt enig!

Redaksjonen
 

Til toppen

”En ekte pageturner (...) Jeg ble fengslet fra første side.”
Johannas deckarhörna

Andre utgaver

Syndebukken
Bokmål Ebok 2021
Syndebukken
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Syndebukken
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Sofie Sarenbrant:

Intervju

Skriver av frykt

– Jeg er redd for alt mulig. På bare sekunder kan jeg male opp et ubehagelig scenario – det er gull verdt som forfatter, sier Sveriges krimfavoritt Sofie Sarenbrant.

I ti år har hun skrevet krim for å underholde. Leserskaren har stadig vokst, og hun har nå solgt 2,5 millioner bøker i 15 land. To år på rad har hun blitt kåret til Årets svenske krimforfatter. Selv elsker hun å skrive bøker som hun vet leserne lengter etter.

Sitt verste mareritt

Når Sarenbrant skriver, går hun ut fra sine verste frykter. I Syndebukken har hun lagt forbrytelsen til sitt eget nabolag, velstående Bromma ved Stockholm. Da antallet innbrudd i området tok av, vokste ideen om en krim-intrige frem.
– Et innbrudd i ditt eget hjem, der du skal føle deg som tryggest. Bare tanken gir meg frysninger. Jeg fikk høre fæle historier om tyver som tar seg inn i villaene, uavhengig av alarm og av om folk er hjemme. Fantasien min spant i vei. Tenk om det skulle spore av? Det ville være et mareritt å våkne midt på natten av at et fremmed menneske befinner seg på soverommet, sier hun.
Og det er akkurat det som skjer i Syndebukken. En tenåringsgutt blir funnet brutalt myrdet om morgenen når familiens vaskehjelp kommer til villaen. Er det et innbrudd som har gått galt? 

Hat på nettet

Syndebukken er av mange lesere blitt utpekt som Sarenbrants beste krim til nå, en virkelighetsnær samtidskrim som har det meste, også temaer som annerledeshet, fordommer, rasisme og netthets. Da innbruddene sto på som verst i forfatterens nabolag, ble det opprettet en facebookgruppe hvor naboene kunne hjelpe hverandre. Snart dukket det opp innlegg med rasistiske undertoner, "folk som ikke hører hjemme her» ble observert i gatene, personer ble mistenkeliggjort. Det var ugreit, syntes Sarenbrant. Og det ga inspirasjon til boken.

Populær hovedperson

De frittstående bøkene om kriminalinspektør Emma Sköld har blitt umåtelig populære. Da forfatteren for et par år siden ville legge bort Emma, ble det ramaskrik blant leserne. Sarenbrant forsto da virkelig hvor glad alle var blitt i Emma – og at hun måtte få flere bøker. Det finnes for øvrig en del likheter mellom forfatteren og hovedpersonen. Begge er veldig ambisiøse og har slått seg opp i mannsdominerte miljøer.
– I stedet for en sliten og alkoholisert mannlig politimann i hovedrollen ville jeg ha en ung, karriereorientert kvinne på min egen alder. Emma Sköld følger i sin fars fotspor, uten hans velsignelse. Hun er egentlig litt for smart for sitt eget beste, og tenker ikke alltid på egen sikkerhet når andres liv står på spill, sier Sarenbrant.
Slikt blir det nervepirrende spenning av!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Emma rister av seg den ubehagelige følelsen og går inn på badet. Hun vil ikke vite hvor mye klokken er, morgendagen blir uansett tung å bære. Det er nesten tomt for tannkrem, men hun klarer å klemme ut en liten larve til. Da hun er ferdig, setter hun tannbørsten tilbake i holderen. Det er bare to stykker der.
Det mangler én.
Hun legger seg i den tomme dobbeltsengen.
Tankene spinner som en sentrifuge, men etter hvert slumrer hun inn.
Plutselig våkner hun med hamrende hjerte, uten å ane om hun har sovet i noen minutter eller mange timer. Hun ligger alene i sengen. Likevel føles det som om noen var til stede i rommet for et øyeblikk siden.
Hun får gåsehud over hele kroppen.
Nyllet er sikkert bare på do, tenker hun og lar pulsen roe seg. Hun er i ferd med å snu seg rundt og lukke øynene igjen, da hun plutselig sperrer dem opp. Bråvåken.
Nyllet pakket jo sakene sine og dro.
(…)
Smilet forsvinner idet en skygge sveiper over det antikke speilet på veggen. Hun reiser seg brått.
Der står han.
"Du?" sier hun overrasket.
Hvordan kom han seg inn i huset? Hjernen fokuserer på det praktiske for å mestre panikken. Hun innser at hun er i livsfare, men nekter å akseptere det. Hun må ut, nå. Så hun setter av sted mot trappen, men han er raskere enn henne. Smerten stikker til i hele hodet idet han griper tak i håret hennes. Øynene fylles med tårer, og hjertet hopper over et par slag. Kanskje skriker hun også, hun vet ikke sikkert.

Til toppen

Om forfatter Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant (1978) har skrevet ti kriminalromaner, har hatt stor framgang de siste årene og ble kåret til Årets krimforfatter i Sverige både i 2019 og i 2020. Bøkene utkommer i 15 land og har solgt over 2,5 millioner eksemplarer. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn. Syndebukken er den sjette boken i den frittstående serien om politietterforsker Emma Sköld.

Til toppen

Bøker i serien