Lev livet med kalkulert risiko
Mikki Brammer har gjort stor suksess med sin første roman Ting vi angrer på. Den er et resultat av hennes eget mantra: Å gripe sjansen når den byr seg – med kalkulert risiko.
Hun var en av de store, internasjonale debutantene i 2023. Tok sjansen på å skrive om et tema som mange gjerne går utenom, hvis mulig. Død, sorg og ensomhet. Hun møtte selvsagt skepsis til å begynne med, men så begynte hjulene å rulle. Saken er den at Mikki Brammer angriper temaene fra en åpen, livsbejaende vinkel. Å snakke om døden kan få oss til å elske livet. Forfatteren ville ikke minst inspirere leserne til å gjøre de tingene de har drømt om før det er for sent.
Fra journalist til forfatter
Mikki Brammer har allerede erobret mange land i verden med sin roman, og nå står Norge for tur. Hun likte å lese om alt mulig allerede som barn, og besøkte på den måten verdener som er annerledes, og senere var hun så heldig å få intervjue hundrevis av fascinerende mennesker og få skrive om andres liv i ulike magasiner.
– Men jeg måtte jobbe knallhardt for å ta steget fra journalistikk til skjønnlitteratur. Som journalist skriver jeg bare ut et intervju eller en artikkel, leverer og tenker ikke noe særlig mer over det. Er du forfatter, tilbringer du måneder og år sammen med de samme folka og har historien din med deg overalt. Til gjengjeld er det frigjørende at du bare kan skrive om ting du dikter opp.
Fulle sirener
– Jeg skrev Ting vi angrer på i 2020–22, det var pandemi og lockdown i New York. Jeg satt fast i leiligheten min i Brooklyn, det var fulle sirener både dag og natt, jeg så alle sykebilene fra vinduet. Naboer bli båret ut i ambulanser, for aldri å komme tilbake, flere hundre døde hver dag i New York på grunn av Covid. Det var en rar tid å skrive en bok om døden på.
Å gjøre det man frykter mest
–Jeg har egentlig vært en som gjør de tingene jeg frykter mest for å beseire dem, og jeg gjorde virkelig et forsøk på å dykke ned i død og sorg før pandemien kom. Jeg leste artikler, gikk på dødskafeer (de finnes i New York: En kaffe og en prat om døden, takk), var på seminarer og workshops, og hørte på podcaster, sier Brammer. Det var slik hun kom over begrepet dødsdoula, en person som hjelper de som er døende den siste tiden. Hun måtte finne ut hva det er som får et menneske til å velge et slikt yrke, både personlig og profesjonelt, og dermed var Clover, den helstøpte hovedkarakteren i Ting vi angrer på, en realitet.
Klok livsvisdom
Mikki Brammers roman inneholder mye klok livsvisdom, og hun har sitt eget mantra fra et intervju hun gjorde med den franske artisten Jane Birkin for noen år siden. Jane snakket om noe som kan oversettes til varsom uvørenhet når du prøver noe nytt. Og Mikki har selv lært av temaet i romanen sin. I tillegg til å skrive, sysler hun med foto, musikk, lærer nye språk og studerer psykologi. Og – gleder seg selvfølgelig til å skrive en oppfølger til «Angreboka».
Bernt Roald Nilsen
Til toppen